Гастректомия – възстановяване

Гастректомията е сериозна операция и възстановяването може да отнеме много време.

След операцията

След гастректомия може да Ви бъде поставена назогастрална сонда за около 48 часа. Това е тънка тръба, която преминава през носа и надолу в стомаха или тънките черва. Той позволява редовно да се отстраняват течностите, произведени от стомаха ви, което ще спре да се чувствате зле.

Ще имате и катетър, поставен в пикочния мехур. Това е да наблюдавате течностите си и да източвате и събирате урина, докато се възстановявате.

Докато не можете да ядете и пиете нормално, храненето ще се дава директно във вената (интравенозно) или през тръба, вкарана през корема ви в червата. Повечето хора могат да започнат да ядат лека диета около седмица след гастректомия.

След операцията ще трябва да приемате редовно болкоуспокояващи, докато се възстановите. Кажете на вашия лечебен екип, ако обезболяващите, които приемате, не работят – налични са алтернативни болкоуспокояващи.

Вероятно ще можете да се върнете у дома 1 до 2 седмици след гастректомия.

Приспособяване към нова диета

Какъвто и тип гастректомия да имате, ще трябва да направите промени в диетата си. Може да минат месеци, преди да можете да се върнете към по-нормална диета. Диетологът трябва да може да ви помогне с тази корекция.

Храната или напитката, на които сте се наслаждавали преди операцията, може да Ви наруши храносмилането. Може да ви е от полза да си водите дневник на храната, за да записвате ефектите, които някои видове храни имат върху храносмилането ви.

Вероятно ще трябва да ядете чести малки хранения, а не 3 големи хранения на ден, за доста дълго време след гастректомия. С течение на времето обаче оставащият ви стомах и тънките черва ще се разтегнат и постепенно ще можете да ядете по-големи и по-редки ястия.

Асоциацията на пациентите с езофагеал (OPA) изготви наръчник за живота след стомашна операция (PDF, 605kb), съдържащ съвети за начина на живот на хората след гастректомия.

Храни с високо съдържание на фибри

Избягвайте да ядете храни с високо съдържание на фибри веднага след гастректомия, тъй като те ще ви накарат да се чувствате неудобно сити. Храните с високо съдържание на фибри включват:

  • пълнозърнест хляб, ориз и тестени изделия
  • варива – това са ядливи семена, които растат в шушулка, като грах, боб и леща
  • овес – намира се в някои зърнени закуски

Постепенно ще можете да увеличите количеството фибри във вашата диета.

Витамини и минерали

Ако сте претърпели частична гастректомия, може да успеете да получите достатъчно витамини и минерали от диетата си, като ядете храни с високо съдържание на хранителни вещества – по-специално храни с високо съдържание на желязо, калций и витамини С и D. Ако „ имали съм пълна гастректомия, може да не успеете да получите достатъчно от тях от диетата си, така че може да се наложи добавки.

Прочетете за витамините и минералите за информация относно храни с високо съдържание на тези хранителни вещества.

Повечето хора, които са претърпели тотална гастректомия, а някои, които са имали частична гастректомия, се нуждаят от редовни инжекции с витамин В12, тъй като това е трудно да се усвои от храната, ако стомахът ви е отстранен.

След гастректомия ще ви трябват редовни кръвни изследвания, за да проверите дали получавате правилните количества витамини и минерали във вашата диета. Неправилното хранене може да доведе до проблеми като анемия .