Поправка на херния на бедрената кост – Възстановяване

Трябва да можете да се приберете у дома в деня или в деня след операцията. Накарайте възрастен да ви отведе у дома с кола или такси и следвайте инструкциите, дадени от болницата.

След операцията слабините ви ще се чувстват болни и неудобни. Ще Ви бъдат дадени болкоуспокояващи, за да облекчите този дискомфорт.

Грижа за себе си

Възрастен трябва да остане с вас през първите 24 часа след операцията ви, в случай че имате някакви проблеми.

Ако все още изпитвате болка след прибиране у дома, продължете да приемате болкоуспокояващи, както е препоръчано от болницата. Прилагането на лек натиск върху раната с ръка или малка възглавница може да направи кашлицата, кихането и придвижването между седенето и стоенето по-удобни.

Уверете се, че следвате инструкциите, които вашата медицинска сестра Ви е дала относно грижите за раната, хигиената и къпането.

Напрежението върху тоалетната поради запек може да причини болка около раната ви. Можете да намалите риска от запек, като пиете много течности и ядете много зеленчуци, плодове и храни с високо съдържание на фибри, като кафяв ориз, пълнозърнест хляб и тестени изделия. Лек лаксатив, който се продава без рецепта, също може да помогне.

Дейности

Ако операцията е била извършена под обща упойка (която ви приспива по време на операцията) , вашата координация и разсъждения може да бъдат засегнати за кратко. Избягвайте да пиете алкохол, да работите с машини или да подписвате правни документи за 24 до 48 часа след всяка операция, включваща обща упойка.

С течение на времето можете постепенно да се върнете към нормалните си дейности, веднага щом сте в състояние да ги правите, без да изпитвате никаква болка.

Повечето хора могат да извършват леки дейности, като пазаруване, след 1 или 2 седмици. Също така би трябвало да можете да се върнете на работа след 2 или 3 седмици, въпреки че може да се наложи повече почивка, ако работата ви включва ръчен труд.

Нежните упражнения, като ходене, могат да помогнат на лечебния процес, но трябва да избягвате тежко вдигане и тежки дейности за около 4 до 6 седмици.

Отначало може да ви се стори болезнен или неудобен, но обикновено е добре да правите секс, когато ви се иска.

Шофиране

Говорете с медицинския специалист, отговарящ за вашите грижи, за съвет относно това кога можете да шофирате. Обикновено е препоръчително да избягвате шофиране, докато не успеете да извършите аварийно спиране, без да усещате болка или дискомфорт (можете да практикувате това, без да стартирате колата си).

Обикновено ще минат 1 или 2 седмици, преди да достигнете тази точка след операция на ключалка, въпреки че може да отнеме повече време след отворена операция.

Обикновено се препоръчва да се свържете с вашата автомобилна застрахователна компания, преди да започнете да шофирате отново.

Кога да се обадите на лекар

Обадете се на вашия хирург, ако развиете някой от следните симптоми:

  • постоянна треска над 38С
  • постоянно или обилно кървене
  • повишено подуване или болка в корема
  • болка, която не се облекчава от болкоуспокояващи
  • постоянно гадене или повръщане
  • втрисане
  • постоянна кашлица или задух
  • увеличаване на зачервяването около разрезите
  • затруднено отделяне на урина