Остеопороза – лечение

Лечението на остеопороза включва лечение и предотвратяване на фрактури и използване на лекарства за укрепване на костите.

Въпреки че диагнозата остеопороза се основава на резултатите от сканирането на костната плътност , решението за това, от какво лечение се нуждаете, ако има такова, се основава на редица други фактори, включително вашия:

  • възраст
  • секс
  • риск от счупване на кост
  • предишна история на нараняване

Ако сте били диагностицирани с остеопороза, тъй като сте имали счупена кост, все пак трябва да се лекувате, за да се опитате да намалите риска от допълнителни счупени кости.

Може да не се нуждаете или да искате да приемате лекарства за лечение на остеопороза.

Уверете се обаче, че приемате достатъчно калций и витамин D.

За да постигнете това, вашият здравен екип ще ви попита за вашата диета и може да препоръча да направите промени или да приемате добавки.

Лекарства за остеопороза

Редица различни лекарства се използват за лечение на остеопороза (а понякога и остеопения).

Бисфосфонати

Бисфосфонатите забавят скоростта на разграждане на костите в тялото ви. Това поддържа костната плътност и намалява риска от счупване на костта.

Съществуват редица различни бисфосфонати, включително:

Те се дават като таблетка или инжекция.

Винаги приемайте бисфосфонати на гладно с пълна чаша вода. Застанете или седнете изправени в продължение на 30 минути, след като ги вземете. Също така ще трябва да изчакате между 30 минути и 2 часа, преди да ядете храна или да пиете други течности.

Обикновено бисфосфонатите отнемат 6 до 12 месеца, за да работят и може да се наложи да ги приемате в продължение на 5 години или повече.

Може също да ви бъдат предписани добавки с калций и витамин D, които да приемате по различно време от бисфосфонатите.

Основните нежелани реакции, свързани с бисфосфонатите, включват:

Остеонекрозата на челюстта е рядък страничен ефект, свързан с употребата на бисфосфонати, макар и най-често при интравенозно лечение с високи дози бисфосфонати за рак, а не за остеопороза.

При остеонекроза клетките в челюстната кост умират, което може да доведе до проблеми със зарастването. Ако имате анамнеза за зъбни проблеми, може да се нуждаете от контролен преглед, преди да започнете лечение с бисфосфонати. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения.

Прочетете повече за бисфосфонатите за лечение на остеопороза .

Селективни модулатори на естрогенните рецептори (SERMs)

СЕРМ са лекарства, които имат подобен ефект върху костите като хормона естроген. Те помагат за поддържане на костната плътност и намаляват риска от фрактури, особено на гръбначния стълб.

Ралоксифенът е единственият тип SERM, който се предлага за лечение на остеопороза. Приема се като дневна таблетка.

Страничните ефекти, свързани с ралоксифен, включват:

Прочетете повече за ралоксифен за лечение на остеопороза .

Паратиреоиден хормон

Паратиреоидният хормон се произвежда естествено в организма. Той регулира количеството калций в костите.

Лечението с паратиреоиден хормон (като терипаратид) се използва за стимулиране на клетките, които създават нова кост. Те се дават чрез инжектиране.

Докато други лекарства могат само да забавят скоростта на изтъняване на костите, паратиреоидният хормон може да увеличи костната плътност. Въпреки това, той се използва само при малък брой хора, чиято костна плътност е много ниска и когато други лечения не работят.

Гаденето и повръщането са често срещани странични ефекти от лечението.

Прочетете повече за терипаратид за лечение на остеопороза .

Добавки с калций и витамин D

Калцият е основният минерал, намиращ се в костите, и наличието на достатъчно калций като част от здравословната, балансирана диета е важно за поддържането на здрави кости .

За повечето здрави възрастни препоръчителното количество калций е 700 милиграма (mg) калций на ден, което повечето хора трябва да могат да получат от разнообразна диета, която съдържа добри източници на калций .

Ако обаче имате остеопороза, може да се нуждаете от повече калций, обикновено като добавки. Попитайте Вашия лекар за съвет относно приема на калциеви добавки.

Витамин D помага на тялото да усвоява калция. Всички възрастни трябва да имат 10 микрограма витамин D на ден.

Приблизително от края на март / началото на април до края на септември, повечето хора трябва да могат да получават целия необходим витамин D от слънчева светлина върху кожата си.

Но тъй като е трудно да се получи достатъчно витамин D само от храна, всички (включително бременните и кърмещите жени) трябва да обмислят приемането на ежедневна добавка, съдържаща 10 микрограма витамин D през есента и зимата.

За повече информация прочетете кой трябва да приема добавки с витамин D.

ХЗТ (хормонозаместителна терапия)

ХЗТ понякога се приема от жени, които преминават през менопаузата , тъй като може да помогне за контролиране на симптомите.

Доказано е също, че ХЗТ поддържа костите здрави и намалява риска от счупване на кост по време на лечението.

ХЗТ обаче не се препоръчва специално за лечение на остеопороза и рядко се използва за тази цел.

Това е така, защото ХЗТ леко увеличава риска от развитие на определени състояния – като рак на гърдата , рак на ендометриума, рак на яйчниците , инсулт и венозна тромбоемболия – повече, отколкото намалява риска от остеопороза.

Обсъдете ползите и рисковете от ХЗТ със своя личен лекар.

Прочетете повече за рисковете от ХЗТ .

Тестостероново лечение

При мъжете лечението с тестостерон може да бъде полезно, когато остеопорозата се причинява от ниски нива на мъжките полови хормони.

Лечение на счупена кост, причинена от остеопороза

Силната кост след 50 пациента книжка от Кралския колеж по лекари има съвети за хора, които са счупили кост след падане, както и техните семейства и гледачи.

Обяснява какво е фрактура на крехкост и какъв тип лечение можете да очаквате.