Гестационен диабет – лечение

Ако имате гестационен диабет, шансът да имате проблеми с бременността може да бъде намален чрез контролиране на нивата на кръвната Ви захар (глюкоза).

Също така ще трябва да бъдете по-внимателно наблюдавани по време на бременност и раждане, за да проверите дали лечението работи и дали има проблеми.

Можете да намерите приложения и инструменти, които да ви помогнат да управлявате диабета си в библиотеката на Apps .

Проверка на нивото на кръвната Ви захар

Ще ви бъде даден комплект за тестване, който можете да използвате, за да проверите нивото на кръвната си захар.

Това включва използване на устройство за убождане с пръст и поставяне на капка кръв върху тест лента.

Ще бъдете посъветвани:

 • как да тествате правилно нивото на кръвната си захар
 • кога и колко често да тествате кръвната си захар – повечето жени с гестационен диабет се съветват да правят тестове преди закуска и един час след всяко хранене
 • към какво ниво трябва да се стремите – това ще бъде измерване, дадено в милимоли глюкоза на литър кръв (mmol / l)

Diabetes UK има повече информация за проследяване на нивата на глюкозата .

Здравословна диета

Промяната в диетата Ви може да помогне за контролиране на нивата на кръвната Ви захар.

Трябва да бъдете насочени към диетолог, който може да ви даде съвет относно вашата диета и как да планирате здравословни ястия.

Може да бъдете посъветвани да:

Също така е важно да сте наясно с храните, които трябва да избягвате по време на бременност , като някои видове риба и сирене.

Diabetes UK има повече информация за диетата и начина на живот с гестационен диабет .

Упражнение

Физическата активност понижава нивото на кръвната захар, така че редовното упражнение може да бъде ефективен начин за управление на гестационния диабет.

Ще бъдете посъветвани за безопасни начини за упражнения по време на бременност. Научете повече за упражненията по време на бременност .

Честа препоръка е да се стремите към поне 150 минути (2 часа и 30 минути) активност с умерена интензивност седмично, плюс упражнения за сила през 2 или повече дни в седмицата.

Лекарство

Може да Ви бъде дадено лекарство, ако нивата на кръвната Ви захар все още не са добре контролирани 1 до 2 седмици след промяна на диетата Ви и редовни упражнения или ако нивото на кръвната Ви захар е много високо. Това може да са таблетки – обикновено метформин – или инжекции с инсулин.

Нивата на кръвната Ви захар могат да се повишат с напредване на бременността, така че дори ако те са добре контролирани в началото, може да се наложи да приемате лекарства по-късно по време на бременността.

Обикновено можете да спрете приема на тези лекарства след раждането.

Таблетки

Метформин се приема под формата на таблетка до 3 пъти на ден, обикновено с или след хранене.

Страничните ефекти на метформин могат да включват:

 • гадене
 • да си болен
 • стомашни болки
 • диария
 • загуба на апетит

Понякога може да се предпише друга таблетка, наречена глибенкламид.

Инсулинови инжекции

Инсулин може да се препоръча, ако:

 • не можете да приемате метформин или той причинява странични ефекти
 • нивата на кръвната Ви захар не се контролират с метформин
 • имате много висока кръвна захар
 • Вашето бебе е много голямо или имате твърде много течност в утробата си (многоводие)

Инсулинът се приема като инжекция, която ще ви бъде показана как да направите сами. В зависимост от вида на предписания ви инсулин, може да се наложи да си инжектирате сами преди хранене, преди лягане или при събуждане.

Ще Ви бъде казано колко инсулин да приемате. Нивата на кръвната захар обикновено се повишават с напредването на бременността, така че може да се наложи дозата на инсулина да се увеличи с течение на времето.

Инсулинът може да причини твърде ниска кръвна захар (хипогликемия) . Симптомите на ниска кръвна захар включват чувство на треперене, изпотяване, глад, пребледняване или затруднено концентриране.

Ако това се случи, трябва да тествате кръвната си захар – лекувайте я веднага, ако е ниска. Разберете как да лекувате ниска кръвна захар .

Ще Ви бъде предоставена информация за хипогликемия, ако Ви е предписан инсулин.

Наблюдение на бременността

Гестационният диабет може да увеличи риска от развитие на проблеми на вашето бебе, като например да расте по-голямо от обикновено.

Поради това ще ви бъдат предложени допълнителни антенатални срещи, за да може бебето ви да бъде наблюдавано.

Срещите, които трябва да Ви бъдат предложени, включват:


 • ултразвуково сканиране около 18 до 20 седмица от бременността, за да проверите бебето си за отклонения
 • ултразвукови сканирания на 28, 32 и 36 седмица – за проследяване на растежа на бебето и количеството на околоплодните течности, плюс редовни проверки от 38 седмица нататък

Раждане

Идеалното време за раждане, ако имате гестационен диабет, обикновено е около 38-40 седмици.

Ако кръвната Ви захар е в рамките на нормалните нива и няма опасения за здравето на Вашето или бебето, може да изчакате раждането да започне естествено.

Обикновено обаче ще ви бъде предложена индукция на раждане или цезарово сечение, ако не сте раждали до 40 седмици и 6 дни.

Може да се препоръча по-ранна доставка, ако има опасения за здравето на вашето или бебето ви или ако нивата на кръвната Ви захар не са добре контролирани.

Трябва да раждате в болница, където са на разположение специално обучени медицински специалисти, които да осигурят подходящи грижи за вашето бебе.

Когато влезете в болница да раждате, вземете със себе си комплекта за изследване на кръвната захар, както и всички лекарства, които приемате.

Обикновено трябва да продължите да тествате кръвната си захар и да приемате лекарствата си, докато не сте започнали раждането или не ви бъде казано да спрете да ядете преди цезарово сечение.

По време на раждането и раждането, кръвната Ви захар ще бъде контролирана и контролирана. Може да се наложи инсулин да Ви се дава чрез капково, за да контролирате нивата на кръвната си захар.

След раждането

Обикновено можете да видите, задържите и нахраните бебето си скоро след като сте родили. Важно е да хранете бебето си възможно най-скоро след раждането (в рамките на 30 минути) и след това на чести интервали (на всеки 2-3 часа), докато нивата на кръвната захар на бебето ви бъдат стабилни.

Нивото на кръвната захар на вашето бебе ще бъде тествано от 2 до 4 часа след раждането. Ако е ниско, може да се наложи бебето ви да бъде хранено временно през сонда или капково.

Ако бебето ви е зле или се нуждае от внимателно наблюдение, може да се гледа в специализирано отделение за новородени .

Всички лекарства, които приемате за контрол на кръвната захар, обикновено се спират след раждането. Обикновено ще бъдете посъветвани да продължите да проверявате кръвната си захар в продължение на 1 или 2 дни след раждането.

Ако и двамата сте добре, вие и вашето бебе обикновено ще можете да се приберете след 24 часа.

Трябва да си направите кръвен тест, за да проверите за диабет 6 до 13 седмици след раждането. Това е така, защото малък брой жени с гестационен диабет продължават да имат повишена кръвна захар след бременност.

Ако резултатът е нормален, обикновено ще бъдете посъветвани да правите годишен тест за диабет. Това е така, защото имате повишен риск от развитие на диабет тип 2диабет за цял живот – ако сте имали гестационен диабет.

Видео: гестационен диабет

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/условия/гестационен-диабет/" > < span class = "mc-pagination__title" > Предишна < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Гестационен диабет < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>