Колостомия – Обръщане

Ако имате временна колостомия, ще ви трябва друга операция, за да я обърнете на по-късна дата.

Обръщане на колостомия ще се извърши само когато сте в добро здраве и сте се възстановили напълно от последиците от първоначалната операция. Това обикновено ще бъде най-малко 12 седмици след първоначалната операция на колостома.

Може да се наложи обръщането да се забави по-дълго, ако се нуждаете от допълнително лечение, като химиотерапия , или не сте се възстановили от първоначалната операция.

Но няма ограничение във времето за обръщане и някои хора живеят със своята колостомия в продължение на няколко години, преди тя да бъде обърната.

Как се извършва обръщане на колостомия

Обръщането на цикълната колостомия е относително ясен процес. Направен е разрез (разрез) около стомата, така че хирургът да има достъп до вътрешността на корема ви.

След това горната част на дебелото черво се свързва отново към останалата част на дебелото черво.

Крайната колостомия също може да бъде обърната, но включва извършване на по-голям разрез, така че хирургът да може да локализира и постави отново двете секции на дебелото черво.

Също така отнема повече време за възстановяване от този тип операция и има по-голям риск от усложнения.


Възстановяване след обръщане на колостома

Повечето хора са достатъчно добре да напуснат болницата 3 до 10 дни след операция за обръщане на колостома.

Вероятно ще отнеме известно време, преди движението на червата да се нормализира. Някои хора имат запек или диария , но това обикновено се подобрява с времето.

Може да имате възпалено дъно след обръщането, но това би трябвало да се подобри, когато свикнете да прокарвате изпражненията през ануса си отново.

След всяко изхождане може да ви помогне, ако:

  • измийте кожата около ануса си с топла вода
  • подсушете го с мека кърпа
  • нанесете бариерен крем

Избягвайте да използвате бебешки кърпички, талк или ароматни тоалетни кърпички, тъй като те могат да предизвикат допълнително дразнене.

Други възможни проблеми включват необходимостта да ходите до тоалетната по-често или по-спешно от обикновено, прекомерен вятър (метеоризъм) и някои инконтиненция или изтичане на червата .

Въпреки че обръщането на колостомия обикновено е по-малка процедура от първоначалната операция на колостома, все пак са необходими няколко седмици за възстановяване и връщане към нормални дейности.

Какво да ядем след обръщане на колостома

Вашата храносмилателна система може да бъде чувствителна след обръщане на колостома. Може да ви помогне да избягвате да ядете големи ястия и да ядете късно през нощта, както и да ядете малко и често.

Някои храни също са по-склонни да дразнят червата.

Може да помогне за ограничаване или избягване:

  • цитрусови плодове – като грейпфрути и портокали
  • пикантна храна – като къри
  • големи мазни ястия
  • зеленчуци, които повишават метеоризма – като зеле и лук
  • големи количества алкохол или газирани напитки