Хронично бъбречно заболяване – профилактика

Хроничното бъбречно заболяване (ХБН) не винаги може да бъде предотвратено, но можете да предприемете стъпки за намаляване на шансовете за получаване на заболяването.

Следването на съветите по-долу може да намали риска.

Управлявайте основните условия

Ако имате дългосрочно състояние, което може да доведе до ХБН, като диабет или високо кръвно налягане , важно е това да се управлява внимателно.

Следвайте съветите на личния си лекар, приемайте всички лекарства, които са ви предписани, и спазвайте всички срещи, свързани със състоянието ви.

Спри да пушиш

Пушенето увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания , включително инфаркти или инсулти , което е свързано с по-висок риск от ХБН.

Спирането на тютюнопушенето ще подобри общото ви здравословно състояние и ще намали риска от тези сериозни състояния.

Помощната линия на Smokfree може да ви предложи съвети и насърчение, за да ви помогне да откажете цигарите. Обадете се на 0300 123 1044 или посетете уебсайта на Smokefree .

Научете повече за спирането на тютюнопушенето .

Здравословна диета

Лечебната, балансирана диета може да намали риска от бъбречни заболявания, като поддържа кръвното налягане и холестерола на здравословно ниво.

Балансираната диета трябва да включва:

Може също да Ви бъдат дадени съвети относно диетичните промени, които могат конкретно да помогнат при бъбречни заболявания, като например ограничаване на количеството калий или фосфат във вашата диета.

Управлявайте приема на алкохол

Пиенето на прекомерни количества алкохол може да доведе до повишаване на кръвното налягане и нивата на холестерола до нездравословни нива.

Придържането към препоръчителната граница на алкохол е най-добрият начин за намаляване на риска:

  • мъжете и жените се съветват да не пият редовно повече от 14 единици седмично
  • разпределете пиенето си в продължение на 3 дни или повече, ако пиете до 14 единици седмично

14 единици е еквивалентно на 6 пинта бира със средна якост или 10 малки чаши вино с ниска якост.

Научете повече за алкохолните единици .

Упражнявай се редовно

Редовното упражнение трябва да помогне за понижаване на кръвното налягане и да намали риска от развитие на бъбречно заболяване.

Препоръчват се най-малко 150 минути (2 часа и 30 минути) аеробна дейност с умерена интензивност , като колоездене или бързо ходене, както и упражнения за сила през 2 или повече дни в седмицата, които работят с всички основни мускули (крака , бедрата, гърба, корема, гърдите, раменете и ръцете).

Научете повече за здравето и фитнеса .

Внимавайте с болкоуспокояващите

Бъбречно заболяване може да бъде причинено от приемането на твърде много нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) , като аспирин и ибупрофен , или приемането им по-дълго от препоръчаното.

Ако трябва да вземете болкоуспокояващи, не забравяйте да следвате инструкциите, приложени към лекарството.

Калкулатор на бъбречния риск

Има калкулатор, с който можете да определите риска от развитие на умерено до тежко бъбречно заболяване през следващите 5 години. Просто трябва да отговорите на няколко прости въпроса.

Калкулаторът е валиден само ако все още нямате диагноза ХБН етап 3b или по-лошо. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако не сте сигурни.

Може да пожелаете да използвате инструмента по време на следващата си консултация с личен лекар или практика.

Използвайте QKidney Web Calculator .