Камъни в жлъчката – лечение

Вашият план за лечение на камъни в жлъчката зависи от това как симптомите засягат вашето ежедневие.

Ако нямате никакви симптоми, често се препоръчва активно наблюдение. Това означава, че няма да получите незабавно лечение, но трябва да уведомите Вашия лекар, ако забележите някакви симптоми.

Като общо правило, колкото по-дълго преминавате без симптоми, толкова по-малко вероятно е състоянието ви да се влоши.

Може да се наложи лечение, ако имате състояние, което увеличава риска от развитие на усложнения, като например:

Може също да се препоръча лечение, ако сканирането показва високи нива на калций в жлъчния мехур, тъй като това може да доведе до рак на жлъчния мехур в по-късна възраст.

Ако имате епизоди на коремна болка (жлъчна колика), лечението зависи от това как болката засяга ежедневните ви дейности.

Ако болката е лека и рядка, може да Ви бъдат предписани болкоуспокояващи за контрол на по-нататъшните епизоди и да Ви бъдат дадени съвети относно здравословното хранене, което да Ви помогне да контролирате болката.

Ако симптомите Ви са по-тежки и чести, обикновено се препоръчва операция за отстраняване на жлъчния мехур .

Жлъчният мехур не е съществен орган и можете да водите нормален живот без такъв.

Някои хора могат да получат симптоми на подуване на корема и диария след ядене на мазна или пикантна храна. Ако някои храни предизвикват симптоми, може да пожелаете да ги избегнете в бъдеще.

Операция на ключалка за отстраняване на жлъчния мехур

Ако се препоръчва хирургическа интервенция, обикновено ще имате операция за отваряне на жлеза за отстраняване на жлъчния мехур. Това е известно като лапароскопска холецистектомия.

По време на лапароскопска холецистектомия се правят 3 или 4 малки порязвания в корема.

Едно по-голямо изрязване (около 2 до 3 см) се прави от пъпа, а останалите (всеки 1 см или по-малко) ще бъдат от дясната страна на корема.

Коремът ви временно се надува с помощта на въглероден диоксид газ. Това е безвредно и улеснява хирурга да види органите ви.

Лапароскоп (дълъг, тънък телескоп с малка светлина и видеокамера в края) се вкарва през едно от разрезите в корема.

Това позволява на вашия хирург да гледа операцията на видео монитор. Те ще премахнат жлъчния мехур с помощта на специални хирургически инструменти.

Ако се смята, че в жлъчния канал може да има камъни в жлъчката, по време на операцията се прави и рентгеново или ултразвуково сканиране на жлъчния канал.

Ако бъдат открити камъни в жлъчката, те могат да бъдат отстранени по време на операция на ключалка. Ако операцията не може да се направи по този начин или възникне неочаквано усложнение, може да се наложи да се превърне в отворена операция.

След отстраняване на жлъчния мехур, газът в корема ви изтича през лапароскопа и порязванията се затварят с разтворими шевове и се покриват с превръзки.

Лапароскопските холецистектомии обикновено се извършват под обща анестезия , което означава, че ще бъдете в безсъзнание по време на процедурата и няма да почувствате болка, докато се извършва.

Операцията отнема от 60 до 90 минути и обикновено можете да се приберете в същия ден.

Пълното възстановяване обикновено отнема около 10 дни.

Операция на ключалка с един разрез

Лапароскопската холецистектомия с един разрез е по-нов тип операция на ключалка, използвана за отстраняване на жлъчния мехур.

По време на този тип операция се прави само 1 малък разрез, което означава, че ще имате само един белег.

Но тъй като този тип холецистектомия не се извършва толкова често, колкото конвенционалните холецистектомии, все още има известна несигурност относно него.

Достъпът до лапароскопски холецистектомии с един разрез също е ограничен, тъй като се нуждае от опитен хирург със специализирано обучение.

Националният институт за здравни грижи (NICE) разполага с повече информация за лапароскопска холецистектомия с един разрез .

Отворена хирургия

Лапароскопска холецистектомия може да не се препоръча, ако:

  • са в третия триместър (последните 3 месеца) от бременността
  • са с наднормено тегло
  • имат необичайна структура на жлъчния мехур или жлъчните пътища, което прави процедурата за ключалка трудна и потенциално опасна

При тези обстоятелства може да се препоръча открита холецистектомия.

