Операция (операция) – на деня

Вашето писмо за приемане от болницата ще ви посочи датата и часа на операцията ви и колко часа трябва да пристигнете.

Също така трябва да ви каже в кое отделение или отдел ще бъдете, телефон за контакт на болницата или отделението и името на консултанта, който ще се грижи за вас.

Когато пристигнете, ще бъдете посрещнат от член на персонала, който ще ви обясни процесите и ще ви даде гривна за самоличност, която да носите по време на престоя си в болница.

По време на престоя си в болница може да Ви задават едни и същи въпроси от няколко души. Това е рутинно и гарантира, че на всеки етап от лечението се проверява и предоставя точна информация за вас.

Може да поискате да зададете някои свои въпроси, като например:

 • Какво се случва преди операцията?
 • Защо трябва да нося хирургическите чорапи?
 • Какво ще почувствам след операцията?
 • Колко дълго ще продължат ефектите на упойката?
 • Как ще се управлява болката ми след операцията?
 • Какво трябва да направя и на кого да кажа, ако ме боли?
 • Какви са уговорките за посещение?
 • Ще се върна ли в същото отделение след операцията?
 • Кога ще видя консултанта?
 • Кога мога да очаквам да се прибера вкъщи след операцията?
 • Кога ще ми бъде съобщено за някакви резултати от взетите проби?

Лекарства

Вземете всички лекарства, които Вашият лекар Ви е помолил да приемате преди операцията. Но ако обикновено приемате таблетки или инсулин за диабет , не забравяйте да обсъдите това със своя специалист възможно най-скоро преди операцията.

Ще бъдете попитани дали сте алергични към някакво лекарство или някой роднина някога е имал проблеми с упойка , така че могат да бъдат взети подходящи предпазни мерки.

Посетителите

Семейството или приятелите обикновено могат да останат с вас, докато не заминете за операционната зала, след което те могат да ви изчакат в чакалнята.

Проверете правилата на болницата за посещение и прочетете повече за посещението на някой в болница .

Точно преди операцията

Ще бъдете помолени да се съблечете и да се преоблечете в болнична рокля. Подробностите за операцията ще ви бъдат обяснени.

За много операции иглата, свързана с капката, ще бъде поставена в ръката ви. Това позволява да се дават течности, храна и лекарства, докато сте под упойка.


Анестезия

Ще Ви бъде поставена упойка, така че няма да почувствате болка по време на операцията.

За голяма операция ще е необходима обща упойка , което означава, че ще спите през цялата операция. Ще ви бъде дадено чрез инжекция или газ, която дишате през маска.

Не е нужно да се притеснявате от обща анестезия: анестезиологът ще бъде до вас през цялото време, когато спите, внимателно ще ви наблюдава и ще бъде там, когато се събудите.

Ако не ви се налага да спите, ще ви бъде поставена регионална упойка. Това означава, че ще сте в съзнание през цялото време, но няма да усетите никаква болка.

Това може да е местна упойка , където малка част е вцепенена, или епидурална , която намалява усещането в долните области на тялото ви.