Малария – антималарийни средства

Антималарийните лекарства се използват за профилактика и лечение на малария.

Винаги трябва да обмисляте приема на антималарийно лекарство, когато пътувате до райони, където има риск от малария. Посетете вашия личен лекар или местна клиника за пътуване за съвет за малария веднага щом разберете кога и къде ще пътувате.

Много е важно да вземете правилната доза и да завършите курса на антималарийното лечение. Ако не сте сигурни, попитайте Вашия лекар или фармацевт за колко време трябва да приемате лекарствата си.

Предотвратяване на малария

Обикновено се препоръчва да приемате антималарийни таблетки, ако посещавате район, където съществува риск от малария, тъй като те могат да намалят риска от малария с около 90%.

Видът на антималарийните таблетки, които ще Ви бъдат предписани, се основава на следната информация:

 • къде отиваш
 • всяка подходяща семейна медицинска история
 • вашата медицинска история, включително алергии към лекарства
 • всяко лекарство, което приемате в момента
 • всички проблеми, които сте имали с антималарийни лекарства в миналото
 • твоята възраст
 • дали сте бременна

Може да се наложи да вземете кратък пробен курс на антималарийни таблетки, преди да пътувате. Това е, за да проверите дали нямате нежелана реакция или странични ефекти. Ако го направите, алтернативни антималарийни средства могат да бъдат предписани преди да си тръгнете.


Видове антималарийни лекарства

Основните видове антималарийни средства, използвани за предотвратяване на малария, са описани по-долу.

Atovaquone плюс прогуанил

Доксициклин (известен също като Вибрамицин-D)

 • Дозировка – дозата е 100 mg дневно под формата на таблетка или капсула. Трябва да започнете таблетките 2 дни преди пътуването и да ги приемате всеки ден, когато сте в рискова зона, и в продължение на 4 седмици след завръщането си.
 • Препоръки – обикновено не се препоръчва за бременни или кърмещи жени, но Вашият лекар ще Ви посъветва. Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст (поради риска от трайно обезцветяване на зъбите), хора, които са чувствителни към тетрациклинови антибиотици , или хора с чернодробни проблеми.
 • Възможни нежелани реакции – стомашно разстройство, киселини , млечница и слънчево изгаряне в резултат на чувствителност към светлина. Винаги трябва да се приема с храна, за предпочитане в изправено или седнало положение.
 • Други фактори – това е относително евтино. Ако приемате доксициклин за акне , той също така ще осигури защита срещу малария, стига да приемате адекватна доза. Попитайте личния си лекар.

Мефлохин (известен също като Lariam)

 • Дозировкадозата за възрастни е 1 таблетка седмично. Дозировката за деца също е веднъж седмично, но количеството ще зависи от теглото им. Трябва да се започне 3 седмици преди да пътувате и да се приема през цялото време, когато сте в рискова зона, и 4 седмици след като се върнете.
 • Препоръки – не се препоръчва, ако имате епилепсия , гърчове, депресия или други психични проблеми или ако близък роднина има някое от тези състояния. Обикновено не се препоръчва за хора с тежки сърдечни или чернодробни проблеми.
 • Възможни нежелани реакциивиене на свят , главоболие, нарушения на съня ( безсъние и живи сънища) и психиатрични реакции ( тревожност , депресия, панически атаки и халюцинации). Много е важно да уведомите Вашия лекар за всички предишни проблеми с психичното здраве, включително лека депресия. Не приемайте това лекарство, ако имате припадък.
 • Други фактори – ако досега не сте приемали мефлохин, препоръчително е да направите 3-седмично проучване, преди да пътувате, за да видите дали имате някакви странични ефекти.

Хлорохин и прогуанил

Предлага се и комбинация от антималарийни лекарства, наречени хлорохин и прогуанил, въпреки че в днешно време те рядко се препоръчват, тъй като до голяма степен са неефективни срещу най-често срещания и опасен вид маларийен паразит, Plasmodium falciparum.

Въпреки това, хлорохин и прогуанил могат понякога да се препоръчват за определени дестинации, където паразитът Plasmodium falciparum е по-рядко срещан от други видове, като Индия и Шри Ланка.

Лечение на малария

Ако се диагностицира и лекува своевременно малария, може да се очаква пълно възстановяване. Лечението трябва да започне веднага щом кръвен тест потвърди маларията.

Много от същите антималарийни лекарства, използвани за предотвратяване на малария, също могат да се използват за лечение на болестта. Ако обаче сте взели антималарик, за да предотвратите малария, не трябва да приемате същия за лечение. Това означава, че е важно да кажете на Вашия лекар името на антималарийните лекарства, които сте приели.

Видът на антималарийното лекарство и колко време трябва да го приемате ще зависи от:

 • вида на маларията, който имате
 • където сте хванали малария
 • тежестта на вашите симптоми
 • дали сте приемали превантивни антималарийни таблетки
 • твоята възраст
 • дали сте бременна

Вашият лекар може да препоръча използването на комбинация от различни антималарийни средства за преодоляване на щамове малария, които са станали устойчиви на отделни видове лекарства.

Антималарийното лекарство обикновено се дава под формата на таблетки или капсули. Ако някой е много болен, той ще се прилага чрез капене във вена на ръката (интравенозно) в болница.

Лечението на маларията може да ви остави да се чувствате много уморени и слаби в продължение на няколко седмици.

Спешно лечение в режим на готовност

В някои случаи може да Ви бъде предписано спешно лечение в режим на готовност за малария, преди да пътувате. Това обикновено се случва, ако съществува риск от заразяване с малария, докато пътувате в отдалечен район с малък или никакъв достъп до медицинска помощ.

Примерите за спешни лекарства в режим на готовност включват:

 • atovaquone с прогуанил
 • артеметър с лумефантрин
 • хинин плюс доксициклин
 • хинин плюс клиндамицин

Вашият общопрактикуващ лекар може да реши да потърси съвет от специалист по здравни грижи, преди да предпише спешно лечение в готовност.

Прочетете повече за спешно лечение за малария в режим на готовност .

Антималарии при бременност

Ако сте бременна, препоръчително е да избягвате пътувания до райони, където има риск от малария.

Бременните жени имат повишен риск от развитие на тежка малария и бебето и майката могат да получат сериозни усложнения.

Много е важно да вземете правилното антималарийно лекарство, ако сте бременна и не можете да отложите или отмените пътуването си до район, където има риск от малария.

Някои от антималарийните средства, използвани за профилактика и лечение на малария, са неподходящи за бременни жени, тъй като могат да причинят странични ефекти както на майката, така и на бебето.

Списъкът по-долу очертава кои лекарства са безопасни или опасни за употреба по време на бременност:

 • Мефлохин – обикновено не се предписва през първия триместър на бременността или ако бременността е възможна през първите 3 месеца след спиране на превантивното антималарийно лечение. Това е предпазна мярка, въпреки че няма доказателства, които да предполагат, че мефлохин е вреден за нероденото бебе.
 • Доксициклин – никога не се препоръчва за бременни или кърмещи жени, тъй като може да навреди на бебето.
 • Atovaquone плюс прогуанил – обикновено не се препоръчва по време на бременност или кърмене, тъй като изследванията на ефектите са ограничени. Ако обаче рискът от малария е висок, те могат да бъдат препоръчани, ако няма подходяща алтернатива.

Хлорохинът, комбиниран с прогуанил, е подходящ по време на бременност, но рядко се използва, тъй като не е много ефективен срещу най-често срещания и опасен вид маларийен паразит.