Измислено или индуцирано заболяване – Причини

Не е напълно изяснено защо някои родители или полагащи грижи фабрикуват или предизвикват заболяване на детето си.

Въпреки това е вероятно родителят или болногледачът да има история на предишни травматични преживявания.

Последните проучвания показват, че майките, които извършват насилие, имат необичаен опит за „привързаност“ със собствените си майки, което може да повлияе на тяхното родителство и взаимоотношения с децата им. Пример за това е многократното посещение на лекар, за да задоволи емоционалната нужда да привлече вниманието към детето.

Насилие върху дете

Проучване установи, че почти половината от майките, за които е известно, че са изфабрикували или предизвикали заболяване на детето си, са били жертви на физическо и сексуално насилие по време на собственото си детство.

Заслужава обаче да се отбележи, че повечето хора, които са малтретирани като деца, не продължават да злоупотребяват със собствените си деца.


Предишна медицинска история

Един или двамата родители може да имат анамнеза за самонараняване или злоупотреба с наркотици или алкохол .

Някои казуси също разкриват, че майката може да е преживяла смъртта на друго дете или трудна бременност.

Разстройство на личността

Установено е, че голяма част от майките, участващи в FII, имат личностно разстройство и по-специално гранично разстройство на личността .

Личностните разстройства са вид психично-здравен проблем, при който човек има изкривен модел на мисли и вярвания за себе си и другите. Тези изкривени мисли и вярвания могат да ги накарат да се държат по начин, който повечето хора биха сметнали за обезпокоен и ненормален.

Граничното личностно разстройство се характеризира с емоционална нестабилност, нарушено мислене, импулсивно поведение и интензивни, но нестабилни отношения с другите. Важно е да се отбележи, че не всички майки с гранично разстройство на личността продължават да злоупотребяват с децата си.

Понякога хората с личностни разстройства намират награда в поведение или ситуации, които другите хора биха намерили силно обезпокоителни. Смята се, че някои майки, които извършват FII, смятат, че положението на детето им е под медицинско обслужване.

Други майки, участвали във ФИИ, съобщават, че изпитват чувство на недоволство към детето си, защото имат щастливо детство, за разлика от своето.

Ролева игра

Друга теория е, че FII е един вид ролева игра.

Това позволява на майката да приеме ролята на грижовна и загрижена майка, като в същото време й позволява да прехвърли отговорността за грижата за дете на медицинския персонал.


Ескапизъм

Друга теория е, че FII е начин майката да избяга от собствените си негативни чувства и неприятни емоции.

Създавайки постоянна кризисна ситуация около детето си, тя може да съсредоточи мислите си върху лечението на детето си, като същевременно държи настрана собствените си негативни чувства и емоции.