Остър холецистит

Острият холецистит е възпаление на жлъчния мехур. Обикновено се случва, когато камък в жлъчката блокира кистозния канал.

Камъните в жлъчката са малки камъни, обикновено направени от холестерол, които се образуват в жлъчния мехур. Кистозният канал е основният отвор на жлъчния мехур.

Камъните в жлъчката са много чести, засягат около 1 на 10 възрастни във Великобритания.

Те обикновено не причиняват симптоми, но понякога могат да причинят епизоди на болка (жлъчни колики) или остър холецистит.

Острият холецистит е потенциално сериозен поради риск от усложнения.

Обикновено трябва да се лекува в болница с почивка, интравенозни течности и антибиотици .

Симптоми на холецистит

Основният симптом на острия холецистит е внезапна, остра болка в горната дясна част на корема (корема). Тази болка се разпространява към дясното ви рамо.

Засегнатата част на корема обикновено е много нежна и дълбокото дишане може да влоши болката.

За разлика от други видове болки в корема , болката при остър холецистит обикновено е постоянна и не изчезва в рамките на няколко часа.

Някои хора могат да имат допълнителни симптоми, като например:

  • висока температура (треска)
  • гадене
  • да си болен
  • изпотяване
  • загуба на апетит
  • пожълтяване на кожата и бялото на очите (жълтеница)
  • издутина в корема

Кога да потърсите медицинска помощ

Посетете личния лекар възможно най-скоро, ако развиете внезапна и силна коремна болка, особено ако тя трае повече от няколко часа или е придружена от други симптоми, като жълтеница и висока температура.

Ако не можете да се свържете веднага с личен лекар, обадете се на местната извънработна служба или се обадете на 111 за съвет.

Важно е остър холецистит да бъде диагностициран възможно най-скоро, тъй като съществува риск да се развият сериозни усложнения, ако не се лекува своевременно.

Какво причинява остър холецистит?

Причините за остър холецистит могат да бъдат групирани в 2 основни категории: калкулозен холецистит и безкалкулен холецистит.

Калкулозен холецистит

Калкулозният холецистит е най-често срещаният и обикновено по-малко сериозен тип остър холецистит. Тя представлява около 95% от всички случаи.

Калкулозният холецистит се развива, когато основният отвор към жлъчния мехур, кистозният канал, се блокира от камък в жлъчката или вещество, известно като жлъчна утайка.

Билиарната утайка е смес от жлъчка, течност, произведена от черния дроб, която помага за смилането на мазнини и малки кристали на холестерол и сол.

Запушването в кистозния канал води до натрупване на жлъчка в жлъчния мехур, увеличавайки налягането вътре в него и причинявайки възпаление.

В около 1 на всеки 5 случая възпаленият жлъчен мехур също се заразява от бактерии.

Безводен холецистит

Безводният холецистит е по-рядък, но обикновено по-сериозен тип остър холецистит.

Обикновено се развива като усложнение на сериозно заболяване, инфекция или нараняване, което уврежда жлъчния мехур.

Безводен холецистит може да бъде причинен от случайно увреждане на жлъчния мехур по време на тежка операция, сериозни наранявания или изгаряния , сепсис , тежко недохранване или ХИВ / СПИН .

Диагностициране на остър холецистит

Ако имате силна болка в корема, общопрактикуващият лекар вероятно ще извърши прост тест, наречен знак на Мърфи.

Ще бъдете помолени да вдишате дълбоко с ръката на личния лекар, натиснат върху корема ви, точно под гръдния кош.

Вашият жлъчен мехур ще се движи надолу, докато вдишвате. Ако имате холецистит, ще получите внезапна болка, докато жлъчният мехур достигне ръката на Вашия лекар.

Ако симптомите ви предполагат, че имате остър холецистит, вашият лекар ще ви насочи незабавно в болница за допълнителни изследвания и лечение.

Тестовете, които може да имате в болница, включват:

Други сканирания, като рентгеново , CT или MRI сканиране , също могат да бъдат извършени за по-подробно изследване на жлъчния мехур, ако има някаква несигурност относно вашата диагноза.

Лечение на остър холецистит

Ако сте диагностицирани с остър холецистит, вероятно ще трябва да постъпите в болница за лечение.

