Контактен дерматит – Лечение

Ако веществото, причиняващо контактния ви дерматит, може да бъде идентифицирано и избегнато, симптомите ви трябва да се подобрят и дори може да се изчистят напълно.

Има редица лечения за облекчаване на симптомите, ако не е възможно да избегнете причиняващото ги вещество.

Фармацевт ще може да препоръча лечения като омекотители (овлажнители) , които втривате върху кожата си, за да спрете да изсъхва.

Намерете най-близката аптека

Избягване на причината

Една от най-важните стъпки при лечението на контактен дерматит е идентифицирането и избягването на алергените или дразнителите, които ви засягат. Ако можете успешно да избегнете или намалите излагането на причината, не трябва да изпитвате никакви симптоми.

Не винаги е лесно да избегнете дразнители или алергени, които ви засягат, но фармацевт, личен лекар или дерматолог (специалист по кожата) може да предложи начини за минимизиране на контакта ви с неща, които предизвикват вашето състояние.

Ако сте изложени на дразнители като част от работата си, носете защитно облекло, за да сведете до минимум всеки контакт. Кажете на работодателя си за вашето състояние, за да може той да ви помогне да избегнете причините, доколкото е възможно.


Омекотители

Омекотителите са овлажняващи процедури, прилагани директно върху кожата, за да намалят загубата на вода и да я покрият със защитен филм. Те често се използват за подпомагане на управлението на сухи или люспести кожни състояния като екзема.

Избор на омекотител

Предлагат се няколко различни омекотители. Може да се наложи да опитате няколко, за да намерите такъв, който да работи за вас. Може също да Ви бъде препоръчано да използвате комбинация от омекотители, като например:

 • мехлем за много суха кожа
 • крем или лосион за по-малко суха кожа
 • омекотител за използване вместо сапун
 • омекотяващо средство, което да използвате върху лицето и ръцете си, и друго, което да използвате върху тялото си

Разликата между лосиони, кремове и мехлеми е количеството масло, което те съдържат. Мехлемите съдържат най-много масло, така че могат да бъдат доста мазни, но те са най-ефективни за поддържане на влага в кожата. Лосионите съдържат най-малко количество масло, така че не са мазни, но могат да бъдат по-малко ефективни. Кремовете са някъде между тях.

Кремовете и лосионите са по-подходящи за възпалени (подути) участъци от кожата. Мехлемите са по-подходящи за зони със суха кожа, които не са възпалени.

Ако от известно време използвате определен омекотител, той може в крайна сметка да стане по-малко ефективен или да започне да дразни кожата ви. Ако случаят е такъв, вашият фармацевт може да препоръча друг продукт.

Как да използвате омекотители

Използвайте омекотителя си често и в големи количества. Много хора намират за полезно да държат отделни запаси от омекотители на работа или в училище.

За да приложите омекотителя:

 • използвайте голямо количество
 • не го втривайте – загладете го в кожата в същата посока, в която расте косата
 • за много суха кожа, прилагайте омекотителя 2 до 4 пъти на ден или както е предписано от лекар
 • след вана или душ внимателно изсушете кожата и след това веднага нанесете омекотителя, докато кожата е все още влажна

Ако сте изложени на дразнители по време на работа, които причиняват контактния ви дерматит, уверете се, че редовно прилагате омекотители по време и след работа.

Не споделяйте емолиенти с други хора.

Странични ефекти

Понякога някои омекотители могат да раздразнят кожата. Ако имате контактен дерматит, кожата ви ще бъде чувствителна и понякога може да реагира на определени съставки, като парфюм в омекотители без рецепта.

Ако кожата ви реагира на омекотителя, спрете да го използвате и говорете с вашия фармацевт, който може да препоръча алтернативен продукт.

Имайте предвид, че някои омекотители съдържат парафин и могат да представляват опасност от пожар, така че не трябва да се използват близо до открит пламък. Омекотители, добавени към водата за баня, могат да направят банята ви много хлъзгава, така че внимавайте да влизате и излизате от ваната.


