Гангрена – превенция

Има редица неща, които можете да направите, за да намалите риска от развитие на гангрена.

Грижа за краката

Ако имате диабет или друго дългосрочно състояние, което може да причини атеросклероза (втвърдяване или удебеляване на артериите), важно е да полагате допълнителни грижи за краката си.

Ако имате диабет, трябва да проверявате краката си поне веднъж годишно. Въпреки това може да се наложи по-чести прегледи, ако имате допълнителни рискови фактори, като периферна невропатия (изтръпване на ръцете и краката) или анамнеза за язви на краката.

Съветите, изброени по-долу, могат да помогнат за предотвратяване на развитието на диабетна язва на стъпалото:

 • Ежедневно проверявайте краката си за проблеми като изтръпване, обезцветяване, пробиви в кожата, болка или подуване. Незабавно докладвайте за проблеми на личния си лекар.
 • Избягвайте да ходите боси навън и да носите обувки без чорапи.
 • Не използвайте химически препарати за царевица и мазоли или врастнали нокти . Вместо това се свържете с лекар-ортопед (здравен специалист, специализиран в грижата за краката).
 • Измивайте краката си ежедневно с топла вода. След това не забравяйте да изсушите добре краката си, особено между пръстите.
 • Носете обувки, които прилягат правилно и не стискайте и не търкайте. Неподходящите обувки могат да причинят мазоли и мозоли, язви и проблеми с ноктите.

Ако имате анамнеза за язви на стъпалата, носенето на специално разработени терапевтични или ортопедични обувки може да помогне за предотвратяване на развитието на по-нататъшни язви. Вашият лекар-ортопед може да ви предостави специално изработени по мярка обувки или може да препоръча търговец.

Научете повече за грижата за краката си и за живота с диабет .

Пушене

Пушенето може да доведе до запушване на артериите, което води до загуба на кръвоснабдяване на ръцете или краката. Това е известно като периферна артериална болест (PAD) .

Ако решите да спрете да пушите, вашият личен лекар ще може да ви насочи към служба за спиране на тютюнопушенето на , която ще предостави специална помощ и съвети относно най-добрите начини да се откажете. Можете също така да се обадите на телефонната линия за пушене на на 0300 123 1044.

Ако сте се ангажирали да се откажете от пушенето, но не искате да бъдете насочени към служба за спиране на тютюнопушенето, вашият общопрактикуващ лекар трябва да може да предпише медицинско лечение, за да помогне при евентуални симптоми на отнемане.

За повече информация относно отказването от тютюнопушенето вижте 10 съвета за самопомощ за спиране на пушенето и спиране на пушенето .

Диета

Храненето на нездравословна диета с високо съдържание на мазнини ще влоши всяка съществуваща атеросклероза и ще увеличи риска от развитие на гангрена.

Продължаването на приема на храни с високо съдържание на мазнини ще доведе до натрупване на повече мастни плаки в артериите. Това е така, защото мазните храни съдържат холестерол.

Има 2 вида мазнини – наситени и ненаситени. Избягвайте храни, които съдържат наситени мазнини, защото те повишават нивата на „ лош холестерол “ в кръвта ви.

Храните с високо съдържание на наситени мазнини включват:

 • пайове с месо
 • колбаси и тлъсти разфасовки от месо
 • масло
 • гхи (вид масло, често използвано в индийската кухня)
 • свинска мас
 • сметана
 • твърдо сирене
 • торти и бисквити
 • храна, съдържаща кокосово или палмово масло

Прочетете повече за здравословното хранене и факти за мазнините .

Алкохол

Пиенето на прекомерни количества алкохол ще доведе до повишаване на кръвното Ви налягане и също така ще повиши нивото на холестерола в кръвта.

На мъжете и жените се препоръчва да не пият повече от 14 единици седмично. 14 единици е еквивалентно на 6 пинта бира със средна якост или 10 малки чаши вино с ниска якост.

Прочетете повече за алкохолните единици и получете съвети за намаляване .

Упражнение

Здравословната, добре балансирана диета и редовните физически упражнения ще поддържат кръвното Ви налягане и нивата на холестерола на здравословно ниво, като помагат за предотвратяване на увреждането на кръвоносните Ви съдове.

Освен ако Вашият лекар не е посъветвал друго, трябва да се стремите към поне 150 минути (2,5 часа) умерено интензивни физически упражнения седмично.

Физическата активност с умерен интензитет е всяка дейност, която увеличава сърцето и дишането. Може да се потите, но пак ще можете да проведете нормален разговор. Примерите включват:

Трябва да изберете физически дейности, които ви харесват, защото е по-вероятно да продължите да ги правите.

Вероятно е нереалистично да постигнете тези цели за упражнения веднага, ако не сте тренирали много в миналото. Стремете се да започнете постепенно и да натрупвате количеството упражнения, които правите с времето.

Прочетете повече за здравето и фитнеса и активността по вашия начин .