Гастректомия – усложнения

Както при всеки вид хирургия, гастректомията носи риск от усложнения. Проблеми могат да възникнат и поради промени в начина, по който смилате храната.

Гастректомия за лечение на рак

Гастректомиите за лечение на рак на стомаха носят по-висок риск от усложнения, тъй като повечето хора, които имат такъв тип операция, са в напреднала възраст и често са в лошо здравословно състояние.

Усложнения могат да възникнат и след гастректомия за лечение на рак на хранопровода. Хранопроводът, наричан още хранопровод, е тръбата, свързваща гърлото ви със стомаха.

Възможните усложнения на гастректомия включват:

 • инфекция на рани
 • изтичане от съединение, направено по време на операция
 • стриктура – където стомашната киселина изтича нагоре в хранопровода и причинява белези, което води до това, че хранопроводът се стеснява и свива с течение на времето
 • инфекция на гръдния кош
 • вътрешно кървене
 • запушване на тънките черва

Обикновено инфекцията може да бъде лекувана с антибиотици , но някои други усложнения изискват допълнителна операция. Преди вашата операция, помолете вашия хирург да ви обясни възможните рискове и колко вероятно са те.

Гастректомия за лечение на затлъстяване

Възможните усложнения на гастректомия при затлъстяване включват:

Може да е възможно някои усложнения да се лекуват с лекарства, но други може да се нуждаят от допълнителна операция. Преди операцията, помолете вашия хирург да обясни възможните рискове и колко е вероятно те да ви повлияят.

Недостиг на витамини

Една от функциите на стомаха е да абсорбира витамини – особено витамини В12, С и D – от храната, която ядете.

Ако целият ви стомах е отстранен, може да не получите всички витамини, от които тялото ви се нуждае, от вашата диета. Това може да доведе до здравословни състояния като:

Промяната на вашата диета може да помогне да се компенсира неспособността на стомаха ви да абсорбира витамини. Възможно е обаче да се нуждаете от витаминни добавки дори след промяна на диетата си. Медицинските специалисти, лекуващи вас, могат да ви посъветват за това.

Прочетете за възстановяването след гастректомия за повече информация относно диетата и добавките.

Отслабване

Веднага след операцията може да откриете, че дори яденето на малко хранене ви кара да се чувствате неудобно сити. Това може да доведе до загуба на тегло.

Отслабването може да е желателно, ако сте имали гастректомия, защото сте със затлъстяване, но това може да е риск за здравето, ако сте били лекувани от рак.

Някои хора, които имат гастректомия, възвръщат теглото си, след като са се приспособили към ефектите от операцията и са променили диетата си. Но ако продължите да отслабвате, вижте диетолог. Те могат да ви дадат съвет как да наддавате на тегло, без да разстройвате храносмилателната си система.


Дъмпинг синдром

Дъмпинг синдромът е набор от симптоми, които могат да засегнат хората след гастректомия. Причинява се, когато особено сладка или нишестена храна внезапно се премести в тънките черва.

Преди гастректомия стомахът ви е усвоил по-голямата част от захарта и нишестето. След операцията обаче тънките черва трябва да черпят вода от останалата част на тялото, за да подпомогнат разграждането на храната.

Количеството вода, което влиза в тънките черва, може да достигне до 1,5 литра (3 пинта). Голяма част от излишната вода се взема от кръвта ви, което означава, че имате внезапно спадане на кръвното налягане. Спадът на кръвното налягане може да причини симптоми като:

 • слабост
 • изпотяване
 • сърцебиене
 • нужда да легнете

Допълнителната вода в тънките черва ще предизвика симптоми като:

Ако имате синдром на дъмпинг, почивката за 20 до 45 минути след хранене може да помогне. За да облекчите симптомите на синдрома на дъмпинга:

 • яжте бавно
 • избягвайте сладки храни – като торти, шоколад и сладкиши
 • бавно добавете повече фибри към вашата диета
 • избягвайте супа и други течни храни
 • яжте по-малки, по-чести ястия

Потърсете съвет от вашия болничен екип или диетолог, ако имате симптоми на дъмпинг синдром. За повечето хора симптомите се подобряват с течение на времето.

Сутрешно повръщане

След частична гастректомия, малък брой хора могат да получат сутрешно повръщане.

Повръщането се случва, когато жлъчката – течност, използвана от храносмилателната система за разграждане на мазнините – и храносмилателните сокове се натрупват в първата част на тънките черва (дванадесетопръстника) за една нощ, преди да се преместят в това, което остава от стомаха ви.

Поради намалените си размери, стомахът ви се чувства некомфортно пълен, предизвиквайки повръщане рефлекс, за да се отървете от излишните течности и жлъчка.

Приемът на лекарства за лошо храносмилане , като алуминиев хидроксид, може да помогне за намаляване на симптомите на сутрешното повръщане. Посетете личния си лекар, ако симптомите ви са особено обезпокоителни.

Диария

По време на гастректомия понякога е необходимо да се реже нерв, наречен блуждаещ нерв, което кара много хора да получат пристъпи на диария . Блуждаещият нерв помага да се контролира движението на храната през храносмилателната ви система.

Говорете с Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате диария, тъй като има налични лечения.