Доброкачествен мозъчен тумор (нераков)

Доброкачественият (нераков) мозъчен тумор е маса от клетки, която расте относително бавно в мозъка.

Нераковите мозъчни тумори обикновено остават на едно място и не се разпространяват. Обикновено няма да се върне, ако целият тумор може безопасно да бъде отстранен по време на операцията.

Ако туморът не може да бъде напълно отстранен, съществува риск той да порасне отново. В този случай тя ще бъде внимателно наблюдавана чрез сканиране или ще бъде лекувана с лъчетерапия .

Прочетете повече за злокачествените (ракови) мозъчни тумори .

Видове и степени на нераков мозъчен тумор

Има много различни видове неракови мозъчни тумори, които са свързани с вида на засегнатите мозъчни клетки.

Примерите включват:

Уебсайтът на Cancer Research UK съдържа повече информация за различните видове мозъчни тумори .

Мозъчните тумори се класифицират от едно до четири в зависимост от това колко бързо растат и се разпространяват и колко вероятно е те да растат отново след лечението.

Нераковите мозъчни тумори са степен 1 или 2, тъй като те обикновено се развиват бавно и е малко вероятно да се разпространят.

Те не са ракови и често могат да бъдат лекувани успешно, но все пак са сериозни и могат да бъдат животозастрашаващи.

Симптоми на неракови мозъчни тумори

Симптомите на нераковия мозъчен тумор зависят от това колко е голям и къде е в мозъка. Някои бавно растящи тумори може да не причинят никакви симптоми в началото.

Честите симптоми включват:


  • нови, постоянни главоболия
  • припадъци (епилептични припадъци)
  • постоянно гадене, повръщане и сънливост
  • психически или поведенчески промени, като промени в личността
  • слабост или парализа , проблеми със зрението или проблеми с говора

Кога да видите личния си лекар

Посетете личния си лекар, ако имате симптоми на мозъчен тумор. Въпреки че е малко вероятно да е тумор, тези симптоми трябва да бъдат оценени от лекар.

Вашият лекар ще ви прегледа и ще попита за вашите симптоми. Те също могат да тестват нервната ви система.

Ако вашият общопрактикуващ лекар смята, че може да имате мозъчен тумор или не са сигурни какво причинява симптомите ви, те ще ви насочат към специалист по мозъка и нервите, наречен невролог.


Причини за неракови мозъчни тумори

Причината за повечето неракови мозъчни тумори е неизвестна, но е по-вероятно да развиете такава, ако:

Могат ли мобилните телефони да причинят мозъчни тумори?

Настоящите данни сочат, че мобилните телефони не причиняват здравословни проблеми като мозъчни тумори.

Прочетете за безопасността на мобилния телефон .

Лечение на неракови мозъчни тумори

Лечението на нераков мозъчен тумор зависи от вида и местоположението на тумора.

Хирургията се използва за отстраняване на повечето неракови мозъчни тумори и те обикновено не се връщат след отстраняване. Но понякога туморите растат отново или стават ракови.

Ако целият тумор не може да бъде отстранен, може да са необходими други лечения, като лъчетерапия и химиотерапия , за да се контролира растежа на останалите анормални клетки.

Възстановяване след лечение на нераков мозъчен тумор

След лечение може да имате постоянни проблеми като припадъци и затруднения с говора и ходенето. Може да се наложи поддържащо лечение, което да ви помогне да се възстановите от тези проблеми или да се адаптирате към тях.

Много хора в крайна сметка могат да възобновят нормалните си дейности, включително работа и спорт, но това може да отнеме време.

Може да ви е полезно да говорите със съветник, ако искате да говорите за емоционалните аспекти на вашата диагноза и лечение.

Благотворителната организация за мозъчен тумор има връзки към групи за подкрепа във Великобритания , а Brain Tumor Research също има подробности за линии за помощ, с които можете да се свържете .

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/условия/доброкачествен-мозъчен-тумор/симптоми/" > < span class = "mc-pagination__title" > Напред < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Симптоми < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>