Затлъстяване – диагностика

Индексът на телесна маса (ИТМ) се използва широко като прост и надежден начин да се установи дали човек има здравословно тегло според ръста си.

За повечето възрастни наличието на ИТМ от 18,5 до 24,9 означава, че се смятате за здравословно тегло. Човек с ИТМ от 25 до 29,9 се счита за наднормено тегло, а някой с ИТМ над 30 се смята за затлъстял.

Въпреки че ИТМ е полезно измерване за повечето хора, то не е точно за всички.

Например нормалните резултати от ИТМ може да не са точни, ако сте много мускулести, защото мускулите могат да добавят допълнителни килограми, което води до висок ИТМ, когато не сте нездравословно тегло. В такива случаи обиколката на талията ви може да бъде по-добър ориентир.

Това, което се счита за здравословен ИТМ, също се влияе от вашия етнически произход. Посочените по-горе резултати обикновено се отнасят за хора с бял фон. Ако имате произход от етническо малцинство, прагът за смяна на наднормено тегло или затлъстяване може да е по-нисък.

ИТМ не трябва да се използва, за да се определи дали детето има здравословно тегло, тъй като телата му все още се развиват. Говорете с личния си лекар, ако искате да разберете дали детето ви е с наднормено тегло.

Посещение на личния лекар

Ако имате наднормено тегло или затлъстяване, посетете личния лекар за съвет относно безопасното отслабване и за да разберете дали имате повишен риск от здравословни проблеми.

Вашият личен лекар може да попита за:

  • начина ви на живот – особено вашата диета и колко физическа активност правите; те също ще ви попитат дали пушите и колко алкохол пиете
  • всички възможни основни причини за затлъстяването ви – например, ако приемате лекарства или имате медицинско състояние, което може да допринесе за увеличаване на теглото
  • как се чувствате с наднормено тегло – например, ако това ви кара да се чувствате депресирани
  • колко сте мотивирани да отслабнете
  • вашата фамилна анамнеза – тъй като затлъстяването и други здравословни състояния, като диабет , често са по-чести в семействата

Освен че изчислява вашия ИТМ, вашият личен лекар може да проведе и тестове, за да определи дали имате повишен риск от развитие на здравословни усложнения поради вашето тегло.

Те могат да включват измерване на:

  • кръвно налягане
  • нива на глюкоза (захар) и холестерол в кръвна проба
  • обиколка на талията (разстоянието около талията)

Хората с много големи талии – обикновено 94 см или повече при мъжете и 80 см или повече при жените – са по-склонни да развият здравословни проблеми, свързани със затлъстяването.

Вашият общопрактикуващ лекар може също да вземе под внимание вашата етническа принадлежност, защото това може да повлияе на риска от развитие на определени условия. Например, някои хора от азиатска, африканска или африканско-карибска етническа принадлежност може да са изложени на повишен риск от високо кръвно налягане (хипертония) . Здравословните измервания на талията също могат да бъдат различни за хора от различен етнически произход.

След вашата оценка ще ви бъде предложена среща, за да обсъдите резултатите по-подробно, да зададете всички въпроси, които имате, и да проучите напълно възможностите за лечение, достъпни за вас.