Неходжкинов лимфом – усложнения

Някои хора, лекувани за неходжкинов лимфом, изпитват дългосрочни проблеми, дори ако са излекувани.

Някои от основните усложнения на неходжкинов лимфом са описани по-долу.

Отслабена имунна система

Наличието на отслабена имунна система е често усложнение на неходжкинов лимфом и може да стане по-тежко, докато се лекувате.

Но имунната ви система обикновено ще се възстанови през месеците и годините след лечението.

Ако имате слаба имунна система, вие сте по-уязвими към инфекции и има повишен риск от развитие на сериозни усложнения от инфекции.

Важно е да съобщите незабавно за симптомите на инфекция на личния лекар или на екипа за грижи, тъй като може да е необходимо своевременно лечение, за да се предотвратят сериозни усложнения.

Това е особено важно през първите няколко месеца след лечението.

Симптомите на инфекция включват:

Ваксинация

Трябва да се уверите, че всички ваксинации са актуални.

Но е важно да говорите с вашия личен лекар или екип за грижи за това, тъй като може да не е безопасно да имате „живи“ ваксини до няколко месеца след края на лечението.

Живите ваксини съдържат отслабена форма на вируса или организма, срещу които се ваксинират.

Примерите за живи ваксини включват:

Безплодие

Химиотерапията и лъчетерапията за неходжкинов лимфом могат да причинят безплодие . Това понякога е временно, но може да бъде и постоянно.

Вашият екип за грижи ще прецени риска от безплодие при вашите специфични обстоятелства и ще ви говори за вашите възможности.

В някои случаи може да е възможно мъжете да съхраняват проби от сперматозоидите си, а жените да съхраняват яйцеклетките си преди лечение, така че те да могат да бъдат използвани за опити за бебе след това.

Втори рак

Лечението на неходжкинов лимфом може да увеличи риска от развитие на друг вид рак в бъдеще. Това е известно като втори рак.

Рискът от рак се увеличава особено след лечение на рак, тъй като химиотерапията и лъчетерапията увреждат здравите клетки, както и раковите клетки.

След това това увреждане може да причини раковите заболявания на засегнатите клетки много години след лечението.

Можете да помогнете за намаляване на риска от втори рак, като възприемете здравословен начин на живот, като не пушите, поддържате здравословно тегло с балансирана диета и редовно спортувате.

Трябва да съобщите за всички симптоми, които биха могли да предполагат друг рак, на Вашия ОПЛ на ранен етап и да присъствате на всички срещи за скрининг на рак, на които сте поканени.


Други здравословни проблеми

Лечението на неходжкинов лимфом може да увеличи риска от получаване на определени състояния в по-млада възраст от нормалното, като например:

Поставянето на диагноза рак може също да увеличи риска от депресия .

Трябва да съобщите на своя личен лекар за неочаквани симптоми, като увеличаване на задуха.