Непоносимост към лактоза

Непоносимостта към лактоза е често срещан храносмилателен проблем, при който тялото не е в състояние да смила лактоза, вид захар, която се съдържа главно в млякото и млечните продукти.


Симптоми на непоносимост към лактоза

Симптомите на непоносимост към лактоза обикновено се развиват в рамките на няколко часа след консумация на храна или напитка, съдържаща лактоза.

Те могат да включват:


 • пердене
 • диария
 • подут корем
 • стомашни спазми и болки
 • къркане в стомаха
 • гадене

Тежестта на вашите симптоми и кога се появяват зависи от количеството лактоза, което сте консумирали.

Някои хора все още могат да изпият малка чаша мляко, без да предизвикат никакви симптоми, докато други дори не могат да имат мляко в чая или кафето си.

Кога да потърсите медицинска помощ

Симптомите на непоносимост към лактоза могат да бъдат подобни на няколко други състояния, така че е важно да посетите Вашия лекар за диагностика, преди да премахнете млякото и млечните продукти от вашата диета.

Например, симптомите по-горе могат да бъдат причинени и от:

Ако вашият личен лекар смята, че имате непоносимост към лактоза, той може да предложи да избягвате храни и напитки, съдържащи лактоза, в продължение на 2 седмици, за да проверите дали симптомите ви се подобряват.

Какво причинява непоносимост към лактоза?

Тялото усвоява лактозата, използвайки вещество, наречено лактаза. Това разгражда лактозата до 2 захари, наречени глюкоза и галактоза, които лесно могат да се абсорбират в кръвта.

Хората с непоносимост към лактоза не произвеждат достатъчно лактаза, така че лактозата остава в храносмилателната система, където се ферментира от бактерии.

Това води до производството на различни газове, които причиняват симптомите, свързани с непоносимостта към лактоза.

В зависимост от основната причина, поради която организмът не произвежда достатъчно лактаза, непоносимостта към лактоза може да бъде временна или постоянна.

Повечето случаи, които се развиват при възрастни, се наследяват и са склонни да бъдат за цял живот, но случаите при малки деца често са причинени от инфекция в храносмилателната система и могат да продължат само няколко седмици.

Кой е засегнат

Във Великобритания непоносимостта към лактоза е по-често при хора от азиатски или африканско-карибски произход.

Непоносимостта към лактоза може да се развие на всяка възраст. Много случаи се развиват първо при хора на възраст от 20 до 40 години, въпреки че бебета и малки деца също могат да бъдат засегнати.


Дали е алергия?

Непоносимостта към лактоза не е същото като алергия към мляко или млечни продукти. Хранителните алергии се причиняват от имунната ви система, която реагира на определен вид храна. Това причинява симптоми като обрив, хрипове и сърбеж.

Ако сте алергични към нещо, дори една малка частица може да бъде достатъчна, за да предизвика реакция, докато повечето хора с непоносимост към лактоза все още могат да консумират малки количества лактоза, без да изпитват никакви проблеми, въпреки че това варира от човек на човек.

Лечение на непоносимост към лактоза

Няма лечение за непоносимост към лактоза, но намаляването на храната и напитките, съдържащи лактоза, обикновено помага за контролиране на симптомите.

Продуктите без лактоза включват:

 • безлактозно краве мляко
 • соево мляко, кисело мляко и някои сирена
 • оризови, овесени, бадемови, лешникови, кокосови, киноа и картофени млека

Вашият лекар може също да препоръча добавки с калций и витамин D.

Може да ви бъде препоръчано да приемате заместители на лактазата, които са капки или таблетки, които можете да приемате с храната или напитките си, за да подобрите храносмилането на лактозата.

Усложнения на непоносимост към лактоза

Млякото и други млечни продукти съдържат калций, протеини и витамини, като A, B12 и D.

Лактозата също помага на тялото ви да усвои редица други минерали, като магнезий и цинк.

Тези витамини и минерали са важни за развитието на здрави, здрави кости.

Ако имате непоносимост към лактоза, получаването на точното количество важни витамини и минерали може да се окаже трудно.

Това може да доведе до нездравословна загуба на тегло и да ви изложи на повишен риск от развитие на следните състояния:

 • остеопения – където имате много ниска костно-минерална плътност; ако не се лекува, може да се развие в остеопороза
 • остеопороза – където костите ви стават тънки и слаби и рискът от счупване на кост се увеличава
 • недохранване – когато храната, която ядете, не ви дава необходимите за здравословното функциониращо тяло хранителни вещества; това означава, че раните могат да отнемат повече време и може да започнете да се чувствате уморени или депресирани

Ако се притеснявате, че хранителните ограничения ви излагат на риск от усложнения, може да ви е полезно да се консултирате с диетолог.

Те могат да ви посъветват относно вашата диета и дали имате нужда от хранителни добавки.

Вашият личен лекар трябва да може да ви насочи безплатно към диетолог на . Или можете да се свържете с частен диетолог.

Британската диетична асоциация разполага с информация за това как да намерите частен диетолог.