Мързеливо око – Лечение

Колкото по-младо е детето, когато се диагностицира мързеливо око, толкова по-успешно е лечението. Лечението е по-малко успешно, ако е започнало след 6-годишна възраст и е малко вероятно да бъде успешно, ако е започнало след 8-годишна възраст.

Двете основни възможности за лечение на мързеливо око са:

  • лечение или коригиране на основните проблеми с очите
  • насърчаване на използването на засегнатото око, за да може зрението да се развива правилно

Лечение на основните проблеми с очите

Очила

Късо или късогледство, може да се коригира с помощта на очила. Те обикновено трябва да се носят постоянно и да се проверяват редовно.

Очилата също могат да помогнат за изправяне на кривогледство и в някои случаи могат да поправят мързеливото око, без да е необходимо по-нататъшно лечение.

Вашето дете може да каже, че може да вижда по-добре без очилата си. Това е така, защото очите им са свикнали да работят усилено за фокусиране и сега им е трудно да оставят очилата да се фокусират вместо тях.

Те ще се нуждаят от много насърчение, за да носят очилата си непрекъснато.

Контактните лещи са алтернатива на очилата, но те може да са подходящи само за по-големи деца.

Прочетете повече за лечение на късогледство и лечение на далекогледство с коригиращи лещи.

Хирургия

При децата повечето катаракта се отстраняват, за да се позволи по-добро развитие на зрението в засегнатото око.

Операцията на катаракта за деца се извършва под обща анестезия . Процедурата обикновено отнема от 1 до 2 часа.

Вашето дете може да бъде задържано в болница за една нощ, за да провери възстановяването си и след това ще трябва да използва капки за очи.

Прочетете повече за лечението на катаракта при деца .

В някои случаи се използва операция за подобряване на външния вид на кривогледство. Операцията или ще укрепи, или ще отслаби очните мускули на мързеливото око, за да промени позицията си.

Това означава, че мързеливото око ще изглежда по-добре подравнено с доброто око. Зрението на детето няма да се подобри, но очите му ще изглеждат по-прави и това ще помогне на очите да работят по-добре заедно.

Прочетете повече за лечение на кривогледство .

Увисналият клепач също може да бъде коригиран с помощта на операция.

Насърчаващо използването на мързеливо око

Редица различни възможности за лечение могат да бъдат използвани, за да насърчат детето ви да използва засегнатото око.

Използване на пластир

Това включва поставяне на пластир с лепкава джанта над „доброто” око, така че мързеливото око да бъде принудено да работи. Той може да бъде много ефективен за подобряване на зрението в мързеливото око. Пластирите често трябва да се носят с очила.

Продължителността на времето, през което детето ще трябва да носи пластира, ще зависи от това на колко години е, колко сериозен е проблемът и колко много си сътрудничи с носенето на пластира.

Пластирите са най-ефективни преди детето да навърши 6 години. Повечето деца ще трябва да носят пластира по няколко часа на ден в продължение на няколко месеца.

Използването на пластир за лечение на мързеливо око може да отнеме много време и често може да бъде неприятно преживяване за детето, докато свикне. Това е разбираемо – от тяхна гледна точка вие влошавате зрението им, като отнемате доброто им око от тях.

Ето защо най-важното, което трябва да направите, е да обясните на детето си причините за използването на пластир и важността да се придържате към лечението, така че то да бъде мотивирано да го направи.

Ако детето ви е твърде малко, за да разбере, опитайте се да измислите стимули, които да го насърчат да използват пластира. Докато пластирът е включен, те трябва да извършват дейности отблизо, като например игра с електронен таблет, оцветяване, четене или училищна работа. Наградете ги с любимата им телевизионна програма.

Капки за очи

Атропиновите капки за очи могат да се използват за замъгляване на зрението в доброто око. Те разширяват (разширяват) зеницата на доброто око и замъгляват зрението, което насърчава детето да използва мързеливото око.

Страничните ефекти, които могат да се появят след използване на капки за очи, включват:

  • дразнене на очите
  • зачервяване (зачервяване) на кожата
  • главоболие

Тези странични ефекти обаче обикновено са редки и рядко надхвърлят ползите от използването на капки за очи.

Капките за очи могат да бъдат толкова ефективни, колкото използването на пластир. Често изборът на капки за очи или лепенки е въпрос на предпочитание. Децата, които не обичат да имат капки в очите си, могат да носят пластир, а тези, които не обичат да носят пластир, могат да използват капки за очи.

Ако лечението не даде резултат

В някои случаи мързеливото око не се подобрява, въпреки че има подходящо лечение.

Понякога лоши резултати се дължат на детето или семейството, които трудно се придържат към използването на пластира или капките за очи.

Ако имате проблеми с един вид лечение, обсъдете алтернативите с вашия очен специалист.

Ако се препоръчва операция, може да са необходими повече от една операция за подобряване на външния вид на кривогледство и може да се наложи да се носят очила след операцията.

Ако лечението бъде спряно твърде рано, всяко подобрение в мързеливото око може да бъде загубено. Може да се наложи да се носи пластир или да се използват капки за очи, ако мързеливото око се върне.