Водопади – превенция

Има начини, по които можете да намалите риска от падане, включително да направите прости промени в дома си и да правите упражнения за подобряване на вашата сила и баланс.

Ако сте паднали в миналото, извършването на промени, за да намалите шансовете си за падане, също може да ви помогне да преодолеете всеки страх от падане.

Някои възрастни хора може да не са склонни да търсят помощ и съвет от личния си лекар и други служби за поддръжка относно предотвратяването на падания, защото вярват, че притесненията им няма да бъдат взети на сериозно.

Но всички здравни специалисти приемат паденията при възрастни хора много сериозно поради значителното въздействие, което могат да окажат върху здравето на човека.

Обсъдете всички падения, които сте претърпели, с вашия личен лекар и кажете дали това е повлияло на вашето здраве и благосъстояние.

Вашият личен лекар може да извърши няколко прости тестове за баланс, за да провери дали имате повишен риск от падане в бъдеще. Те също могат да ви насочат към полезни услуги във вашия район.

Избягване на падания у дома

Съветите за предотвратяване на падания в дома включват:

Обучение за сила и баланс

Правенето на редовни упражнения за сила и упражнения за баланс може да подобри вашата сила и баланс и да намали риска от падане.

Това може да бъде под формата на прости дейности като ходене и танци или специализирани програми за обучение.

Много читалища и местни фитнес зали предлагат специализирани програми за обучение на възрастни хора.

Предлагат се и упражнения, които могат да се извършват у дома. Попитайте личния си лекар за програми за обучение във вашия район.

Важно е програмата за тренировка за сила и баланс да бъде съобразена с индивидуалността и да се следи от подходящо обучен професионалист.

Има също доказателства, че участието в редовни сесии за тай чи може да намали риска от падания. Тай чи е китайско бойно изкуство, което поставя особен акцент върху движението, баланса и координацията.

За разлика от другите бойни изкуства, тай чи не включва физически контакт или бързи физически движения, което го прави идеално занимание за възрастни хора.

Прочетете повече за насоките за физическа активност за възрастни хора .

Преглед на лекарството

Ако приемате дългосрочни лекарства, вашият лекар трябва да преглежда вашите лекарства поне веднъж годишно, за да се увери, че те все още са подходящи за вас.

Особено важно е вашите лекарства да бъдат прегледани, ако приемате 4 или повече лекарства на ден.

Вашият лекар може да препоръча алтернативни лекарства или по-ниски дози, ако смята, че нежеланите реакции увеличават шансовете ви за падане. В някои случаи е възможно лекарството да бъде спряно.

Посетете вашия личен лекар или медицинска сестра, ако не сте преглеждали лекарствата си повече от година или ако се притеснявате, че лекарствата, които приемате вие или роднина, могат да увеличат риска от падане.


Тестове на зрението

Уговорете среща за тест за зрение, ако се притеснявате, че лошото зрение (дори когато носите очила) увеличава риска от падане.

Не всички проблеми със зрението могат да бъдат излекувани, но някои проблеми могат да бъдат лекувани с хирургическа намеса – например катарактата може да бъде премахната с помощта на операция за катаракта .

Оценка на опасността за дома

Можете да поискате оценка на опасността в дома, ако се притеснявате, че вие или роднина може да сте изложени на риск от падане или ако познавате някой, който наскоро е паднал.

Освен идентифицирането на потенциални опасности, целта на оценката на опасността в дома е да се изследва как действителното използване на околната среда на човек влияе върху риска от падане.

Здравен специалист с опит в превенцията на падането ще посети вас или дома на вашия роднина, за да идентифицира потенциалните опасности и да ви посъветва как да се справите с тях.

Например, тъй като банята е често срещано място, където се случват падания, много възрастни хора могат да се възползват от монтирането на решетки във вътрешността на банята си, за да им е по-лесно да влизат и излизат.

Може да се препоръча и монтиране на лична алармена система, за да можете вие или вашият роднина да сигнализирате за помощ в случай на падане.

Алтернатива би била винаги да държите мобилен телефон в джоба си, за да можете да се обадите за помощ след падане.

Свържете се с личния си лекар или с местната власт, за да попитате за помощта, налична във вашия район. Можете да намерите местната власт на уебсайта на GOV.UK.

Алкохол

Пиенето на алкохол може да доведе до загуба на координация и да преувеличи ефектите на някои лекарства.

Това може значително да увеличи риска от падане, особено при възрастни хора.

Избягването на алкохол или намаляването на количеството, което пиете, може да намали риска от падане.

Прекомерното пиене също може да допринесе за развитието на остеопороза .