Мозъчен абсцес – лечение

Лечението на мозъчен абсцес обикновено включва комбинация от лекарства и операция, в зависимост от размера и броя на мозъчните абсцеси.

Мозъчният абсцес е спешна медицинска помощ, така че ще се нуждаете от лечение в болница, докато състоянието ви бъде стабилно.

Лечението с лекарства често започва преди да се потвърди диагнозата, за да се намали рискът от усложнения.

Лекарства

В някои случаи може да е възможно да се лекува абсцес само с лекарство или операцията да е твърде рискована.

Лекарствата се препоръчват при операция, ако имате:

Обикновено ще Ви се дават антибиотици или противогъбично лекарство чрез капково вкарване директно във вената. Лекарите ще се стремят да лекуват абсцеса и първоначалната инфекция, която го е причинила.

Хирургия

Ако абсцесът е по-голям от 2 см, обикновено е необходимо да се отцеди гнойта от абсцеса. Въпреки това, пак ще ви е необходим курс на антибиотици след операцията.

Има 2 хирургични техники за лечение на мозъчен абсцес:

  • прост стремеж
  • краниотомия

Обикновената аспирация включва използване на CT сканиране за локализиране на абсцеса и след това пробиване на малка дупка, известна като „дупка на дупката“ в черепа. Гнойта се източва и дупката се запечатва.

Една проста аспирация отнема около час.

Отворената аспирация и изрязването обикновено се извършват с помощта на хирургична процедура, известна като краниотомия.

Краниотомия

Може да се препоръча краниотомия, ако абсцесът не реагира на аспирация или се повтори на по-късна дата.

По време на краниотомия хирургът обръсва малка част от косата ви и премахва малко парче от черепната кост (костна клапа), за да получи достъп до мозъка ви.

След това абсцесът се източва от гной или се отстранява напълно. CT-насоки могат да се използват по време на операцията, за да се позволи на хирурга да установи по-точно точното положение на абсцеса.

След като абсцесът бъде лекуван, костта се подменя. Операцията обикновено отнема около 3 часа, което включва възстановяване от обща упойка , когато сте приспани.

Усложнения на краниотомия

Както при всяка операция, краниотомията крие рискове, но сериозните усложнения са рядкост.

Възможните усложнения на краниотомията могат да включват:

  • подуване и натъртване около лицето ви – което е често срещано след краниотомия и трябва да намалее след операцията
  • главоболие – те са често срещани след краниотомия и могат да продължат няколко месеца, но в крайна сметка трябва да се успокоят
  • кръвен съсирек в мозъка – може да се наложи допълнителна операция за отстраняването му
  • скованост на челюстта – може да се наложи хирургът да направи малък разрез на мускул, който помага при дъвченето, който ще заздравее, но може да стане твърд за няколко месеца; упражняването на мускулите чрез редовно дъвчене на дъвка без захар трябва да помогне за облекчаване на сковаността
  • движение на костната клапа – костната клапа в черепа ви може да се чувства като движеща се и може да почувствате щракане; това може да се почувства странно, но не е опасно и ще спре, докато черепът зараства

Мястото на разреза (разреза) в черепа ви може да се зарази, въпреки че това е необичайно. Обикновено ви се дават антибиотици по времето на операцията ви, за да предотвратите инфекция.

Възстановяване след операция

След като мозъчният абсцес бъде излекуван, вероятно ще останете в болница няколко седмици, за да може тялото ви да бъде подкрепено, докато се възстановите.

Ще получите и редица CT сканирания, за да сте сигурни, че мозъчният абсцес е напълно отстранен.

Повечето хора се нуждаят от още 6 до 12 седмици почивка вкъщи, преди да са достатъчно в състояние да се върнат на работа или редовно обучение.

След лечение на мозъчен абсцес избягвайте всякакъв спортен контакт, при който има риск от нараняване на черепа, като бокс, ръгби или футбол.

Съвети за шофьорите

Ако сте претърпели мозъчна операция и притежавате шофьорска книжка, по закон сте длъжни да информирате Агенцията за лицензиране на водачи и превозни средства (DVLA) .

Вероятно DVLA ще спре вашата шофьорска книжка поради повишения ви риск от изземване. Лицензът ви ще бъде върнат само след като вашият личен лекар или хирург потвърди, че е безопасно да шофирате.

За повечето хора това е вероятно да е 12 месеца след операцията, без да има припадъци през това време.