Имплантация на пейсмейкър – Защо се извършва

Пейсмейкърите понякога се препоръчват на хора със състояния, които карат сърцето да бие необичайно.

Всеки път, когато сърцето бие, сърдечният мускул се свива (дърпа навътре) в подготовка за изпомпване на кръвта около тялото.

Контракциите се предизвикват от електрически импулси. Те се генерират от група специализирани клетки, известни като синоатриален възел (SA възел).

SA възелът често се нарича естествен пейсмейкър, тъй като генерира поредица от електрически импулси на равни интервали.

След това пулсът се изпраща към група клетки, известни като атриовентрикуларен възел (AV възел). AV възелът предава импулса към 2-те долни камери на сърцето (вентрикулите).

Необходим е пейсмейкър или имплантируем кардиовертерен дефибрилатор (ICD), когато нещо наруши този процес и причини нарушен сърдечен ритъм.

Ненормален сърдечен ритъм се нарича аритмия. Ето някои от най-честите причини за аритмии:

Синдром на болния синус

При синдром на болен синус SA възелът не работи както трябва. Това може да доведе до необичайно бавен сърдечен ритъм (брадикардия), необичайно ускорен сърдечен ритъм (тахикардия) или комбинация от двете.

Симптомите на синдрома на болния синус могат да включват:

Смята се, че повечето случаи на синдром на болен синус са свързани с възрастта.

С течение на времето тъканта на SA възела може да се втвърди и да остане белези. Това може да наруши нормалния модел на електрически импулси, освободени от SA възела.

Някои видове лекарства също могат да предизвикат синдром на болния синус като страничен ефект. Те включват блокери на калциевите канали и бета-блокери .

Предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене е състояние, което кара сърцето да бие необичайно бързо.

Това обикновено е значително по-високо от 100 удара в минута (често 140 удара в минута или повече).

Предсърдното мъждене обикновено може да се лекува с лекарства, но някои хора не реагират на лечението, така че може да се препоръча пейсмейкър.

Понякога хората с предсърдно мъждене могат да имат много по-бавен пулс от нормалното, което също може да бъде периодично (не непрекъснато).

В тези случаи обикновено се препоръчва пейсмейкър.

Сърдечен блок

При хора със сърдечен блок импулсът, който трябва да бъде изпратен от SA възела към AV възела, е или забавен, или липсва.

Сърдечен блок може да бъде причинен, когато сърцето е увредено (придобит сърдечен блок), или може да възникне, ако се роди бебе с 1 или повече дефекти, които засягат сърцето му (вроден сърдечен блок).

Ако имате сърдечен блок и причинява обезпокоителни симптоми, обикновено се препоръчва пейсмейкър.

Сърдечен арест

Имплантируемият кардиовертерен дефибрилатор (ICD), който е устройство, подобно на пейсмейкър, се използва главно за предотвратяване на сърдечен арест.

Сърдечният арест е потенциално фатално състояние, при което електрическата активност, която контролира сърцето, става толкова нарушена, че сърцето спира да бие.

Освен ако не се лекува бързо, сърдечният арест ще бъде фатален.

ICD може да открие необичайни електрически сигнали, които биха могли да покажат, че сърдечен арест е на път да се случи.

Ако ICD открие този тип сигнали, той изпраща мощен токов удар към сърцето.

Това основно „рестартира“ сърцето. След шока сърцето отново трябва да започне да бие нормално.

Може да се препоръча ICD имплантация, ако сте имали сърдечен арест в миналото или се смята, че имате значителен риск да имате такъв в бъдеще.

Факторите, които увеличават риска от сърдечен арест, включват:

Видове пейсмейкър

Има няколко различни вида пейсмейкър.

Основните видове са:

  • еднокамерен пейсмейкър – има 1 проводник, който е свързан или с дясното предсърдие (горната сърдечна камера), или с дясната камера (долната сърдечна камера)
  • двукамерен пейсмейкър – той има 2 проводника, които са свързани към дясното предсърдие и дясната камера
  • бивентрикуларен пейсмейкър – той има 3 проводника, които са свързани към дясното предсърдие, дясната камера и лявата камера

Типът пейсмейкър, от който се нуждаете, ще зависи от конкретния ви сърдечен проблем.

Диаграма на различни видове пейсмейкър

Кредит:

Alila Medical Images / Alamy Stock Photo