Гастроскопия – как се извършва

Инструкции как да се подготвите за гастроскопия трябва да бъдат включени в писмото ви за среща.

Обадете се на болницата, ако има нещо, за което не сте сигурни.

Подготовка за гастроскопия

Ако сте насочени за гастроскопия, ще ви бъде казано дали трябва да спрете да приемате някое от лекарствата си предварително.

Може да се наложи да спрете приема на предписани лекарства за лошо храносмилане до 2 седмици преди процедурата. Това е така, защото лекарството може да прикрие някои от проблемите, които гастроскопията може да открие.

Ако приемате някое от следните лекарства, трябва да се обадите на ендоскопския блок преди уговорката, защото може да се наложи да се направят специални мерки:

Важно е стомахът ви да е празен по време на гастроскопия, така че цялата област може да се види ясно. Обикновено ще бъдете помолени да не ядете нищо в продължение на 6 до 8 часа преди процедурата и да спрете да пиете 2 до 3 часа преди процедурата – следвайте инструкциите, дадени ви от болницата.

Процедурата

Гастроскопията често отнема по-малко от 15 минути, въпреки че може да отнеме повече време, ако се използва за лечение на състояние.

Процедурата обикновено се извършва от ендоскопист (медицински специалист, специализиран в извършването на ендоскопии) и подпомагана от медицинска сестра. Ще се срещнете с медицинската сестра преди процедурата и те ще могат да отговорят на всички въпроси, които имате, а също така ще имате възможност да попитате ендоскописта.

За процедурата ще се използва локален анестетичен спрей за изтръпване на гърлото и предварително ще бъдете попитани дали искате да Ви се инжектира успокоително. Малките деца може да имат процедурата под обща анестезия, което означава, че ще спят, докато се извършва.

Успокоителното ще ви помогне да се почувствате сънливи и отпуснати по време на процедурата, но ще трябва да останете в болницата още малко, докато се възстановите, и ще ви трябва някой, който да ви вземе от болницата и да остане с вас поне 24 часа. През този период няма да можете да работите или шофирате (вижте по-долу).

Преди да започне процедурата, ще бъдете помолени да премахнете всички очила, контактни лещи и фалшиви зъби. Обикновено няма нужда да се събличате, но може да бъдете помолени да носите болнична рокля върху дрехите си.

След това се дава локален анестетичен спрей и в устата ви се поставя малка пластмасова предпазителка за уста, която да я държи отворена и да предпазва зъбите ви.

Ще бъдете помолени да легнете от лявата си страна и ендоскопистът ще постави ендоскопа в гърлото ви. Ще ви помолят да го погълнете, за да го преместите надолу в хранопровода. В началото това може да е неудобно и да се почувствате зле или да почувствате запушване, но това трябва да премине, тъй като ендоскопът се премести по-надолу.

Диагностициране на състояние

Ако гастроскопията се използва за диагностициране на определено състояние, въздухът ще се вдухва в стомаха ви, след като ендоскопът е вътре. Това позволява на ендоскописта да види необичайни зачервявания, дупки, бучки, запушвания или други аномалии.

Може да се почувствате малко неудобно, когато въздухът се вдухва в стомаха ви, а вие може да се оригнете или да се почувствате подути. Това трябва да започне да се подобрява, след като процедурата приключи.

Ако се открият аномалии, тъканна проба ( биопсия ) може да бъде отстранена и изпратена в лаборатория за по-внимателно изследване под микроскоп. Няма да усетите нищо, докато пробата бъде премахната.

Лечение на варици на кървене

Ако имате вариращи варици (разширени вени), ендоскопистът ще използва ендоскопа, за да локализира мястото на кървенето.

След това те могат да спрат кървенето, като или обвържат основата на вариците с малка гумена лента (лигиране на лентата), или ги инжектират с химикал, който запечатва дупката или разкъсването в кръвоносния съд (склеротерапия).

Лечение на кървящи язви на стомаха

Ако имате кървящи язви на стомаха , могат да се използват редица техники за тяхното лечение. Например:

  • може да се прокара сонда през ендоскопа, за да запечата язвата с топлина, или да се използват малки щипки за спиране на кървенето
  • около язвата може да се инжектира лекарство, за да се активира процесът на съсирване

По време на процедурата може да получите и инжекция на киселинно-редуциращо лекарство, наречено инхибитор на протонната помпа (PPI), за да спре повтарящото се кървене.

Разширяване на хранопровода

Ако имате стеснен хранопровод, ендоскопистът може да прекара инструменти надолу по ендоскопа, за да помогне за разтягането и разширяването му.

Инструментите могат да се използват и за поставяне на балон или стент (куха пластмасова или метална тръба), за да държат стените на хранопровода отворени.

След това

След процедурата ще бъдете отведени до зоната за възстановяване.

Ако не сте имали успокоително, обикновено можете да се приберете у дома скоро след приключване на процедурата.

Ако сте имали успокоително, ще трябва да почивате тихо за няколко минути или часове, докато успокоителното средство изчезне. Също така ще трябва да уредите някой да ви заведе вкъщи и да остане с вас поне 24 часа.

Дори да се чувствате много нащрек, успокоителното може да остане в кръвта ви в продължение на 24 часа и може да получите допълнителни епизоди на сънливост.

През това време не бива

  • карам
  • работят с тежки машини
  • пия алкохол
  • вземете таблетки за сън
  • отивам на работа
  • подписвайте договори или правни документи
  • носете отговорност за малки деца или лица на издръжка

Преди да бъдете изписани, медицинската сестра или лекарят може да са в състояние да ви обяснят резултатите от процедурата. Понякога може да се наложи да имате среща с лекаря или личния си лекар няколко дни или седмици по-късно, за да обсъдите резултатите.

Ще Ви бъде съобщено дали трябва да направите някакви промени в диетата си в часовете или дните след прибиране у дома.

Кога да потърсите медицинска помощ

Нормално е да се чувствате подути или да имате възпалено гърло за ден или 2 след гастроскопия.

Трябва незабавно да се свържете с личния си лекар или с ендоскопичното звено, ако развиете признаци на по-сериозен проблем, като например:

Прочетете повече за рисковете от гастроскопия .