Колостомия – Да живееш с

Приспособяването към колостомия може да бъде трудно в началото, но това не означава, че не можете да се радвате на пълноценен и активен живот.

Съвременното оборудване за колостомия е дискретно и сигурно и трябва да можете да правите повечето от дейностите, които сте харесвали преди.

Колостомни чанти и оборудване

Колостомна торба често се използва за събиране на вашите изпражнения (изпражнения). Трябва да се премахне и замени, когато е пълен, обикновено един до три пъти на ден.

Има и дренажни торбички, които трябва да се сменят само на всеки един или два дни. Те могат да бъдат подходящи за хора, които имат особено разхлабени изпражнения.

Специализирана сестра по стома, която обикновено ви вижда преди и след операцията по колостомия, ще ви помогне да изберете най-подходящото оборудване за колостома.

Налична е широка гама от колостомични уреди, включително:

 • торбичка от едно парче – чантата и фланецът (част, която се прилепва към кожата ви) са свързани заедно; уредът се изважда, когато е пълен и след това се изхвърля
 • торбичка от две части – чантата и фланецът са отделни, но могат да бъдат свързани; фланецът може да остане върху кожата ви в продължение на няколко дни, а торбата да се отстранява и изхвърля няколко пъти на ден

Уредите за колостомия са направени от неалергични (хипоалергенни) материали за намаляване на дразненето на кожата. Те също така съдържат специални филтри за предотвратяване на неприятни миризми.

Ако имате редовни и предсказуеми модели на червата, не винаги може да се наложи да носите колостомна чанта. Но тъй като могат да се случат случайни течове, препоръчително е да носите малка стоманена капачка.

Допълнителни продукти, които могат да направят живота с колостомия по-удобен, включват:

 • опорни колани и колани
 • дезодориращи средства, които могат да се поставят във вашия уред
 • защитни кърпички за кожа
 • спрейове за отстраняване на лепило
 • защитни стома пръстени
 • специално проектирано бельо и бански

Вашата медицинска сестра за грижа за стома ще може да ви даде повече информация и съвети относно оборудването.


Поръчка на консумативи

Ще Ви бъде предоставена първоначална доставка на уреди за колостомия, както и информация за Вашето предписание, преди да напуснете болницата. Можете да получите допълнителни предписания от личния си лекар.

Вашата рецепта може да бъде отнесена до химика или изпратена до специалист доставчик, който ще достави продуктите.

Няма да се налага да плащате предписания за оборудване с постоянна колостомия. Но ще трябва да платите такси по рецепта за временна колостомия, освен ако не сте над 60 или не се лекувате от рак .

Прочетете повече за таксите за рецепта ипомощ за разходите по рецепта .

Ако трябва да платите такси по рецепта, вероятно ще ви бъде по-рентабилно да закупите сертификат за предплащане на рецепта (PPC) , който ви дава право на отстъпка при повторни рецепти.

Напояване с колостомия

Напояването е алтернатива на носенето на уред за колостомия. Това включва измиване на дебелото черво с вода или всеки ден, или през ден.

За да направите това, внимателно поставете малко устройство във вашата стома и го прикрепете към торба, пълна с вода.

Бавно премествате вода в дебелото черво, за да го измие. След това оборудването се изхвърля, след като процесът приключи. Капачка се използва за покриване на стомата ви между напояванията.

Предимствата на напояването включват:

Недостатъците на напояването включват:

 • това е трудоемък процес, който отнема 45 до 60 минути, обикновено ежедневно
 • за най-добри резултати напояването трябва да се извършва по едно и също време всеки ден, което може да е трудно, когато сте далеч от дома на почивка или по време на работа

Напояването не винаги е възможно. Например, не е подходящ за хора с болест на Crohn или дивертикулит или ако провеждате лъчетерапия или химиотерапия .

Напояването вероятно не е препоръчително за малки деца, тъй като отнема много време.

Диета

През първите няколко седмици след колостомия вероятно ще бъдете посъветвани да правите диета с ниско съдържание на фибри.

Това е така, защото диетата с високо съдържание на фибри може да увеличи размера на изпражненията, което временно може да блокира червата. След около осем седмици обикновено ще можете да се върнете към нормална диета.

Докато се възстановявате, можете да започнете да се храните здравословно, балансирано , включващо много пресни плодове и зеленчуци .

Би трябвало да можете да се върнете към диетата, на която сте се радвали преди. Ако преди това сте имали ограничена диета, трябва да можете да въведете отново ограничените храни.

Мирис и вятър

Много хора се притесняват, че тяхната колостомия ще издава миризма, която другите ще забележат.

Всички съвременни уреди имат въздушни филтри с въглен, който неутрализира миризмата.

Повечето хора ще осъзнаят миризмата на тяхната колостомия, защото това е тяхното собствено тяло. Но някой, който стои до вас, няма да може да помирише стомата.

Ще имате повече вятър от обикновено веднага след колостомия, но това бавно ще намалее, когато червата ви се възстановят.

