Илеостомия – Живот с илеостомия

Въпреки че в началото може да е трудно да се настроите, ако имате илеостомия не означава, че не можете да имате пълноценен и активен живот.

Много хора със стома казват, че качеството им на живот се е подобрило от момента на илеостомия, тъй като вече не трябва да се справят с тревожни и дискомфортни симптоми.

Но ако ви е трудно да се приспособите след операцията си, може да ви помогне да влезете в контакт с други хора, които са имали подобен опит чрез групи за подкрепа като групата за поддръжка на илеостомия и вътрешна торбичка .

Можете също да намерите следната информация за полезна, ако имате илеостомия или трябва да я имате в близко бъдеще.

Оборудване за илеостомия

Преди и след процедурата за илеостомия ще видите медицинска сестра, която е специализирана в подпомагането на хора със стома.

Сестрата ще ви посъветва относно оборудването, от което се нуждаете, и как да управлявате стомата си.

Стома чанти

Вашата стома ще произведе течни храносмилателни отпадъци, които могат да варират от водниста консистенция до консистенция, подобна на каша, която се събира в торба със стома.

Налични са широка гама стоманени чанти, но специалист по стома сестра може да ви помогне да изберете най-подходящия за вас уред.

За да помогнат за намаляване на дразненето на кожата, стомашните торбички са изработени от хипоалергичен (неалергичен) материал и съдържат специални филтри, за да се гарантира, че торбичките не отделят неприятна миризма.

Те могат лесно да се източат през отвор в дъното и да се скрият под ежедневните дрехи.

Обикновено е най-добре да изпразните чантата си в тоалетна, когато е пълна с около една трета, тъй като това предотвратява изпъкването на чантата под дрехите ви.

Обикновено ще бъдете посъветвани да сменяте торбите и да ги изхвърляте в общия боклук (не в тоалетната) на всеки 1 или 2 дни.

Отначало животът с илеостомия може да бъде тревожно изживяване. Може да отнеме известно време, преди да свикнете, но с практиката и подкрепата на вашата сестра и семейството на стома, използването на стоманени торбички ще стане рутина.

Друго оборудване и продукти

Съществуват и допълнителни продукти, които могат да направят живота с илеостомия по-удобен.

Те включват:

 • опорни колани и колани
 • дезодориращи средства, които могат да се поставят във вашия уред
 • защитни кърпички за кожа
 • спрейове за отстраняване на лепило
 • защитни предпазители на стома

Вашата сестра за грижа за стома ще може да ви посъветва относно най-подходящото оборудване, което да ви помогне да управлявате успешно илеостомията си.

Поръчка и заплащане на оборудване

Ако имате илеостомия, ще имате право на безплатни рецепти на за необходимите продукти.

Ще получите първоначална доставка на стоманени торбички, преди да напуснете болницата, както и информация за рецептата.

Уведомете личния си лекар за информацията за рецептата, за да може той да я отбележи във вашите медицински досиета и да издава рецепти в бъдеще.

Вашата рецепта може да бъде отнесена до химика или да бъде изпратена до специалист доставчик, който ще достави уредите.

Не е необходимо да складирате запаси, но се препоръчва да поръчате повече уреди, докато все още имате достатъчно, за да не свършите.


Грижа за стома

Изходът на вашата стома може да причини дразнене на кожата около отвора, така че е важно да поддържате кожата чиста.

Трябва редовно да почиствате мястото с мек сапун и вода.

Може да забележите малки петна от кръв около стомата, когато я почиствате. Това е напълно нормално.

Причинява се от деликатни кръвоносни съдове в тъканите на стомата, които могат лесно да кървят. Кървенето скоро ще спре.

Изгарянето или сърбежът на кожата е знак, че трябва да смените оборудването си.

Ако голяма част от кожата се възпали, свържете се с вашия личен лекар или сестра по стома, която ще може да предпише крем, прах или спрей за лечение на това.


Диета

През първите няколко седмици след операцията обикновено ще бъдете посъветвани да спазвате диета с ниско съдържание на фибри.

Това е така, защото диетата с високо съдържание на фибри може да направи консистенцията на изпражненията по-плътна, което може да доведе до временно блокиране на червата.

След около 8 седмици обикновено ще можете да възобновите нормалната диета.

Докато се възстановявате, трябва да се опитате да се храните здравословно, балансирано , включващо много пресни плодове и зеленчуци (поне 5 порции на ден) и пълнозърнести храни.

Ако решите да въведете нови храни в диетата си след операция, опитайте се да ги въвеждате бавно, в размер на 1 вид храна на всяко хранене.

Това ще ви позволи да прецените ефектите на храната върху храносмилателната система.

