Дискоидна екзема – лечение

Няма просто лечение за дискоидна екзема, но лекарствата могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Леченията включват:

Има много различни препарати за всеки вид лекарство и си струва да отделите време с фармацевт или личен лекар, за да намерите най-доброто за вас.

Гама от омекотяващи продукти, заместители на сапуна и някои локални кортикостероиди могат да бъдат закупени от аптеките без рецепта. Някои от тях са по-евтини за закупуване по този начин, отколкото с рецепта.

Попитайте фармацевт за съвет относно различните продукти и как да ги използвате. Посетете личен лекар, ако екземата ви не се подобри след използване на продукт без рецепта.

Съвети за самопомощ

Има и някои неща, които можете да направите сами, които могат да помогнат за контролиране на симптомите на дискоидна екзема, като:

 • избягване на сапуни и препарати, включително течни сапуни, балончета, душ гелове и мокри кърпички – дори ако те очевидно не дразнят кожата ви; вместо това използвайте омекотяващ заместител на сапуна
 • предпазвайки кожата си от леки порязвания (например чрез носене на ръкавици), тъй като порязванията могат да предизвикат дискоидна екзема
 • вземане на ежедневни хладки бани или душове – използването на омекотяващо средство при измиване може да намали симптомите Ви и не забравяйте да прилагате кожни процедури скоро след това
 • не надраскване на петна от екзема – поддържането на ръцете ви чисти и късите нокти може да помогне за намаляване на риска от увреждане на кожата или инфекция от неволно надраскване
 • уверете се, че използвате и прилагате лечението си, както е указано от личния лекар или фармацевт

Посетете личен лекар, ако смятате, че кожата ви е заразена. Например, ако в петна от екзема има прекомерен плач или нежност.

Инфекцията може да се разпространи бързо и използването на локални кортикостероидни кремове може да маскира или допълнително да разпространи инфекцията.


Омекотители

Омекотителите са овлажняващи процедури, които прилагате директно върху кожата си, за да намалите загубата на вода и да я покриете със защитен филм. Те често се използват за подпомагане на управлението на сухи или люспести кожни състояния като екзема.

Избор на омекотител

Предлагат се няколко различни омекотители. Може да се наложи да опитате няколко, за да намерите 1, който работи за вас. Може също да Ви бъде препоръчано да използвате комбинация от омекотители, като например:

 • мехлем за много суха кожа
 • крем или лосион за по-малко суха кожа
 • омекотяващо средство вместо сапун
 • 1 омекотител за използване върху лицето и ръцете и различен 1 за използване върху тялото

Разликата между лосиони, кремове и мехлеми е количеството масло, което те съдържат. Мехлемите съдържат най-много масло, така че могат да бъдат доста мазни, но са най-ефективни за поддържане на влага в кожата. Лосионите съдържат най-малко количество масло, така че не са мазни, но могат да бъдат по-малко ефективни. Кремовете са някъде между тях.

Кремовете и лосионите са по-подходящи за подути (възпалени) участъци от кожата. Мехлемите са по-подходящи за зони със суха кожа, които не са възпалени.

Ако от известно време използвате определен омекотител, той може да стане по-малко ефективен или да започне да дразни кожата ви. Ако случаят е такъв, личният лекар ще може да предпише различен продукт.

Как да използвате омекотители

Използвайте омекотителя си през цялото време, дори ако не изпитвате симптоми, тъй като това може да помогне за предотвратяване на връщането на дискоидна екзема. Много хора намират за полезно да държат отделни запаси от омекотители на работа или в училище.

За да приложите омекотителя:

 • използвайте голямо количество
 • не го втривайте – загладете го в кожата в същата посока, в която расте косата
 • за много суха кожа, прилагайте омекотителя на всеки 2 до 3 часа или по-често, ако е необходимо
 • след баня или душ внимателно подсушете кожата си и след това веднага нанесете омекотителя, докато кожата е все още влажна

Ако сте изложени на дразнители по време на работа, не забравяйте да прилагате омекотители редовно по време и след работа.

Не споделяйте емолиенти с други хора.

Странични ефекти

Понякога някои омекотители могат да раздразнят кожата. Ако имате дискоидна екзема, кожата ви ще бъде чувствителна и може да реагира на определени съставки в омекотителите без рецепта.

Ако кожата ви реагира на омекотител, спрете да го използвате и говорете с личен лекар или фармацевт, който може да препоръча алтернативен продукт.

Омекотители, добавени към водата за баня, могат да направят банята ви много хлъзгава, така че внимавайте да влизате и излизате от ваната.

Локални кортикостероиди

За лечение на петна от дискоидна екзема, личният лекар може да предпише локален кортикостероид , който прилагате директно върху кожата си, за да намалите възпалението.

