Коронарната ангиопластика и поставянето на стент – Как се извършва

Преди да направите коронарна ангиопластика, ще ви е необходима оценка, за да сте сигурни, че операцията е възможна.

Това също ви дава възможност да обсъдите всякакви опасения с вашия кардиолог (специалист по сърдечни заболявания).

По време на Вашата предоперативна оценка може да Ви бъдат направени кръвни тестове и обща здравна проверка, за да сте сигурни, че сте подходящи за операция.

Може да имате и процедура, наречена ангиограма преди вашата ангиопластика. Първо трябва да погледнете ангиограмата, за да погледнете вътре в артериите, за да проверите къде са запушванията.

Понякога вашият кардиолог първо ще направи ангиограмата, но след това ще продължи да прави ангиопластиката като част от същата процедура.

Ще бъдете помолени да не ядете и не пиете нищо в продължение на 4 до 6 часа преди коронарна ангиопластика.

Обикновено ще можете да приемате повечето лекарства до деня на процедурата, с изключение на лекарства за разреждане на кръвта ( антикоагуланти ), като варфарин .

Може също да се наложи да промените времето на приемане на лекарства за диабет .

Говорете с вашия медицински екип за повече информация дали трябва да промените начина, по който приемате лекарствата си преди операцията.

Прочетете повече за подготовката за операция .

Операцията

Коронарната ангиопластика обикновено се провежда в стая, наречена катетеризационна лаборатория, а не в операционна зала. Това е стая, оборудвана с рентгеново оборудване, което позволява на лекаря да наблюдава процедурата на екран.

Коронарната ангиопластика обикновено отнема между 30 минути и 2 часа, въпреки че може да отнеме повече време.

Ще бъдете помолени да легнете по гръб на рентгенова маса. Ще бъдете свързани към сърдечен монитор и ще получите местна упойка, за да изтръпнете кожата си. Интравенозна (IV) линия също ще бъде въведена във вената, в случай че трябва да имате болкоуспокояващи или успокоително.

След това кардиологът прави малък разрез на кожата на слабините, китката или ръката ви над артерия, където може да се усети пулсът ви. Малка тръба, наречена обвивка, се вкарва в артерията, за да я държи отворена по време на процедурата.

Катетър се прекарва през обвивката и се води по артерията в отвора на лявата или дясната коронарна артерия.

След това тънка, гъвкава жица се прекарва по вътрешната страна на катетъра извън стеснения участък. Малък балон с форма на наденица се прекарва през жицата до стеснената зона и се надува за около 20 до 30 секунди. Това смачква мастния материал по вътрешните стени на артерията, за да го разшири. Това може да се направи няколко пъти.

Докато балонът се надува, артерията ще бъде напълно запушена и може да имате болка в гърдите. Това обаче е нормално и не е за какво да се притеснявате. Болката трябва да изчезне, когато балонът се изпусне. Посъветвайте се с вашия кардиолог за лекарства за болка, ако ви се струва неудобно.

Не трябва да усещате нищо друго, докато катетърът се движи през артерията, но може да почувствате случайно пропуснато или допълнително сърцебиене. Това не е за какво да се притеснявате и е напълно нормално.

Ако сте поставили стент (вижте по-долу), той вече е монтиран на балон и се отваря, когато балонът се надува. Стентът ще бъде оставен във вашата артерия, след като балонът бъде издут и отстранен.

Когато операцията приключи, кардиологът ще провери дали артерията ви е достатъчно широка, за да позволи на кръвта да тече по-лесно. Това се прави чрез наблюдение на малко количество контрастно багрило, докато тече през артерията.

След това балонът, жицата, катетърът и обвивката се отстраняват и всяко кървене се спира с разтворим щепсел или силен натиск. В някои случаи обвивката се оставя на място за няколко часа или за една нощ, преди да се отстрани.

Прибирам се вкъщи

Коронарната ангиопластика често включва пренощуване в болница, но много хора могат да се приберат в същия ден, ако процедурата е ясна.

След операцията няма да можете да шофирате в продължение на 1 седмица, така че ще трябва да уредите някой да ви откара вкъщи от болница.

Прочетете повече за възстановяването след коронарна ангиопластика .

Стентове

Стентът е къса тръбна мрежа с телена мрежа, която действа като скеле, за да поддържа артерията ви отворена. Има 2 основни типа стент:

  • стент от гол метал (без покритие)
  • стент за елиминиране на лекарства – който е покрит с лекарства, които намаляват риска от повторно запушване на артерията

Най-големият недостатък на използването на голи метални стентове е, че в някои случаи артериите започват отново да се стесняват. Това е така, защото имунната система вижда стента като чуждо тяло и го атакува, причинявайки подуване и прекомерен растеж на тъканта около стента.

Възможно е да се избегне този проблем, като се използват стентове, отделящи лекарства. Те са покрити с лекарства, които намаляват анормалната реакция на организма и растежа на тъканите. Това обаче забавя и заздравяването на коронарната артерия около стента и означава, че е жизненоважно да продължите да приемате лечение за разреждане на кръвта до 1 година след процедурата. Това помага да се намали рискът кръвен съсирек да блокира внезапно стента и да причини сърдечен удар.

След като е поставен стент за елиминиране на лекарства, лекарството се освобождава с течение на времето в зоната, която най-вероятно ще бъде блокирана отново. 2-те най-изследвани вида лекарства са:

  • „-limus“ лекарства (като сиролимус, еверолимус и зотаролимус) – които преди са били използвани за предотвратяване на отхвърлянето при трансплантация на органи
  • паклитаксел – който инхибира растежа на клетките и често се използва при химиотерапия

Националният институт за здравни грижи (NICE) препоръчва да се обмислят стентове за елиминиране на лекарства, ако артерията, която се лекува, е с диаметър по-малък от 3 mm или засегнатата част на артерията е по-дълга от 15 mm, тъй като доказателствата предполагат риск от повторно -свиването е най-високо в тези случаи.

Преди вашата процедура, обсъдете ползите и рисковете от всеки тип стент с вашия кардиолог.

Ако имате стент, ще трябва да приемате и определени лекарства, за да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци около стента. Те включват:


  • аспирин – приема се всяка сутрин за цял живот
  • клопидогрел – приема се в продължение на 1 до 12 месеца, в зависимост от това дали сте имали стент с гол метал или елуиращ наркотик, или сте прекарали инфаркт
  • прасугрел или тикагрелор – използва се като алтернатива на клопидогрел при хора, лекувани от инфаркт

Решаване къде да се лекува

Можете да изберете къде да се лекувате. Попитайте Вашия личен лекар дали може да препоръча болница с опитен кардиологичен персонал, който прави голям брой ангиопластики всяка година. Кардиологът, който извършва процедурата, е специалист, известен като „интервенционен кардиолог“.

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/условия/коронарна-ангиопnастика/" > < span class = "mc-pagination__title" > Предишен < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > коронарна ангиопластика и поставяне на стент < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/условия/коронарна-ангиопnастика/възстановяване/" > < span class = "mc-pagination__title" > Напред < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Възстановяване < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>