Лумбална декомпресионна хирургия – Възстановяване

Възстановяването след операция на лумбална декомпресия ще зависи от вашата физическа форма и нивото на активност преди операцията. Ето защо може да се препоръча курс на физиотерапия преди операцията.

Ще бъдете насърчавани да ходите и да се придвижвате в деня след операцията и вероятно ще бъдете изписани 1 до 4 дни след това.

Ще отнеме около 4 до 6 седмици, докато достигнете очакваното ниво на мобилност и функции (това ще зависи от тежестта на вашето състояние и симптомите преди операцията).

Когато се събудите след операция за лумбална декомпресия, гърбът ви може да се чувства болен и вероятно ще бъдете прикрепени към 1 или повече тръби.

Те могат да включват:

  • капка, доставяща течности във вената (интравенозно капково), за да сте сигурни, че няма да се дехидратирате
  • дренаж, който да отнеме всяка течност от раната ви
  • тънка, гъвкава тръба, поставена в пикочния мехур ( пикочен катетър ), в случай че имате затруднения при уриниране
  • помпа за доставяне на болкоуспокояващи директно във вените ви

Тръбите обикновено са прикрепени само за кратко време след операцията.

Болка

Непосредствено след операцията ще имате известна болка в и около района, където е извършена операцията. Ще ви бъде дадено облекчаване на болката, за да сте сигурни, че се чувствате комфортно и да ви помогне да се движите. Оригиналните болки в краката, които сте имали преди операцията, обикновено се подобряват незабавно, но трябва да кажете на медицинските сестри и Вашия лекар, ако не го направят.

Много малък брой хора изпитват затруднения при уриниране след операцията. Това обикновено е временно, но в редки случаи усложнения, като увреждане на нервите, могат да доведат до спиране на правилната работа на краката или пикочния мехур. Важно е незабавно да уведомите Вашия лекар и медицински сестри, ако имате проблеми.

Може да отнеме до 6 седмици, докато общата болка и умора след операцията изчезнат напълно.


Шевове

Ще имате шевове или скоби, за да затворите всякакви порязвания или разрези, направени по време на вашата операция. Дълбоките шевове под кожата ще се разтворят и няма нужда да се премахват. Ако се използват разтворими стикове, те не трябва да се премахват.

Неразтворимите шевове или скоби ще бъдат премахнати 5 до 10 дни след вашата операция. Преди да напуснете болницата, ще ви бъде назначена среща за отстраняването им.

Шевовете ви могат да бъдат покрити с обикновена лепилна превръзка, като голяма мазилка. Внимавайте да не намокрите превръзката си, когато перете. След като премахнете шевовете си, няма да имате нужда от превръзка и ще можете да се къпете и къпете както обикновено.


Рехабилитация

Вашият медицински екип ще иска да станете и да се движите възможно най-скоро, обикновено от деня след операцията. Това е така, защото бездействието може да увеличи риска от развитие на кръвен съсирек в крака (DVT) , а движението може да ускори процеса на възстановяване.

След операцията ви физиотерапевт ще ви помогне безопасно да възстановите силата и движението си. Те ще ви научат на няколко прости упражнения, които можете да правите у дома, за да подпомогнете възстановяването си.

Прочетете повече за физиотерапията .

Прибиране вкъщи

Обикновено ще можете да се приберете вкъщи около 1 до 4 дни след операцията. Колко време трябва да останете в болница ще зависи от конкретния тип операция, която сте претърпели, и от общото ви здравословно състояние.

Когато се приберете вкъщи, първо е важно да улесните нещата, като постепенно увеличавате нивото си на активност всеки ден. Обикновено е необходима известна помощ у дома поне през първата седмица след операцията.

Активността ще ускори възстановяването ви. Уверете се, че правите упражненията, препоръчани от вашия физиотерапевт, и се опитайте да не седите или да стоите в едно и също положение повече от 15-20 минути наведнъж, защото това може да ви накара да се почувствате сковани и болни.

Ходенето е добър начин да поддържате активност, но трябва да избягвате тежко повдигане, неудобно извиване и накланяне, когато правите ежедневни задачи, докато не се почувствате по-добре.

Може да бъдете помолени да се върнете в болница за един или повече последващи срещи през седмиците след операцията, за да проверите как се справяте.

Работа

Кога можете да се върнете на работа, ще зависи от това колко бързо се излекувате след операцията и вида на работата, която вършите.

Повечето хора се връщат на работа след 4 до 6 седмици, ако работата им не е прекалено напрегната. Ако работата ви включва много шофиране, вдигане на тежки предмети или други тежки дейности, може да се наложи да не работите до 12 седмици.


Шофиране

Преди да започнете да шофирате отново, трябва да се освободите от ефектите на всички болкоуспокояващи, които могат да ви направят сънливи.

Трябва да се чувствате удобно в шофьорска позиция и да можете да направите аварийно спиране, без да изпитвате никаква болка (можете да практикувате това, без да стартирате колата си).

Повечето хора се чувстват готови да шофират след 2 до 6 седмици, в зависимост от размера на операцията.

Някои застрахователни компании не застраховат шофьори няколко седмици след операцията, така че проверете какво пише във вашата полица, преди да започнете да шофирате.


Кога да потърсите медицинска помощ

Обадете се в болницата, където сте оперирани, или на личния си лекар, за съвет, ако: