Сканиране на костна плътност (DEXA сканиране) – Когато се използва

Сканирането на костна плътност, известно още като сканиране DEXA, помага да се определи рискът от счупване на кост.

Те често се използват за диагностициране на свързани с костите здравословни проблеми, като остеопороза , или за оценка на риска от тяхното получаване.

Сканирането на общата плътност на тялото може също да се използва за измерване на количеството на костите, мазнините и мускулите в тялото.

Този тип сканиране се използва рутинно при деца, но се използва само като част от изследователско проучване при възрастни.

Идентифициране на костни проблеми

За разлика от обикновените рентгенови лъчи, DEXA сканиранията могат да измерват малки намаления в костната плътност.

Това прави възможно диагностицирането на остеопороза в ранните етапи, преди да счупите кост.

Сканирането с DEXA също използва ниска доза радиация , което означава, че рисковете за здравето са много по-ниски, отколкото при стандартните рентгенови лъчи .

Лекарите използват резултатите от сканирането на костната плътност, за да им помогнат да решат дали е необходимо лечение за ниска костна плътност.

Това може да включва извършване на промени в начина на живот, за да се подобри здравето на костите, като например:

Когато се препоръчва сканиране на костна плътност

Може да се препоръча сканиране с DEXA, ако имате повишен риск от развитие на костен проблем като остеопороза.

Вашият риск се увеличава, ако:

Ограничения

Сканирането с DEXA не е единственият начин за измерване на здравината на костите. Други рискови фактори, като фамилна анамнеза и някои лекарства, помагат да се разбере, ако сте изложени на риск от счупване на кост.

Всички рискови фактори трябва да бъдат взети под внимание, преди да направите сканиране на костната плътност или да започнете лечение.

Някои хора се нуждаят от сканиране на костна плътност, за да потвърдят, че рискът от счупване на костта е достатъчно висок, за да се нуждаят от лечение.

За други, особено за възрастни хора на възраст над 75 години, рискът от счупване на кост може да бъде толкова висок, че няма нужда да им се прави сканиране на костната плътност, преди да се предпише лечение.

Тълкуването на резултатите от сканиране на костната плътност понякога може да бъде трудно.

Например може да не е лесно да се интерпретират резултатите от сканиране на гръбначния стълб, когато някой има дегенеративно състояние, като остеоартрит на гръбначния стълб (спондилоза).

Понякога аномалии на гръбначния стълб или предишна фрактура на гръбначния стълб могат да дадат фалшив резултат.

Сканирането на костната плътност няма да покаже дали ниската костна минерална плътност се причинява от твърде малко кост (остеопороза) или твърде малко калций в костта, обикновено поради липса на витамин D (остеомалация).