Затлъстяването – причини

Затлъстяването обикновено се причинява от прекалено много хранене и твърде малко движение.

Ако консумирате големи количества енергия, особено мазнини и захари, но не изгаряте енергията чрез упражнения и физическа активност, голяма част от излишната енергия ще се съхранява от тялото като мазнина.

Калории

Енергийната стойност на храната се измерва в единици, наречени калории. Средно физически активният мъж се нуждае от около 2500 калории на ден, за да поддържа здравословно тегло, а средно физически активната жена се нуждае от около 2000 калории на ден.

Това количество калории може да звучи високо, но може да бъде лесно да се достигне, ако ядете определени видове храна. Например, яденето на голям хамбургер, пържени картофи и млечен шейк може да доведе до 1500 калории – и това е само 1 хранене. За повече информация прочетете нашето ръководство за разбиране на калориите .

Друг проблем е, че много хора не са физически активни, така че много от консумираните калории в крайна сметка се съхраняват в тялото им като мазнини.

Лоша диета

Затлъстяването не се случва за една нощ. Развива се постепенно с течение на времето, в резултат на лоша диета и избор на начин на живот, като:

  • яденето на големи количества преработена или бърза храна – това е с високо съдържание на мазнини и захар
  • пиенето на твърде много алкохол – алкохолът съдържа много калории и хората, които пият силно, често са с наднормено тегло
  • да ядете много навън – може да се изкушите да вземете предястие или десерт в ресторант, а храната може да е с по-високо съдържание на мазнини и захар
  • яжте по-големи порции, отколкото ви трябват – може да бъдете насърчени да ядете твърде много, ако вашите приятели или роднини също ядат големи порции
  • пиене на твърде много сладки напитки – включително безалкохолни и плодови сокове
  • комфортно хранене – ако имате ниско самочувствие или се чувствате депресирани, може да ядете, за да се почувствате по-добре

Нездравословните хранителни навици обикновено се срещат в семействата. Може да научите лоши хранителни навици от родителите си, когато сте млади и да ги продължите в зряла възраст.

Прочетете за яденето на по-малко наситени мазнини и как захарта в диетата ни влияе на здравето ни .

Липса на физическа активност

Липсата на физическа активност е друг важен фактор, свързан със затлъстяването. Много хора имат работа, която включва седене на бюро през по-голямата част от деня. Те също така разчитат на своите автомобили, а не на ходене или колоездене .

За отдих много хора са склонни да гледат телевизия, да сърфират в интернет или да играят компютърни игри и рядко правят редовни упражнения .

Ако не сте достатъчно активни, не използвате енергията, предоставена от храната, която ядете, а допълнителната енергия, която консумирате, се съхранява от тялото като мазнина.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи препоръчва на възрастните да правят поне 150 минути аеробна активност с умерена интензивност, като колоездене или бързо ходене, всяка седмица. Това не е необходимо да се прави всичко за една сесия, но може да се раздели на по-малки периоди. Например, можете да тренирате по 30 минути на ден в продължение на 5 дни в седмицата.

Ако сте затлъстели и се опитвате да отслабнете , може да се наложи да правите повече упражнения от това. Може да ви помогне да започнете бавно и постепенно да увеличавате количеството упражнения, които правите всяка седмица.

Прочетете повече за насоките за физическа активност за възрастни .

Генетика

Някои хора твърдят, че няма смисъл да се опитвам да отслабна, защото „това работи в моето семейство“ или „това е в моите гени“.

Въпреки че има някои редки генетични заболявания, които могат да причинят затлъстяване, като синдром на Прадер-Вили , няма причина повечето хора да не могат да отслабнат.

Може да е вярно, че определени генетични черти, наследени от родителите ви – като например голям апетит – може да затруднят отслабването, но със сигурност не правят невъзможно.

В много случаи затлъстяването е по-скоро свързано с фактори на околната среда, като например лоши хранителни навици, усвоени през детството.

Медицински причини

В някои случаи основните медицински състояния могат да допринесат за увеличаване на теглото. Те включват:

Ако обаче състояния като тези са правилно диагностицирани и лекувани, те трябва да представляват по-малка бариера за загуба на тегло.

Някои лекарства, включително някои кортикостероиди , лекарства за епилепсия и диабет , както и някои лекарства, използвани за лечение на психични заболявания – включително антидепресанти и лекарства за шизофрения – могат да допринесат за увеличаване на теглото.

Повишаването на теглото понякога може да бъде страничен ефект от спирането на тютюнопушенето .