Каротидна ендартеректомия – когато е необходима

Може да е необходима каротидна ендартеректомия, ако едната или двете ви каротидни артерии се стеснят поради натрупването на мастни натрупвания (плака).

Това е известно като заболяване на каротидната артерия или стеноза на каротидната артерия и значително увеличава риска от инсулт или преходна исхемична атака (TIA) .

Защо се развива заболяване на каротидната артерия

Нормалните здрави артерии са еластични и гладки отвътре, което позволява на кръвта да тече лесно през тях.

С напредването на възрастта на човек в артериите може да се натрупа плака, която ги прави по-тесни и по-твърди. Този процес се нарича атеросклероза .

Освен стареенето, има и няколко други фактора, които могат да допринесат за натрупването на плака.

Те включват:

Научете повече за причините за атеросклерозата

Сънна артериална болест и инсулт

Има 2 начина, по които може да възникне инсулт или ТИА, ако притокът на кръв през сънните артерии се блокира или ограничи:

Диагностициране на заболяване на каротидната артерия

Сънната артериална болест обикновено се диагностицира, ако човек има симптомите на инсулт или ТИА, като увиснало лице от едната страна, изтръпване или слабост в ръцете или краката, проблеми с говора или загуба на зрение на 1 око.

Но стесняването на сънните артерии може да бъде диагностицирано, ако правите тестове по друга причина и лекарят, който тества, забелязва, че артериите ви са стеснени. Това се нарича асимптоматична каротидна стеноза.

Ако наскоро сте имали инсулт или TIA, ще бъдете насочени за някои тестове за образна диагностика на мозъка. Това позволява да се проверява кръвоснабдяването на мозъка ви и да се диагностицира всяко стесняване на сънните артерии.

Няколко теста могат да бъдат използвани, за да се изследват сънните артерии и да се установи колко плака се е натрупала вътре в тях.

Те включват:

  • дуплексно ултразвуково сканиране – звуковите вълни се използват за създаване на изображение на вашите кръвоносни съдове и измерване на кръвния поток през тях; може да покаже и колко тесни са кръвоносните Ви съдове
  • CT сканиране – серия рентгенови лъчи се правят под малко различни ъгли и компютър сглобява изображенията, за да създаде подробна картина на вътрешността на тялото ви
  • изчислителна томографска ангиограма (CTA) – специална боя се инжектира във вената и CT машина се използва за вземане на рентгенови лъчи за изграждане на картина на артериите на врата
  • магнитно-резонансна ангиография (MRA) – магнитно поле и радиовълни се използват за създаване на изображения на вашите артерии и кръвния поток в тях

Обикновено първо ще направите ултразвуково сканиране, за да проверите дали има някакви стеснения в артериите и да определите дали е достатъчно тежко, за да се възползвате от операция.

Ако артериите ви са стеснени, може да се наложи да имате допълнителни тестове за потвърждаване на диагнозата, като CTA или MRA.

Класификация на стеснени артерии

Ако тестовете показват, че сънните артерии са стеснени, тежестта на стеснението (стенозата) ще бъде степенувана, за да се определи дали имате нужда от операция.

Във Великобритания скалата за северноамериканска симптоматична каротидна ендертеректомия (NASCET) е най-често използваната система за класиране.

Скалата има 3 категории:

  • незначителен – 0 до 49% стеснен
  • умерен – 50 до 69% стеснен
  • тежка – блокирана от 70 до 99%


Кога се препоръчва операция?

Националният институт за здравни грижи (NICE) препоръчва на хората, които са претърпели инсулт или ТИА и имат умерена или тежка стеноза, да имат каротидна ендартеректомия.

Трябва да бъдете оценени в рамките на една седмица от началото на Вашия инсулт или симптомите на ТИА.

Операцията в идеалния случай ще бъде извършена в рамките на 2 седмици след началото на симптомите.

От решаващо значение е да получите медицинска помощ възможно най-скоро, ако развиете симптомите на инсулт или ТИА .

Операцията дава най-добрия шанс за предотвратяване на по-нататъшен инсулт, ако се извърши възможно най-скоро.

Понякога се препоръчва хирургическа намеса за хора, които преди това не са имали инсулт или TIA, но се установява, че имат тежка стеноза.

Хирургията не се препоръчва в случаите, когато има незначителна стеноза (по-малко от 50%).

Това е така, защото операцията е най-полезна за хора с умерена и тежка стеноза (повече от 50%).

Максималната полза се наблюдава при тези с тежка стеноза (70 до 99%).

Каротидната ендартеректомия не е от полза за хората с пълно запушване на каротидната артерия.