Морбили – лечение

Няма специфично лечение за морбили, но състоянието обикновено се подобрява в рамките на 7 до 10 дни. Вероятно личният лекар ще предложи да улесните нещата у дома, докато не се почувствате по-добре.

Стойте далеч от работа или училище поне 4 дни от момента, в който за първи път изглежда, че обривът на морбили намалява риска от разпространение на инфекцията.

Също така трябва да се опитате да избягвате контакт с хора, които са по-уязвими към инфекцията, като малки деца и бременни жени.

Облекчаване на симптомите

Ако симптомите на морбили причиняват дискомфорт за вас или вашето дете, има някои неща, които можете да направите, за да ги лекувате, докато чакате тялото да се пребори с вируса.

Контролиране на температурата и облекчаване на болката

Парацетамол или ибупрофен могат да се използват за намаляване на висока температура (треска) и облекчаване на всякакви болки, ако детето ви се чувства неудобно.

Течен парацетамол за кърмачета може да се използва за малки деца. Аспирин не трябва да се дава на деца под 16-годишна възраст.

Говорете с фармацевт, ако не сте сигурни кои лекарства са подходящи за вашето дете.

Пийте много течности

Ако детето ви има висока температура, уверете се, че пие много течности, тъй като може да има риск от дехидратация .

Поддържането на хидратация може също да помогне за намаляване на дискомфорта в гърлото, причинен от кашлица.

Лечение на възпалени очи

Можете нежно да почистите всякакви хрупкавости от клепачите и миглите на детето си, като използвате вата, напоена с вода.

Затварянето на завеси или затъмняване на светлините може да помогне, ако ярка светлина боли очите им.

Лечение на симптоми, подобни на настинка

Ако детето ви има студени симптоми-подобни, като например носа хрема или кашлица , има няколко неща, които можете да направите, за да им помогне да се чувстват по-комфортно.

Например, може да помогне на детето ви, ако седи в гореща, изпарена баня. Или можете да поставите мокра кърпа върху топъл радиатор, за да овлажните въздуха, което може да помогне за облекчаване на кашлицата на детето ви.

Пиенето на топли напитки, особено такива, съдържащи лимон или мед, може също да помогне за отпускане на дихателните пътища, разхлабване на слузта и успокояване на кашлицата.

Медът не трябва да се дава на бебета под 12 месеца.

Забелязващи признаци на сериозно заболяване

Ако вие или вашето дете имате морбили, трябва да следите за признаци на сериозни усложнения, които понякога могат да се развият.

Признаците на по-сериозен проблем включват:

Отидете до най-близкия отдел за злополуки и извънредни ситуации (A&E) или се обадете на 112 за линейка, ако вие или вашето дете развиете някой от тези симптоми.

Прочетете повече за усложненията на морбили