Разрез от 10 до 15 см (4 до 6 инча) се прави в корема, под ребрата, така че жлъчният мехур може да бъде отстранен.

Използва се обща упойка, така че ще сте в безсъзнание и няма да почувствате болка.

Отворената хирургия е също толкова ефективна, колкото и лапароскопската, но има по-дълго време за възстановяване и причинява по-видими белези.

Повечето хора трябва да останат в болница до 5 дни. Обикновено отнема 6 седмици, за да се възстанови напълно.

Прочетете повече за възстановяването след операция на жлъчния мехур .

Ендоскопска ретроградна холангио-панкреатография (ERCP)

Ендоскопската ретроградна холангио-панкреатография (ERCP) е процедура, която може да се използва за отстраняване на камъни в жлъчката от жлъчния канал.

Жлъчният мехур не се отстранява по време на тази процедура, така че всички камъни в жлъчния мехур ще останат, освен ако не бъдат отстранени с помощта на други хирургични техники.

ERCP е подобен на диагностичната холангиография (вижте диагностициране на камъни в жлъчката за повече информация), където ендоскоп (дълга, тънка гъвкава тръба с камера в края) се прекарва през устата ви до мястото, където жлъчният канал се отваря в тънките черва.

Но по време на ERCP отворът на жлъчния канал се разширява с малък разрез или електрически нагрят проводник.

След това камъните в жлъчните пътища се отстраняват или оставят да преминат в червата и извън тялото ви.

Понякога малка тръба, наречена стент, се поставя постоянно в жлъчния канал, за да помогне на жлъчката и камъните да преминат.

ERCP обикновено се извършва под седация, което означава, че ще сте в съзнание по време на процедурата, но няма да изпитвате болка.

Процедурата продължава средно около 30 минути, но може да отнеме от 15 минути до повече от час.

След това може да се наложи да останете в болница за една нощ, за да можете да бъдете наблюдавани.

Лекарства за разтваряне на камъни в жлъчката

Ако вашите камъни в жлъчката са малки и не съдържат калций, може да е възможно да приемате таблетки урсодезоксихолева киселина, за да ги разтворите.

Но те не се предписват много често, защото:

  • те рядко са много ефективни
  • те трябва да се приемат дълго време (до 2 години)
  • жлъчните камъни могат да се повторят след спиране на лечението

Страничните ефекти на урсодезоксихолевата киселина са необичайни и обикновено са леки. Най-често съобщаваните нежелани реакции са гадене, гадене и сърбеж по кожата.

Урсодезоксихолевата киселина обикновено не се препоръчва за бременни или кърмещи жени.

Сексуално активните жени трябва или да използват бариерен метод за контрацепция, като презерватив, или хапче за ерогенни контрацептиви с ниски дози, докато приемат урсодезоксихолова киселина, тъй като това може да повлияе на други видове орални контрацептивни хапчета.

Таблетките с урсодезоксихолова киселина понякога могат да се използват за предотвратяване на камъни в жлъчката, ако се смята, че сте изложени на риск да ги развиете.

Например, урсодезоксихолова киселина може да бъде предписана, ако наскоро сте претърпели операция за отслабване, тъй като бързата загуба на тегло може да доведе до нарастване на камъни в жлъчката.


Диета и камъни в жлъчката

В миналото хората с камъни в жлъчката, които не са били подходящи за операция, понякога са били съветвани да приемат диета с много ниско съдържание на мазнини, за да спрат растежа на камъните в жлъчката.

Но последните данни сочат, че това не е полезно, тъй като бързата загуба на тегло в резултат на диета с много ниско съдържание на мазнини всъщност може да доведе до растеж на камъни в жлъчката.

Това означава, че ако не се препоръчва операция или искате да избегнете операция, препоръчително е да приемете здравословна, балансирана диета, основана на ръководството на Eatwell .

Това включва ядене на разнообразни храни, включително умерени количества мазнини, и редовно хранене.

Здравословната диета няма да излекува камъните в жлъчката или да премахне напълно симптомите ви, но може да подобри общото ви здравословно състояние и да помогне за контролиране на болката, причинена от камъни в жлъчката.

Прочетете повече за здравословното хранене .