Остеопороза – живот с

Наличието на остеопороза не означава, че определено ще имате фрактура.

Има мерки, които можете да предприемете, за да намалите риска от падане или счупване.

Предотвратяване на падания

Извършването на някои прости промени у дома може да помогне за намаляване на риска от счупване на кост при падане .

Проверете дома си за опасности, върху които може да се препънете, като например оставащи кабели. Уверете се, че килимите и килимите са здрави и дръжте гумените постелки до мивката и във ваната, за да предотвратите подхлъзване.

Правете редовни тестове за зрение и тестове на слуха . Някои възрастни хора може да се наложи да носят специални протектори върху бедрата си, за да намалят падането. Вашият личен лекар може да предложи помощ и съвети относно промените във вашия начин на живот.

Прочетете повече за предотвратяване на падания .

Националният институт за здравни грижи (NICE) също изготви насоки, наречени Falls: оценка и предотвратяване на падания при възрастни хора .

Здравословно хранене и упражнения

Редовните упражнения и здравословното хранене са важни за всички, а не само за хората с остеопороза. Те могат да помогнат за предотвратяване на много сериозни състояния, включително сърдечни заболявания и много форми на рак .

Уверете се, че имате балансирана диета, която съдържа всички групи храни, за да дадете на тялото си нужното хранене.

Прочетете повече за това каква храна да ядете за здрави кости .

Кралското общество за остеопороза разполага с брошури за физически упражнения и физическа активност, информационни бюлетини и информация за грижата за костите ви .

Получаване на поддръжка

Вашият личен лекар или медицинска сестра може да са в състояние да отговорят на всички ваши въпроси относно живота с остеопороза и да ви успокоят, ако се притеснявате.

Може също да ви бъде полезно да говорите с обучен консултант или психолог или с някой от специализираната линия за помощ. Вашата хирургия ще има информация за тях.

Някои хора намират за полезно да говорят с други хора с остеопороза, или в местна група за поддръжка, или в интернет чат стая.

Безплатна телефонна линия за остеопороза

Кралското общество за остеопороза разполага с безплатна телефонна линия за помощ , управлявана от медицински сестри със специални познания за остеопорозата и здравето на костите.

Обадете се на 0808 800 0035. Можете също да им изпратите имейл на nurses@theros.org.uk.

Възстановяване от счупена кост

Счупените кости обикновено се нуждаят от 6 до 8 седмици, за да се възстановят. Наличието на остеопороза не влияе на това колко време отнема това. Възстановяването зависи от вида на фрактурата, която имате. Някои фрактури се лекуват лесно, докато други може да се нуждаят от повече намеса.

Ако имате сложна счупена китка или счупено бедро , може да се наложи операция, за да сте сигурни, че костта е поставена правилно.

Заместването на тазобедрената става често е необходимо след фрактури на тазобедрената става и някои хора могат да загубят подвижност в резултат на отслабени кости.

Остеопорозата може да причини загуба на височина поради счупена кост в гръбначния стълб. Това означава, че гръбначният стълб вече не е в състояние да поддържа теглото на тялото ви и предизвиква прегърбена поза.

Това може да е болезнено, когато се случи, но може да доведе и до продължителна болка. Вашият личен лекар или медицинска сестра може да са в състояние да помогнат с това.

По време на лечебния процес може да се нуждаете от помощта на физиотерапевт или ерготерапевт, за да можете да направите възможно най-пълно възстановяване.

Прочетете повече за физиотерапията и трудовата терапия .

Кралското общество за остеопороза разполага с информация за упражнения за поза след фрактура на гръбначния стълб .

Справяне с болката

Всеки изпитва болка по различен начин, така че това, което работи за вас, може да се различава от това, което работи за някой друг.

Има различни начини за управление на болката, включително:

Можете да използвате повече от една от тези техники едновременно, за да управлявате болката си – например, бихте могли да комбинирате лекарства, топлинен пакет и техники за релаксация.

Работа и пари

Трябва да можете да продължите да работите, ако имате остеопороза. Много е важно да останете физически активни.

Това ще помогне да запазите костите си здрави.

Ако обаче вашата работа включва риск от падане или счупване на кост, потърсете съвет от вашия работодател, личен лекар и Кралското общество за остеопороза относно това как да ограничите риска от злополука или нараняване, което може да доведе до счупване на костите.

Има различни предимства, достъпни за хора с болест или увреждане. Ръководството за социални грижи и подкрепа има повече информация за:

Помощ за болногледачи

Може да имате право и на определени обезщетения, ако се грижите за някой с остеопороза.

Прочетете повече за предимствата за болногледачите .

Повече информация