Лумбална декомпресионна хирургия – Рискове

Както всички хирургични процедури, хирургичната операция на лумбална декомпресия крие известен риск от усложнения.

Повтарящи се или продължаващи симптоми

Лумбалната декомпресионна хирургия обикновено е ефективна за облекчаване на симптоми като болка в краката и изтръпване. Някои хора обаче продължават да имат симптоми след операция или развиват симптоми отново в рамките на няколко години след операцията.

Повтарящите се симптоми могат да бъдат причинени от отслабване на гръбначния стълб, друг плъзгащ се диск или образуване на нова кост или удебелен лигамент, който оказва натиск върху гръбначния мозък. Белези около нервите също могат понякога да се развият след операция, което може да причини подобни симптоми на компресия на нервите.

Обикновено първо ще се изпробват нехирургични лечения, като физиотерапия , ако симптомите Ви се повтарят, но понякога може да се наложи допълнителна операция. Повторните операции имат по-висок риск от усложнения, отколкото операциите за първи път.

За съжаление няма ефективно лечение на белези около нервите. Можете обаче да намалите риска от образуване на белези, като правите редовни упражнения според препоръките на вашия физиотерапевт след операцията.

Инфекция

Едно от най-честите усложнения е инфекция, при която е направен разрезът. Обикновено може да се лекува успешно с антибиотици .

Кръвни съсиреци

Съществува риск от развитие на кръвен съсирек след операция за лумбална декомпресия, особено в крака. Това е известно като дълбока венозна тромбоза (ДВТ) .

DVT може да причини болка и подуване на крака и в редки случаи може да доведе до сериозен проблем, наречен белодробна емболия . Това е мястото, където парче от кръвен съсирек се отчупва и блокира един от кръвоносните съдове в белите дробове.

Рискът от развитие на кръвен съсирек може да бъде значително намален, ако останете активни по време на възстановяването си или носите компресионни чорапи, за да подобрите притока на кръв. Прочетете повече за предотвратяване на DVT .

Дурална сълза

Има риск от дурална сълза, настъпила по време на всички видове гръбначни операции, включително операция на лумбална декомпресия. Твърдата обвивка е водонепропусклива торбичка от тъкан, която покрива гръбначния мозък и гръбначните нерви.

Ако разкъсването не бъде идентифицирано и поправено по време на операцията, това може да доведе до изтичане на цереброспинална течност (CSF) след процедурата.

Вашият хирург ще е наясно с риска от дурална сълза и ако се случи, ще затвори сълзата с шевове. В повечето случаи ремонтът е успешен и не възникват допълнителни проблеми или проблеми. Въпреки това, в малък брой случаи може да се наложи допълнителна коригираща операция.


Изтичане на цереброспинална течност

По време на операция за лумбална декомпресия съществува риск от случайно увреждане на лигавицата на нерва, което може да доведе до изтичане на цереброспинална течност (CSF).

Ако това бъде открито по време на операцията, то ще бъде закърпено и поправено. Малките течове обаче понякога могат да станат очевидни едва след операцията, причинявайки проблеми като главоболие и раната да изтече. Може да се наложи по-нататъшна операция за поправяне на това.

Рани по лицето и загуба на зрение

Докато сте разположени с лице надолу по време на операция за лумбална декомпресия, вие ще почивате на челото и брадичката си, докато операцията се извършва.

Анестезиологът ще проверява редовно, за да се увери, че това не създава проблеми, но много хора ще се събудят с леко надуто лице. В някои случаи може да се развие червена рана над челото или брадичката, която може да продължи няколко дни.


Нараняване на нервите и парализа

Някои пациенти, които имат операция на лумбална декомпресия, ще развият ново изтръпване или слабост в единия или двата крака в резултат на операцията.

Парализата е необичайно, но сериозно усложнение, което може да възникне в резултат на операция за лумбална декомпресия.

Нараняванията на нервите и парализата могат да бъдат причинени от редица различни проблеми, включително:

  • кървене в гръбначния стълб (екстрадурален гръбначен хематом)
  • изтичане на гръбначна течност (инцидентна дуротомия)
  • случайно увреждане на кръвоносните съдове, които снабдяват гръбначния мозък с кръв
  • случайно увреждане на нервите при преместване по време на операция

Смърт

Както при всички видове операции, съществува риск от смърт по време на или след операция на лумбална декомпресия, въпреки че това е рядко. Кръвен съсирек, лоша реакция на упойката и загуба на кръв могат да бъдат животозастрашаващи.