Миома – Диагноза

Ако вашият личен лекар подозира миома, те обикновено извършват тазов преглед, за да търсят очевидни признаци.

Те могат също да ви насочат към местна болница за допълнителни тестове, описани по-долу, за да потвърдят диагнозата или да изключат други възможни причини за вашите симптоми.

Понякога миомата се открива само по време на рутинни гинекологични (вагинални) прегледи или тестове за други проблеми, тъй като те често не причиняват никакви симптоми.

Ултразвуково сканиране

Един от основните тестове, извършвани за диагностициране на миома, е ултразвуково сканиране .

Това е безболезнено сканиране, което използва сонда за производство на високочестотни звукови вълни, за да създаде образ на вътрешността на тялото ви.

Два вида ултразвуково сканиране могат да се използват за диагностициране на миома:

  • абдоминално ултразвуково сканиране – където ултразвуковата сонда се премества от външната страна на корема (корема)
  • трансвагинално ултразвуково сканиране – където малка ултразвукова сонда се вкарва във влагалището ви

Изображенията, получени от тези сканирания, се предават на монитор, за да може Вашият лекар да види дали има признаци на миома.

Ако ултразвуковото сканиране предполага, че имате миома, може да бъдете насочени към гинеколог (специалист по женска репродуктивна система) за тестовете, описани по-долу.

Хистероскопия

Хистероскопията е мястото, където малък телескоп (хистероскоп) се вкарва в утробата ви през вагината и шийката на матката, за да може Вашият лекар да изследва вътрешността на утробата Ви. Извършването отнема около 5 минути.

Може да се използва местна упойка или обща упойка, така че няма да усетите болка по време на процедурата, но повечето жени не се нуждаят от упойка. Някои жени изпитват спазми по време на процедурата.

Хистероскопията най-често се използва за търсене на миома в утробата ви (субмукозна миома).

Лапароскопия

Лапароскопът е малък телескоп със светлинен източник и камера в единия край. Камерата предава изображения от вътрешната страна на корема или таза към телевизионен монитор.

По време на лапароскопия хирургът ще направи малък разрез (разрез) на корема ви.

Лапароскопът ще бъде предаден в корема ви, за да може да се изследват органите и тъканите в корема или таза.

Използва се обща упойка, така че ще спите по време на процедурата.

Лапароскопия може да се използва за търсене на миома извън утробата ви (субсерозна миома) или миома в мускулния слой около матката (интрамурална миома), които са повлияли на нейния размер и форма.

Биопсия

В някои случаи малка тъканна проба (биопсия) може да бъде отстранена по време на хистероскопия или лапароскопия за по-внимателно изследване под микроскоп.