Новородено жълтеница – лечение

Говорете с вашата акушерка, здравен посетител или личен лекар, ако бебето ви развие жълтеница. Те ще могат да преценят дали е необходимо лечение.

Лечението обикновено е необходимо само ако вашето бебе има високи нива на вещество, наречено билирубин в кръвта си, така че трябва да се направят тестове, за да се провери това.

Вижте диагностицирането на жълтеница при бебета за повече информация относно използваните тестове.

Повечето бебета с жълтеница не се нуждаят от лечение, тъй като се установява, че нивото на билирубин в кръвта им е ниско.

В тези случаи състоянието обикновено се подобрява в рамките на 10 до 14 дни и няма да причини вреда на вашето бебе.

Ако лечението не е необходимо, трябва да продължите да кърмите редовно бебето си, като го събуждате за храна, ако е необходимо.

Ако състоянието на вашето бебе се влоши или не изчезне след 2 седмици, свържете се с акушерката, здравния си лекар или личния лекар.

Новородената жълтеница може да продължи повече от 2 седмици, ако бебето ви е родено преждевременно или е само на кърма. Обикновено се подобрява без лечение.

Но може да се препоръчат допълнителни тестове, ако състоянието трае толкова дълго, за да се проверят за някакви основни здравословни проблеми.

Ако жълтеницата на вашето бебе не се подобри с течение на времето или тестовете показват високи нива на билирубин в кръвта им, те могат да бъдат приети в болница и лекувани с фототерапия или обменна трансфузия.

Тези лечения се препоръчват за намаляване на риска от рядко, но сериозно усложнение на новородената жълтеница, наречено керниктер , което може да причини мозъчно увреждане.

Фототерапия

Фототерапията е лечение със специален вид светлина (не слънчева светлина).

Понякога се използва за лечение на новородена жълтеница чрез понижаване на нивата на билирубин в кръвта на бебето чрез процес, наречен фотоокисление.

Фотоокисляването добавя кислород към билирубина, така че той лесно се разтваря във вода. Това улеснява черния дроб на вашето бебе да се разгражда и да отстранява билирубина от кръвта му.

Има 2 основни вида фототерапия.

  • конвенционална фототерапия – където вашето бебе е поставено под халогенна или флуоресцентна лампа със закрити очи
  • фиброоптична фототерапия – където вашето бебе лежи върху одеяло, което включва фиброоптични кабели; светлината преминава през фиброоптичните кабели и свети към гърба на вашето бебе

И при двата метода на фототерапия целта е да се изложи кожата на вашето бебе на възможно най-много светлина.

В повечето случаи обикновено първо се опитва конвенционална фототерапия, въпреки че може да се използва фиброоптична фототерапия, ако бебето ви е родено преждевременно.

Тези видове фототерапия обикновено се спират за 30 минути на всеки 3 до 4 часа, за да можете да храните бебето си, да сменяте пелената му и да го гушкате.

Ако жълтеницата на вашето бебе не се подобри след конвенционална или фиброоптична фототерапия, може да се предложи непрекъсната многократна фототерапия.

Това включва използването на повече от една светлина и често фиброоптично одеяло едновременно.

Лечението няма да бъде спряно по време на непрекъсната многократна фототерапия.

Вместо това, мляко, изцедено предварително от гърдите ви, може да се дава през сонда в стомаха на бебето или течности в една от вените му (интравенозно).

По време на фототерапията температурата на вашето бебе ще се следи, за да се гарантира, че не им става твърде горещо, и ще се проверява за признаци на дехидратация .

Може да са необходими интравенозни течности, ако бебето ви се дехидратира и не е в състояние да пие достатъчно количество.

Нивата на билирубина ще бъдат изследвани на всеки 4 до 6 часа след започване на фототерапията, за да се провери дали лечението работи.

След като нивата на билирубин на вашето бебе се стабилизират или започнат да падат, те ще се проверяват на всеки 6 до 12 часа.

Фототерапията ще бъде спряна, когато нивото на билирубин падне до безопасно ниво, което обикновено отнема ден или два.

Фототерапията обикновено е много ефективна при новородено жълтеница и има малко странични ефекти, въпреки че бебето може да развие временен обрив и диария .

Бордова трансфузия

Ако вашето бебе има много високо ниво на билирубин в кръвта си или фототерапията не е била ефективна, може да се наложи пълно кръвопреливане , известно като обменна трансфузия.

По време на обменна трансфузия кръвта на вашето бебе ще бъде отстранена през тънка пластмасова тръба, поставена в кръвоносни съдове в пъпната връв, ръцете или краката.

Кръвта се заменя с кръв от подходящ донор (някой със същата кръвна група ).

Тъй като новата кръв няма да съдържа билирубин, общото ниво на билирубин в кръвта на бебето бързо ще падне.

Вашето бебе ще бъде наблюдавано внимателно по време на процеса на трансфузия, което може да отнеме няколко часа, за да завърши. Всички проблеми, които могат да възникнат, като кървене, ще бъдат лекувани.

Кръвта на вашето бебе ще бъде изследвана в рамките на 2 часа след лечението, за да се провери дали е била успешна.

Ако нивото на билирубин в кръвта на бебето ви остава високо, може да се наложи процедурата да се повтори.

Други лечения

Ако жълтеница е причинена от основен здравословен проблем, като инфекция, това обикновено трябва да се лекува.

Ако жълтеницата е причинена от резус-болест (когато майката има резус-отрицателна кръв, а бебето има резус-положителна кръв), може да се използва интравенозен имуноглобулин (IVIG).

IVIG обикновено се използва само ако само фототерапията не е дала резултат и нивото на билирубин в кръвта продължава да се повишава.

Научете повече за IVIG лечението на резус заболяване .