Вашата сестра по стома може да ви посъветва относно продуктите, които можете да използвате, за да намалите всякаква миризма, и да ви даде диетични съвети за намаляване на вятъра.


Лекарства

Много лекарства са предназначени да се разтварят бавно в храносмилателната система. Наличието на колостомия не трябва да променя ефективността на обичайните лекарства.

Ако забележите някакви таблетки във вашия уред, кажете на фармацевта или личния лекар, който ще препоръча алтернативно лекарство.


Упражнение

В седмиците след операцията обикновено се препоръчват някои нежни упражнения, които да помогнат за възстановяване.

Колко добре ще се възстановите ще определи колко упражнения можете да правите. Ако почувствате някаква болка, спрете незабавно.

След като се възстановите от операцията, постепенно трябва да можете да се върнете към предишната си рутинна тренировка.

Повечето видове упражнения са възможни със стома, включително плуване, тъй като всички торбички за колостомия са водоустойчиви.

Колостомия Великобритания има повече информация за спорт и упражнения след колостомия .

Работа

След като червата ви заздравеят, няма причина да не можете да се върнете на работа.

Ако работата ви е особено напрегната и включва много тежко вдигане, може да се наложи да носите опорен колан или пояс. Вашата сестра по стома може да ви посъветва за това.

Вероятно ще отнеме няколко месеца, преди да сте готови да се върнете на работа. Зависи от това колко добре се възстановявате и от вида работа, която вършите.

Може да ви се стори много уморително, когато се върнете, така че за начало може да е възможно да работите по-малко часове от нормалното и да изпълнявате по-леки задължения.

Обсъдете потенциалните възможности с вашия работодател, преди да започнете операцията.

Не е необходимо да разказвате на колегите си от работата за вашата колостомия, освен ако не искате. Някои хора смятат, че е добра идея да казват на един човек на работното място, в случай че се нуждаят от подкрепа или съвет.


Пътуване

Няма причина, поради която не можете да пътувате след колостомия, но вероятно ще трябва да планирате допълнително време за пътуването си.

Повечето компании за стома имат малка информационна брошура, която можете да носите със себе си по всяко време, достъпна на няколко различни езика.

Един съществен елемент за хората с колостомия е RADAR ключ. Това ви дава достъп до обществени тоалетни с увреждания, за да можете да смените уреда си за колостомия, когато е необходимо.

Можете да получите RADAR ключ, като се свържете с Colostomy UK .

Секс

Има няколко практически въпроса, които биха могли да окажат влияние върху сексуалния ви живот и връзките ви.

Жени

Жените, които са си отстранили ректума, могат да намерят секс в традиционната „мисионерска позиция“ болезнено, защото ректумът поддържа вагината по време на секс. Опитването на различни позиции може да помогне.

След операцията много жени смятат, че вагината им е много по-суха, което може да направи секса неудобен. Нанасянето на смазващо желе преди секс може да помогне.

Налагането на тежест върху стомата по време на секс може да бъде болезнено, така че може да искате да избягвате позиции, които могат да причинят болка. Като алтернатива можете да защитите стомата с възглавница или възглавница.

Вашата сестра по стома може да ви даде повече съвети.

Мъже

Наличието на колостомия може да повлияе на кръвоснабдяването и нервните окончания на пениса. Това може да затрудни получаването или поддържането на ерекция (еректилна дисфункция) .

Има много лечения за еректилна дисфункция, включително медикамент, наречен силденафил (Виагра), който помага да се увеличи кръвоснабдяването на пениса.

Други проблеми, свързани със секса

Освен практическите въпроси, може да се притеснявате за телесния образ, самочувствието и как вашият партньор може да реагира на вашата колостомия, което също може да окаже влияние върху сексуалния ви живот.

Важно е да се подчертае, че много хора с колостомия се радват на добър сексуален живот, но може да отнеме няколко месеца, за да изгради увереност и доверие, за да направи това възможно.

Ако имате дългосрочен партньор, може да искате да видите дали те биха искали да разгледат вашето оборудване за стома и колостома.

Някои хора искат да проявят интерес, но други го смятат за твърде разстроен, поне в краткосрочен план. Няма правилен или грешен начин да реагирате, затова се опитайте да не приемате отказа като лично отхвърляне.

Ако външният вид на вашето оборудване за стома и колостома не е подходящ по време на секс, винаги можете да ги покриете.

Други съвети, които могат да подобрят сексуалния ви живот, включват:

 • смяна на уреда преди секс
 • сменяйте уреда си с малка стоманена капачка преди секс
 • покриване на уреда, ако усещането на уреда върху кожата ви отвлича вниманието
 • запазвайки чувството си за хумор

Трябва да избягвате анален секс (ако ректумът не е отстранен) след колостомия, защото това може да причини болезнено разкъсване и кървене. Говорете с Вашата стома сестра за повече информация и съвети по този въпрос.