Мигрена – лечение

Понастоящем няма лечение за мигрена, въпреки че се предлагат редица лечения за облекчаване на симптомите.

Може да отнеме време, за да се изработи най-доброто лечение за вас. Може да се наложи да опитате различни видове или комбинации от лекарства, преди да намерите най-ефективните.

Ако установите, че не можете да управлявате мигрената си, като използвате лекарства без рецепта, личният лекар може да Ви предпише нещо по-силно.

По време на атака

Повечето хора смятат, че спането или лежането в затъмнена стая е най-доброто нещо, което трябва да се направи при мигрена.

Други откриват, че яденето на нещо помага или започват да се чувстват по-добре, след като са се разболели.


Болкоуспокояващи

Много хора, които имат мигрена, откриват, че болкоуспокояващите без рецепта, като парацетамол , аспирин и ибупрофен , могат да помогнат за намаляване на симптомите им.

Те са склонни да бъдат най-ефективни, ако се приемат при първите признаци на мигренозен пристъп, тъй като това им дава време да се абсорбират в кръвта Ви и да облекчат симптомите Ви.

Не е препоръчително да изчакате, докато главоболието се влоши, преди да вземете болкоуспокояващи, тъй като често е твърде късно лекарството да подейства.

Таблетките, които разтваряте в чаша вода (разтворими болкоуспокояващи), са добра алтернатива, защото се абсорбират бързо от тялото ви.

Ако не можете да погълнете болкоуспокояващи поради гадене или повръщане, супозиториите може да са по-добрият вариант. Това са капсули, които се вкарват в дъното.

Внимание

Когато приемате болкоуспокояващи без рецепта, винаги се уверете, че сте прочели инструкциите на опаковката и спазвате препоръките за дозиране.

Деца под 16 години не трябва да приемат аспирин, освен ако не е под ръководството на медицински специалист.

Аспирин и ибупрофен също не се препоръчват за възрастни, които имат анамнеза за стомашни проблеми, като стомашни язви , чернодробни проблеми или бъбречни проблеми.

Честото приемане на някаква форма на болкоуспокояващо може да влоши мигрената. Това понякога се нарича главоболие от прекомерна употреба на лекарства или главоболие срещу болка .

Говорете с личния лекар, ако откриете, че се налага да използвате болкоуспокояващи многократно или болкоуспокояващите без рецепта не са ефективни.

Те могат да предписват по-силни болкоуспокояващи или да препоръчват използването на болкоуспокояващи заедно с триптани.

Ако подозират, че честото използване на болкоуспокояващи може да допринесе за главоболието ви, те могат да препоръчат да спрете да ги използвате.

Триптани

Ако обикновените болкоуспокояващи не помагат за облекчаване на симптомите на мигрена, трябва да си уговорите среща с личния лекар.

Те могат да препоръчат прием на болкоуспокояващи в допълнение към вид лекарство, наречено триптан, и евентуално лекарство против заболяване.

Триптановите лекарства са специфично болкоуспокояващо средство при мигренозно главоболие. Смята се, че те работят, като обръщат промените в мозъка, които могат да причинят мигренозно главоболие.

Те карат кръвоносните съдове около мозъка да се стесняват (свиват). Това обръща разширяването на кръвоносните съдове, което се смята за част от процеса на мигрена.

Триптаните се предлагат под формата на таблетки, инжекции и назални спрейове.

Честите нежелани реакции на триптаните включват:

  • топли усещания
  • стегнатост
  • изтръпване
  • зачервяване
  • чувство на тежест в лицето, крайниците или гърдите

Някои хора също изпитват гадене, сухота в устата и сънливост.

Тези странични ефекти обикновено са леки и се подобряват сами.

Както при другите болкоуспокояващи, приемането на твърде много триптани може да доведе до главоболие при прекомерна употреба на лекарства.

Вашият общопрактикуващ лекар обикновено препоръчва да се назначи последващ прием, след като завършите първия си курс на лечение с триптани.

Това е, за да можете да обсъдите тяхната ефективност и дали сте имали някакви странични ефекти.