Локални кортикостероиди

Контактният дерматит може да причини по-светла кожа да се зачерви, а по-тъмната да стане тъмнокафява, лилава или сива.

Ако кожата ви също е възпалена и възпалена, личният лекар може да предпише локален кортикостероид (крем или мехлем, нанесен директно върху кожата ви), който може бързо да намали възпалението.

Когато се използват според указанията на фармацевт или лекар, кортикостероидите са безопасно и ефективно лечение на контактен дерматит.

Избор на локален кортикостероид

Могат да бъдат предписани различни концентрации на локални кортикостероиди, в зависимост от тежестта на вашия контактен дерматит и къде е засегнатата кожа.

Може да Ви бъде предписано:

 • по-силен крем за краткосрочна употреба при тежък контактен дерматит
 • по-слаб крем, ако екземата е лека
 • по-слаб крем за употреба върху лицето, гениталиите или в гънките на ставите (например лактите), тъй като кожата ви е по-тънка в тези области
 • по-силен крем за използване на дланите и стъпалата, тъй като тук кожата е по-дебела

Как да използвате локални кортикостероиди

Когато използвате кортикостероиди, нанесете лечението на тънък слой върху всички засегнати области. Освен ако Вашият лекар не Ви е указал друго, следвайте указанията в листовката с информация за пациента, приложена към Вашето лекарство. Това ще даде подробности за това колко да кандидатствате.

По време на епизод на тежък контактен дерматит, не прилагайте кортикостероида повече от два пъти на ден. Повечето хора трябва да го прилагат само веднъж на ден.

Първо трябва да приложите омекотителя си и да изчакате около 30 минути, преди да приложите локалния кортикостероид.

Лекарството обикновено започва да има ефект в рамките на няколко дни. Говорете с личен лекар, ако сте използвали локален кортикостероид и симптомите Ви не са се подобрили.

Странични ефекти

Локалните кортикостероиди могат да причинят леко, краткотрайно усещане за парене или парене, докато ги прилагате. В някои случаи те също могат да причинят:

 • изтъняване на кожата
 • промени в цвета на кожата
 • акне (петна)
 • повишен растеж на косата

Повечето от тези нежелани реакции ще се подобрят след спиране на лечението.

Като цяло, използването на по-силен локален кортикостероид или използването на голямо количество локален кортикостероид увеличава риска от получаване на странични ефекти. Трябва да използвате възможно най-слабото и най-малкото количество, за да контролирате симптомите си.

Стероидни таблетки

Ако имате тежък епизод на контактен дерматит и той обхваща голяма част от кожата ви, лекарят може да предпише кортикостероидни таблетки .

Ако стероидните таблетки се приемат често или продължително време, те могат да причинят редица странични ефекти, като например:

Поради тази причина е малко вероятно лекарят да предпише повторни курсове на кортикостероидни таблетки, без да Ви насочи към специалист.

По-нататъшни лечения

Ако леченията, предписани от личния лекар, не контролират успешно симптомите ви, те могат да ви насочат за оценка и лечение от дерматолог.

Допълнителни лечения, които може да се получат от дерматолог включват:

 • фототерапия – където засегнатата област на кожата е изложена на ултравиолетова (UV) светлина, за да помогне за подобряване на външния й вид
 • имуносупресорна терапия – лекарства, които намаляват възпалението, като потискат имунната ви система
 • алитретиноин – капсули, лицензирани за тежка екзема, засягаща ръцете


Допълнителни терапии

Някои хора могат да изберат да използват допълнителни терапии за контактен дерматит, като хранителни добавки или билкови лекарства, но често липсват доказателства, които да доказват, че са ефективни при лечението на състоянието.

Ако мислите да използвате допълнителна терапия, първо говорете с личния лекар, за да сте сигурни, че терапията е безопасна за вас. Трябва да продължите да използвате други лечения, предписани от личния лекар.