Може да ви е полезно да си водите дневник за храна, за да можете да си водите запис на храната, която сте яли, и как се чувствате след това.

Например може да откриете, че имате диария след ядене на пикантни храни или след пиене на алкохол или кофеинови напитки.

Дехидратация

Ако вече нямате дебело черво (дебелото черво), имате по-голям риск от дехидратация .

Това е така, защото една от функциите на дебелото черво е да реабсорбира водата и минералите обратно в тялото.

Ето защо е важно да пиете много вода, ако имате илеостомия, особено в горещо време или в периоди, когато сте по-активни от нормалното.

Сашета с течни разтвори за дехидратация се предлагат и от аптеките.

Мирис и вятър

През първите няколко седмици след операцията може да изпитате много газове (метеоризъм) .

Това е безвредно, но може да бъде неудобно и неудобно. Тя трябва да отшуми, когато червата ви се възстановят от последиците от операцията.

Дъвченето на храната старателно и яденето на храни, които причиняват газове, могат да помогнат.

Те включват:

 • боб
 • броколи
 • зеле
 • карфиол
 • лук
 • яйца

Газираните напитки и бирата също причиняват газове. Не пропускайте храненията, за да се опитате да предотвратите появата на газове, тъй като това ще влоши проблема.

Ако проблемът продължава, вашият личен лекар или сестра по стома трябва да могат да препоръчат лекарство, което може да помогне за намаляване на газовете.

Много хора също се притесняват, че външната им чанта ще мирише. Но всички съвременни уреди имат въздушни филтри с въглен, който неутрализира миризмата.

При необходимост се предлагат специални течности и таблетки, които се поставят в торбичките, за да се намали всякаква миризма.

Лекарства

Много лекарства са предназначени да се разтварят бавно в храносмилателната система.

Това означава, че някои лекарства може да не са толкова ефективни, ако имате илеостомия, тъй като те могат да излязат направо в чантата ви.

Уведомете вашия личен лекар или фармацевт за вашата стома, за да може да препоръча алтернативен тип лекарство, като хапче, прах или течност без покритие.

При жените илеостомията може да повлияе на ефективността на оралните контрацептивни хапчета, така че може да искате да обсъдите алтернативни форми на контрацепция с Вашия лекар или фармацевт.


Дейности

След като се възстановите напълно от операцията, няма причина да не можете да се върнете към повечето си нормални дейности, включително работа, спорт, пътувания и секс.

Говорете с Вашата стома сестра, преди да се върнете към обичайните си дейности, тъй като те могат да ви дадат съвети по въпроси, които може да се наложи да вземете под внимание сега, когато имате илеостомия.

Например те могат да ви посъветват да носите защитни предпазители на стома, докато спортувате, или да запасите продукти от илеостомия преди пътуване.


Живот с илео-анална торбичка

Животът с илео-анална торбичка се различава от живота с илеостомия, тъй като процедурата не включва създаване на стома в корема (корема).

Вместо това храносмилателните отпадъци се съхраняват във вътрешна торбичка и се екскретират през ректума и ануса.

Ако сте имали илео-анална торбичка, може да откриете, че трябва да я изпразвате до 20 пъти на ден през първите няколко дни след операцията.

Но броят пъти, в които трябва да отидете до тоалетната, бавно ще намалява, когато торбичката се разширява и свикнете да контролирате мускулите, които я заобикалят.

Повечето хора откриват, че тяхната торбичка се успокоява след 6 до 12 месеца, въпреки че броят на изпражненията ще се различава от човек на човек.

Подобряване на мускулния контрол

Упражняването на мускулите, които контролират преминаването на изпражненията (мускулите на тазовото дъно), може да ви помогне да улесните ходенето до тоалетната, ако имате илео-анална торбичка.

Също така може да намали вероятността от случайни течове през първите няколко седмици след операцията.

Упражненията за тазово дъно, както е посочено по-долу, са добър начин за подобряване на вашия мускулен контрол:

 • Седнете или легнете удобно с леко разтворени колене.
 • Без да движите коремните си мускули, стиснете мускула около задния проход, сякаш се опитвате да спрете преминаващия вятър.
 • Задръжте тази контракция толкова дълго, колкото можете: поне 2 секунди, увеличавайки до 10 секунди, докато се подобрявате.
 • Отпуснете се за същото количество време, преди да повторите.

В идеалния случай се стремете към 10 кратки, бързи и силни контракции.

Възпаление на ануса

Аналната болезненост или сърбеж са често срещани при хора с илео-анална торбичка. Редовните бани трябва да помогнат за облекчаване на това.

Използването на крем за защита на кожата също се препоръчва. Вашият личен лекар ще може да ви посъветва за най-добрия крем за вас.