Високо кръвно налягане (хипертония) – Лечение

Простите промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане, въпреки че може да се наложи някои хора да приемат и лекарства.

Вашият личен лекар може да ви посъветва относно промените, които можете да направите в начина си на живот, и да обсъди дали те смятат, че бихте се възползвали от лекарството.

Тази помощ за вземане на решение за пациента (PDF, 132kb) може също да ви помогне да разберете възможностите за лечение.

Когато се препоръчва лечение

На всеки с високо кръвно налягане се препоръчва да направи здравословни промени в начина на живот.

Дали лекарството се препоръчва също зависи от показанията на кръвното Ви налягане и риска от развитие на проблеми като инфаркти или инсулти .

Вашият лекар ще направи някои изследвания на кръвта и урината и ще зададе въпроси за вашето здраве, за да определи риска от други проблеми:

  • ако кръвното Ви налягане е постоянно над 140 / 90mmHg (или 135 / 85mmHg у дома), но рискът от други проблеми е нисък – ще бъдете посъветвани да направите някои промени в начина си на живот
  • ако кръвното Ви налягане е постоянно над 140 / 90mmHg (или 135 / 85mmHg у дома) и рискът от други проблеми е висок – в допълнение към промените в начина на живот ще Ви бъде предложено лекарство за понижаване на кръвното налягане
  • ако кръвното Ви налягане е постоянно над 160 / 100mmHg – ще Ви бъде предложено лекарство за понижаване на кръвното Ви налягане, в допълнение към промените в начина на живот

Промени в начина на живот

Има някои промени, които бихте могли да направите в начина си на живот, за да намалите високото кръвно налягане.

Някои от тях ще понижат кръвното Ви налягане за няколко седмици, докато други може да отнемат повече време.

Опитвам се да:

Можете да предприемете тези стъпки днес, независимо дали приемате лекарства за кръвно налягане или не.

Всъщност, като направите тези промени рано, може да сте в състояние да избегнете нуждата от лекарства.

Получете повече съвети относно промените в начина на живот за предотвратяване и намаляване на високо кръвно налягане

Лекарства за високо кръвно налягане

Няколко вида лекарства могат да се използват за подпомагане на контрола на високото кръвно налягане.

Много хора трябва да приемат комбинация от различни лекарства.

  • ако сте на възраст под 55 години – обикновено ще ви бъде предложен АСЕ инхибитор или ангиотензин-2 рецепторен блокер (ARB)
  • ако сте на възраст 55 или повече години или сте на някаква възраст и сте от африкански или карибски произход – обикновено ще ви бъде предложен блокер на калциевите канали

Може да се наложи да приемате лекарства за кръвно налягане до края на живота си. Но Вашият лекар може да успее да намали или спре лечението Ви, ако кръвното Ви налягане остане под контрол в продължение на няколко години.

Наистина е важно да приемате лекарството си според указанията. Ако пропуснете дози, това също няма да работи.

Не е задължително лекарството да се чувствате по-различно, но това не означава, че не действа.

Лекарствата, използвани за лечение на високо кръвно налягане, могат да имат странични ефекти, но повечето хора не получават такива.

Ако получите нежелани реакции, не спирайте приема на лекарството. Говорете с Вашия лекар, който може да Ви посъветва да смените лекарството.

АСЕ инхибитори

Инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ) намаляват кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове.

Чести примери са еналаприл , лизиноприл , периндоприл и рамиприл .

Най-честият страничен ефект е постоянна суха кашлица. Други възможни нежелани реакции включват главоболие , световъртеж и обрив.

Ангиотензин-2 рецепторни блокери (ARB)

ARB работят по подобен начин на ACE инхибиторите. Те често се препоръчват, ако АСЕ инхибиторите причиняват обезпокоителни странични ефекти.

Чести примери са кандесартан , ирбесартан , лозартан , валсартан и олмесартан .

Възможните нежелани реакции включват замаяност, главоболие и настинка или грипоподобни симптоми.

Блокери на калциевите канали

Блокерите на калциевите канали намаляват кръвното налягане, като разширяват кръвоносните Ви съдове.

Често срещани примери са амлодипин , фелодипин и нифедипин . Предлагат се и други лекарства, като дилтиазем и верапамил.

Възможните нежелани реакции включват главоболие, подути глезени и запек.

Пиенето на сок от грейпфрут, докато приемате някои блокери на калциевите канали, може да увеличи риска от странични ефекти.

Диуретици

Понякога известни като хапчета за вода, диуретиците действат, като изхвърлят излишната вода и сол от тялото чрез пикаенето си.

Те често се използват, ако блокерите на калциевите канали причиняват обезпокоителни странични ефекти.

Често срещани примери са индапамид и бендрофлуметиазид .

Възможните нежелани реакции включват замаяност при изправяне, повишена жажда, необходимост от често ходене до тоалетна и обрив.

Може да получите и ниско съдържание на калий и ниско съдържание на натрий след продължителна употреба.

Бета-блокери

Бета-блокерите могат да намалят кръвното налягане, като карат сърцето ви да бие по-бавно и с по-малко сила.

По-рано те бяха популярно лечение за високо кръвно налягане, но сега са склонни да се използват само когато други лечения не дават резултат.

Това е така, защото бета-блокерите се считат за по-малко ефективни от другите лекарства за кръвно налягане.

Често срещани примери са атенолол и бисопролол .

Възможните нежелани реакции включват замаяност, главоболие, умора и студени ръце и крака.

Високо кръвно налягане при възрастни хора

Целевото отчитане на кръвното налягане за хората над 80-те години е под 150/90 mmHg, когато се измерва в клиниката или хирургията, и под 145/85 mmHg за домашните показания.

Въпреки че има определени ползи от приемането на лекарства за намаляване на кръвното налягане, ако сте на възраст под 80 години, е по-малко ясно, че е полезно, ако сте над 80 години.

Сега се смята, че ако достигнете 80, докато приемате лекарство за високо кръвно налягане, е добре да продължите лечението, при условие че все още ви помага и не причинява странични ефекти.

Ако сте диагностицирани с високо кръвно налягане и сте на възраст над 80 години, Вашият лекар ще вземе предвид и другите Ви рискови фактори за здравето, когато решава дали да Ви даде лечение за високо кръвно налягане.