Избор на локален кортикостероид

Има различни силни страни на локалните кортикостероиди, които могат да бъдат предписани в зависимост от тежестта на екземата. Дискоидната екзема обикновено се нуждае от по-силен тип кортикостероиди от другите видове екзема.

Може да ви бъде предписан крем, който да се използва върху видими зони, като лицето и ръцете ви, и мехлем, който да се използва през нощта или при по-тежки обостряния.

Как да използвате локални кортикостероиди

Когато използвате кортикостероиди, прилагайте лечението точно върху засегнатите области. Ако не е указано друго от лекар, следвайте листовката с информация за пациента, която се доставя с лекарството.

Не прилагайте кортикостероида повече от два пъти на ден. Повечето хора трябва да го прилагат само веднъж на ден.

За да приложите локалния кортикостероид, предприемете следните стъпки:

 1. Нанесете първо омекотителя си и в идеалния случай изчакайте около 30 минути, докато омекотителят попие в кожата ви, преди да приложите локалния кортикостероид.
 2. Нанесете достатъчно количество локален кортикостероид, за да покриете засегнатата област, но се опитайте да използвате възможно най-малкото количество, за да контролирате симптомите си.
 3. Използвайте локалния кортикостероид, докато възпалението не изчезне, освен ако не е предписано друго от личния лекар.

Говорете с вашия лекар, ако сте използвали локален кортикостероид и симптомите Ви не са се подобрили.

Странични ефекти

Локалните кортикостероиди могат да причинят леко и краткотрайно усещане за парене или парене, докато ги прилагате. В редки случаи те също могат да причинят:

 • изтъняване на кожата
 • промени в цвета на кожата
 • петна (акне)
 • повишен растеж на косата

Повечето от тези нежелани реакции ще се подобрят след спиране на лечението.

Като цяло, използването на по-силен локален кортикостероид или използването на голямо количество, ще увеличи риска от получаване на странични ефекти. Трябва да използвате най-слабата сила и възможно най-малкото количество, за да контролирате симптомите си.

Стероидни таблетки

Ако имате тежко обостряне, Вашият лекар може да предпише стероидни таблетки, които да приемате до една седмица.

Ако стероидните таблетки се приемат често или продължително време, те могат да причинят редица странични ефекти, като например:

Поради тази причина лекарят е малко вероятно да предпише повторни курсове на стероидни таблетки, без да Ви насочи към специалист.

Антибиотици

Ако вашата екзема се зарази, може да ви бъде предписан и антибиотик.

Перорални антибиотици

Ако имате обширна зона на заразена екзема, може да ви бъде предписан антибиотик, който да приемате през устата. Това е най-често флуклоксацилин , който обикновено се приема в продължение на 1 седмица.

Ако сте алергични към пеницилин, може да ви бъде дадена алтернатива като кларитромицин .

Локални антибиотици

Ако имате малко количество заразена екзема, обикновено ще ви бъде предписан локален антибиотик, като фузидова киселина . Тези лекарства се предлагат като крем или мехлем, които нанасяте директно върху засегнатата област на кожата.

Някои локални антибиотици също съдържат локални кортикостероиди.

Локалните антибиотици обикновено трябва да се използват до 2 седмици, ако е необходимо.

Антихистамини

Антихистамините са вид лекарство, което спира ефекта на вещество в кръвта, наречено хистамин. Вашето тяло често отделя хистамин, когато влезе в контакт с дразнител. Хистаминът може да причини широк спектър от симптоми, включително кихане, сълзене в очите и сърбеж.

По време на обостряне на дискоидна екзема могат да се предписват антихистамини, за да се справите със симптомите на сърбеж, особено ако това пречи на съня ви. Те обаче няма да лекуват увредената кожа.

Много по-стари видове антихистамини могат да ви накарат да се почувствате сънливи (сънливи), което може да бъде полезно, ако симптомите ви повлияят на качеството на съня ви. В противен случай попитайте фармацевт или личен лекар, за да препоръча „неседативен“ антихистамин.

Допълнителни терапии

Някои хора могат да намерят допълнителни терапии, като билкови лекарства, полезни при лечението на екзема, но има малко доказателства, че тези лекарства са ефективни.

Ако мислите да използвате допълнителна терапия, първо говорете с личния лекар, за да сте сигурни, че терапията е безопасна за вас. Уверете се, че продължавате да използвате други лечения, предписани от личния лекар.


По-нататъшни лечения

Ако леченията, предписани от личния лекар, не контролират успешно симптомите ви, те могат да ви насочат за оценка и лечение от лекар, специалист по кожни заболявания (дерматолог).

Допълнителни лечения, които може да се получат от дерматолог включват:

 • фототерапия – където засегнатата област на кожата е изложена на ултравиолетова (UV) светлина, за да помогне за намаляване на възпалението
 • превръзка – където лечебни превръзки се прилагат върху кожата ви
 • имуносупресорна терапия – лекарства, които намаляват възпалението, като потискат имунната ви система