Кифоза – причини

Кифозата може да бъде причинена от лоша стойка през детството или да е резултат от неправилно оформени прешлени или проблеми с развитието на гръбначния стълб.

Гръбначният стълб

Гръбначният ви стълб се простира от черепа до таза. Състои се от 24 отделни кости с правоъгълна форма, наречени прешлени, които са подредени една върху друга.

Прешлените са разделени от меки подложки или дискове, които действат като амортисьори. Прешлените се държат заедно от жилави ивици тъкан, наречени връзки. Заедно с гръбначните мускули връзките дават на гърба силата му.

В случаите на кифоза, средният дял на прешлените, известен като гръдни прешлени, е извит извън позицията.

Всеки има някаква кривина в гръбначния си стълб, за да осигури място в гърдите за органи като сърцето и белите дробове. Има диапазон на кривина, който се счита за нормален. Въпреки това, прекомерното изкривяване може да доведе до симптоми.

Има няколко причини, поради които прешлените могат да бъдат засегнати по този начин.


Лоша стойка

Лошата стойка в детска възраст, като напъване, облягане на столове и носене на тежки училищни раници, може да доведе до разтягане на връзките и мускулите, които поддържат прешлените. Това може да издърпа гръдните прешлени от нормалното им положение, което води до кифоза.

Кифозата, причинена от лоша стойка, е известна като постурална кифоза.


Прешлени с необичайна форма

Кифозата може да бъде причинена и когато прешлените не се развиват правилно. Те могат да приемат клиновидна, триъгълна форма, а не нормалната правоъгълна, подобна на кутия форма. Това води до преместване на прешлените и е известно като кифоза на Scheuermann.

При хора с кифоза на Scheuermann, връзките, заобикалящи ветераните, също могат да бъдат по-дебели от нормалното, което може да допринесе допълнително за състоянието.

Не е известно какво нарушава нормалното формиране на гръбначния стълб. Едната идея е, че кръвоснабдяването на прешлените се нарушава, засягайки растежа на прешлените. Изглежда, че има и генетична връзка, тъй като от време на време състоянието протича в семейства.


Вродена кифоза

Вродената кифоза се причинява, когато нещо наруши нормалното развитие на гръбначния стълб преди раждането. В много случаи два или повече от прешлените се сливат.

Често не е ясно защо определени деца са засегнати по този начин. Въпреки това, някои случаи на вродена кифоза протичат в семейства, така че изглежда генетиката също играе роля в този тип кифоза.

Състояния, които причиняват кифоза

Условия, които могат да причинят кифоза включват:


  • остеопороза – където костите стават слаби и крехки и по-вероятно да се счупят (фрактура)
  • спондилоза – термин, който описва общото „износване“, което се случва в костите, дисковете и връзките на гръбначния стълб, когато човек остарява
  • спина бифида – състояние, при което гръбначният стълб не се е формирал правилно
  • Болест на Paget – състояние, при което развитието на нови костни клетки се нарушава, в резултат на което костите стават слаби
  • неврофиброматоза – генетично заболяване, което засяга нервната система
  • мускулна дистрофия – генетично състояние, което причинява прогресивно отслабване на мускулите
  • туберкулоза – бактериална инфекция, която засяга предимно белите дробове
  • рак, който се развива вътре в гръбначния стълб или се разпространява в гръбначния стълб от друга част на тялото

Кифозата може понякога да се развие и в резултат на нараняване на гръбначния стълб.