Ишемична болест на сърцето – Причини

Ишемичната болест на сърцето (ИБС) обикновено се причинява от натрупване на мастни натрупвания (атерома) по стените на артериите около сърцето (коронарните артерии).

Натрупването на атерома прави артериите по-тесни, ограничавайки притока на кръв към сърдечния мускул. Този процес се нарича атеросклероза .

Рискът от развитие на атеросклероза се увеличава значително, ако:

Други рискови фактори за развитие на атеросклероза включват:

  • наднормено тегло или наднормено тегло
  • имате фамилна анамнеза за ИБС – рискът се увеличава, ако имате роднина от мъже на възраст под 55 години или роднина от жена под 65 години с ИБС

Висок холестерол

Холестеролът е мазнина, произведена от черния дроб от наситените мазнини във вашата диета.

Това е от съществено значение за здравите клетки, но твърде много в кръвта може да доведе до ИБС.

Прочетете повече за високия холестерол .
Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане (хипертония) натоварва сърцето ви и може да доведе до ИБС.

Прочетете повече за високото кръвно налягане .

Blood Pressure UK също са изготвили полезно ръководство, обясняващо показанията за високо, ниско и нормално кръвно налягане .

Пушене

Пушенето е основен рисков фактор за коронарна болест на сърцето. Както никотинът, така и въглеродният окис (от дима) натоварват сърцето, като го карат да работи по-бързо. Те също така увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци .

Други химикали в цигарения дим могат да увредят лигавицата на коронарните артерии, което води до образуване на обвивки на артериите. Ако пушите, увеличавате риска от развитие на сърдечни заболявания с 24%.

Прочетете как да спрете пушенето и да спрете пушенето .

Диабет

Високото ниво на кръвната захар може да доведе до диабет , което може да увеличи повече от два пъти риска от развитие на ИБС.

Диабетът може да доведе до ИБС, защото може да доведе до удебеляване на лигавицата на кръвоносните съдове, което може да ограничи притока на кръв.

Тромбоза

Тромбозата е кръвен съсирек във вена или артерия.

Ако се появи тромбоза в коронарната артерия, тя предотвратява кръвоснабдяването да достигне до сърдечния мускул. Това обикновено води до инфаркт .