Ако лекарството е било полезно, лечението обикновено ще продължи.

Ако те не са били ефективни или са причинили неприятни странични ефекти, Вашият лекар може да опита да предпише различен тип триптан, тъй като начина, по който хората реагират на това лекарство, може да бъде силно променлив.


Лекарства против заболяване

Лекарствата против болест, известни като антиеметици, могат успешно да лекуват мигрена при някои хора, дори ако не изпитвате чувство на лошост или гадене.

Те се предписват от личен лекар и могат да се приемат заедно с болкоуспокояващи и триптани.

Както при болкоуспокояващите, лекарствата срещу заболяване действат по-добре, ако се приемат веднага щом симптомите на мигрена започнат.

Те обикновено се предлагат под формата на таблетка, но се предлагат и като супозитории.

Страничните ефекти на антиеметиците включват сънливост и диария .

Комбинирани лекарства

Можете да закупите редица комбинирани лекарства за мигрена без рецепта в местната аптека.

Тези лекарства съдържат както болкоуспокояващи, така и лекарства против заболяване.

Ако не сте сигурни кой е най-подходящ за вас, попитайте вашия фармацевт.

Също така може да бъде много ефективно комбинирането на триптан с друго болкоуспокояващо средство, като ибупрофен.

Много хора намират комбинираните лекарства за удобни.

Но дозата на болкоуспокояващи или лекарства против заболяване може да не е достатъчно висока, за да облекчи симптомите Ви.

Ако случаят е такъв, може би е по-добре да приемате отделно болкоуспокояващи и лекарства против заболяване. Това ви позволява лесно да контролирате дозите на всеки.


Акупунктура

Ако лекарствата са неподходящи или не помагат за предотвратяване на мигрена, можете да опитате акупунктура.

Някои операции на личния лекар предлагат акупунктура, но повечето не, така че може да се наложи да платите за нея частно.

Доказателствата сочат, че курс от до 10 сесии за период от 5 до 8 седмици може да бъде от полза.

Научете повече за акупунктурата

Виждане при специалист

Ако лечението по-горе не контролира ефективно вашите мигрени, вашият общопрактикуващ лекар може да ви насочи към специализирана клиника за мигрена за по-нататъшно разследване и лечение.

В допълнение към лекарствата, споменати по-горе, специалист може да препоръча и други лечения, като транскраниална магнитна стимулация.

Транскраниална магнитна стимулация

През януари 2014 г. Националният институт за здравни грижи (NICE) одобри използването на лечение, наречено транскраниална магнитна стимулация (TMS) за лечение и профилактика на мигрена.

TMS включва придържане на малко електрическо устройство до главата ви, което доставя магнитни импулси през кожата ви.

Не е ясно как точно работи TMS при лечението на мигрена, но проучванията показват, че използването му в началото на мигрена може да намали тежестта.

Може да се използва и в комбинация с гореспоменатите лекарства, без да им пречи.

Но TMS не е лек за мигрена и не работи за всички.

Доказателствата за неговата ефективност не са силни и са ограничени до хора, които имат мигрена с аура.

Също така има малко доказателства за потенциалните дългосрочни ефекти от лечението, въпреки че проучванията на лечението досега са съобщавали само за незначителни и временни странични ефекти.

Те включват:

NICE препоръчва TMS да се предоставя само от специалисти по главоболие в специализирани центрове поради несигурността относно потенциалните дългосрочни странични ефекти.

Специалистът ще води запис на вашите преживявания при лечението.

Лечение на бременни и кърмещи жени

По принцип лечението на мигрена с лекарства трябва да бъде ограничено възможно най-много, когато сте бременна или кърмите.

Вместо това често се препоръчва опит за идентифициране и избягване на потенциални причинители на мигрена .

Ако лекарството е от съществено значение, Вашият общопрактикуващ лекар може да Ви предпише болкоуспокояващо в ниски дози, като парацетамол.

В някои случаи може да се предпише противовъзпалително лекарство или триптани.

Говорете с личен лекар или с вашата акушерка, преди да вземете лекарство, когато сте бременна или кърмите.