Първоначално лечение

Първоначалното лечение обикновено включва:

Ще Ви бъдат дадени и антибиотици, ако се смята, че имате инфекция.

Те често трябва да продължат до една седмица, като през това време може да се наложи да останете в болница или да се приберете у дома.

След първоначалното лечение, всички камъни в жлъчката, които може да са причинили остър холецистит, обикновено попадат обратно в жлъчния мехур и възпалението често се успокоява.

Хирургия

Премахването на жлъчния мехур може да бъде препоръчано в даден момент след първоначалното лечение, за да се предотврати връщането на остър холецистит и да се намали рискът от развитие на потенциално сериозни усложнения.

Този тип операция е известна като холецистектомия .

Макар и необичайно, може да се извърши алтернативна процедура, наречена перкутанна холецистостомия, ако сте твърде зле, за да се оперирате.

Това е мястото, където през корема се вкарва игла, за да се отцеди течността, която се натрупва в жлъчния мехур.

Ако сте достатъчно годни за операция, лекарите ще решат кога е най-подходящото време за премахване на жлъчния мехур.

В някои случаи може да се наложи операция веднага или на следващия ден или 2, или може да се наложи да изчакате няколко седмици, докато възпалението се уталожи.

Операцията може да се извърши по 3 начина:

  • лапароскопска холецистектомия – вид операция на ключалка, при която жлъчният мехур се отстранява с помощта на специални хирургически инструменти, вкарани през няколко малки порязвания в корема
  • лапароскопска холецистектомия с един разрез – където жлъчният мехур се отстранява чрез единичен разрез, който обикновено се прави близо до коремния бутон
  • отворена холецистектомия – където жлъчният мехур се отстранява чрез единичен по-голям разрез в корема

Въпреки че някои хора, които са премахнали жлъчния си мехур, са съобщили за симптоми на подуване на корема и диария след ядене на определени храни, възможно е да се води напълно нормален живот без жлъчен мехур.

Органът може да бъде полезен, но не е от съществено значение, тъй като черният ви дроб все още ще произвежда жлъчка за храносмилане.

Научете повече за възстановяването след отстраняване на жлъчния мехур

Възможни усложнения

Без подходящо лечение, остър холецистит понякога може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения.

Основните усложнения на острия холецистит са:

Необходима е спешна операция за отстраняване на жлъчния мехур за лечение на тези усложнения в около 1 на всеки 5 случая на остър холецистит.

Предотвратяване на остър холецистит

Не винаги е възможно да се предотврати остър холецистит, но можете да намалите риска от неговото развитие, като намалите риска от получаване на камъни в жлъчката.

Едно от основните неща, които можете да направите, за да намалите шансовете си да получите камъни в жлъчката, е да приемете здравословна, балансирана диета и да намалите броя на храните с високо съдържание на холестерол, които ядете, тъй като се смята, че холестеролът допринася за образуването на камъни в жлъчката.

Наднорменото тегло, особено затлъстяването , също увеличава риска от развитие на камъни в жлъчката.

Следователно трябва да контролирате теглото си, като ядете здравословна диета и спортувате редовно .

Но нискокалоричните диети за бързо отслабване трябва да се избягват, защото има доказателства, че те могат да нарушат химията на жлъчката и всъщност да увеличат риска от развитие на камъни в жлъчката.

По- постепенният план за отслабване е най-добър.

Научете повече за предотвратяване на камъни в жлъчката

Жлъчният мехур

Жлъчният мехур е малък орган с форма на круша, разположен под черния дроб. Основната му цел е да съхранява и концентрира жлъчката.

Черният дроб произвежда жлъчка, течност, която помага за смилането на мазнините и пренася токсините, отделяни от черния дроб.

Жлъчката се предава от черния дроб през серия канали, наречени жлъчни пътища, в жлъчния мехур, където се съхранява.

С течение на времето жлъчката става по-концентрирана, което я прави по-ефективна при смилането на мазнини.

Жлъчният мехур отделя жлъчка в храносмилателната система, когато е необходимо.

Жлъчният мехур е орган, който е полезен, но не е от съществено значение. Той може безопасно да бъде отстранен, без да пречи на способността ви да смилате храната.