Ишемична болест на сърцето – Профилактика

Има няколко начина, по които можете да помогнете за намаляване на риска от развитие на коронарна болест на сърцето (ИБС), като например понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Има няколко начина, по които можете да направите това, които са разгледани по-долу.

Хранете се здравословно, балансирано

Препоръчва се диета с ниско съдържание на мазнини и богата на фибри, която трябва да включва много пресни плодове и зеленчуци (пет порции на ден) и пълнозърнести храни.

Трябва да ограничите количеството сол, което ядете, до не повече от 6g (0,2oz) на ден, тъй като твърде много сол ще повиши кръвното Ви налягане. 6 g сол е около една чаена лъжичка.

Има два вида мазнини: наситени и ненаситени. Трябва да избягвате храна, съдържаща наситени мазнини, защото те ще повишат нивата на лошия холестерол в кръвта.

Храните с високо съдържание на наситени мазнини включват:

 • пайове с месо
 • колбаси и тлъсти разфасовки от месо
 • масло
 • гхи – вид масло, често използвано в индийската кухня
 • свинска мас
 • сметана
 • твърдо сирене
 • торти и бисквити
 • храни, които съдържат кокосово или палмово масло

Въпреки това, балансираната диета все пак трябва да включва ненаситени мазнини, за които е доказано, че повишават нивата на добър холестерол и помагат за намаляване на запушването на артериите.

Храните с високо съдържание на ненаситени мазнини включват:

 • мазна риба
 • авокадо
 • ядки и семена
 • слънчогледово, рапично, зехтин и растителни масла

Трябва също така да се опитате да избягвате твърде много захар във вашата диета, тъй като това може да увеличи шансовете ви за развитие на диабет, което доказано драстично увеличава шансовете ви за развитие на ИБС.

Прочетете повече за:

Бъдете по-физически активни

Комбинирането на здравословна диета с редовни упражнения е най-добрият начин за поддържане на здравословно тегло. Наличието на здравословно тегло намалява шансовете Ви за развитие на високо кръвно налягане.

Редовното упражнение ще направи сърцето и кръвоносната система по-ефективни, ще понижи нивото на холестерола и ще поддържа кръвното налягане на здравословно ниво.

Прочетете повече за фитнес и упражнения .

Поддържайте здравословно тегло

Вашият общопрактикуващ лекар или медицинска сестра може да ви каже какво е идеалното ви тегло спрямо височината и телосложението ви. Друга възможност е да разберете какъв е индексът на телесна маса (ИТМ), като използвате нашия ИТМ калкулатор .

Прочетете повече за отслабването .

Отказвам пушенето

Ако пушите, отказът ще намали риска от развитие на ИБС.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза (покриване на артериите). Той също така причинява повечето случаи на коронарна тромбоза при хора на възраст под 50 години.

Изследванията показват, че имате до четири пъти по-голяма вероятност успешно да се откажете от тютюнопушенето, ако използвате поддръжка на заедно с лекарства за спиране на пушенето, като пластири или дъвка.

Посъветвайте се с Вашия лекар за това или посетете Smokefree .

Прочетете повече за спирането на тютюнопушенето .

Намалете консумацията на алкохол

Ако пиете, не превишавайте максимално препоръчаните граници.

 • мъжете и жените се съветват да не пият редовно повече от 14 единици седмично
 • разпределете пиенето си в продължение на три дни или повече, ако пиете до 14 единици седмично

Винаги избягвайте запояването , тъй като това увеличава риска от инфаркт.

Прочетете повече за пиенето и алкохола .

Поддържайте кръвното си налягане под контрол

Можете да поддържате кръвното си налягане под контрол, като ядете здравословна диета с ниско съдържание на наситени мазнини, редовно спортувате и, ако е необходимо, приемате подходящите лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Вашето целево кръвно налягане трябва да бъде под 140 / 85mmHg. Ако имате високо кръвно налягане, помолете Вашия лекар да проверява редовно кръвното Ви налягане.

Прочетете повече за високото кръвно налягане .

Поддържайте диабета си под контрол

Имате по-голям риск от развитие на ИБС, ако сте диабетик. Ако имате диабет, физическата активност и контролирането на теглото и кръвното Ви налягане ще Ви помогнат да управлявате нивото на кръвната си захар.

Ако сте диабетик, целевото ниво на кръвното Ви налягане трябва да бъде под 130 / 80mmHg.

Прочетете повече за диабета .

Вземете всички предписани лекарства

Ако имате ИБС, може да ви бъдат предписани лекарства, които да ви помогнат да облекчите симптомите си и да спрете развитието на допълнителни проблеми.

Ако нямате ИБС, но имате висок холестерол, високо кръвно налягане или сте имали анамнеза за семейни сърдечни заболявания, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, за да предотврати развитието на проблеми, свързани със сърцето.

Ако ви е предписано лекарство, жизненоважно е да го вземете и да следвате правилната доза. Не спирайте да приемате лекарствата си, без първо да се консултирате с Вашия лекар, тъй като това вероятно ще влоши симптомите Ви и ще изложи здравето Ви на риск.

Значението на редовните упражнения

Хората, които не спортуват, са два пъти по-склонни да получат инфаркт от тези, които спортуват редовно.

Сърцето е мускул и, както всеки друг мускул, има полза от упражненията. Силното сърце може да изпомпва повече кръв около тялото ви с по-малко усилия.

Всяко аеробно упражнение, като ходене , плуване и танци, кара сърцето ви да работи по-усилено и го поддържа здраво.