Трансплантация на бъбрек – Рискове

Въпреки че честотата на сериозни усложнения рязко е спаднала през последните няколко десетилетия, бъбречните трансплантации – както всеки друг вид операция – не са безрискови.

Рисковете от бъбречна трансплантация включват:

  • рискове, свързани със самата процедура
  • рискове, свързани с употребата на имуносупресори (които намаляват активността на вашата имунна система)
  • рискове, свързани с нещо нередно с трансплантирания бъбрек

Повечето усложнения се появяват през първите няколко месеца след трансплантацията, но могат да се развият след много години.

Някои от основните краткосрочни и дългосрочни усложнения при бъбречна трансплантация са описани по-долу.

Краткосрочни усложнения

Инфекция

Незначителни инфекции, като инфекции на пикочните пътища (UTI) , настинки и грип , са чести след трансплантация на бъбреци.

Потенциално по-сериозни инфекции, като пневмония и цитомегаловирус (CMV) , могат да се появят и може да се наложи лечение в болница.

Кръвни съсиреци

Кръвни съсиреци могат да се развият в артериите, които са свързани с дарения бъбрек. Смята се, че това се случва при около 1 на 100 бъбречни трансплантации.

В някои случаи може да е възможно да се разтворят кръвните съсиреци с помощта на лекарства, но често е необходимо да се премахне дарения бъбрек, ако кръвоснабдяването е блокирано.

Стесняване на артерия

Стесняване на артерията, свързана с дарения бъбрек, известно като артериална стеноза, понякога може да възникне след бъбречна трансплантация. В някои случаи може да се развие месеци или дори години след трансплантацията.

Артериалната стеноза може да причини повишаване на кръвното налягане. Артерията често трябва да бъде разтегната, за да я разшири, а в засегнатата артерия може да се постави малка метална тръба, наречена стент, за да се спре отново стесняването.

Блокиран уретер

Уретера (тръбата, която пренася урина от бъбрека към пикочния мехур) може да се запуши след бъбречна трансплантация. Може да бъде блокиран скоро след трансплантацията – например от кръвни съсиреци. Също така може да бъде блокиран месеци или години по-късно, обикновено поради белези.

Може да е възможно деблокирането на уретера чрез източване с малка тръба, наречена катетър . Понякога може да се наложи операция за отпушване на уретера.

Изтичане на урина

Понякога урината може да изтече от мястото, където уретера се присъедини към пикочния мехур след операция. Това обикновено се случва през първия месец след процедурата. Течността може да се натрупа в корема или да изтече през хирургическия разрез.

Ако развиете изтичане на урина, обикновено ще трябва да имате допълнителна операция, за да го поправите.

Остро отхвърляне

Острото отхвърляне означава, че имунната система изведнъж започва да атакува дарения бъбрек, защото го разпознава като чужда тъкан.

Въпреки употребата на имуносупресори, острото отхвърляне е често срещано усложнение през първата година след трансплантацията, засягащо до 1 на 3 души.

В много случаи острото отхвърляне не предизвиква забележими симптоми и се открива само чрез кръвен тест .

Ако се случи, често може да се лекува успешно с кратък курс от по-мощни имуносупресори.

Дългосрочни усложнения

Имуносупресори странични ефекти

Имуносупресорите пречат на имунната система на тялото да атакува новия бъбрек, което би довело до отхвърляне на трансплантирания бъбрек.

Комбинацията от 2 или 3 различни имуносупресори обикновено се приема дългосрочно.

Те могат да причинят широк спектър от странични ефекти, включително:

Лекарят, който отговаря за вашите грижи, ще се опитва да намери правилната доза, която е достатъчно висока, за да „овлажни“ имунната система, за да спре отхвърлянето, но достатъчно ниска, че да имате много малко или никакви странични ефекти.

Намирането на оптималната доза за постигане на двете цели често е труден балансиращ акт. Може да отнеме няколко месеца, за да се намери най-ефективната доза, която причинява най-малко странични ефекти.

Страничните ефекти трябва да се подобрят, след като се определи точната доза. Дори ако нежеланите Ви реакции станат обезпокоителни, никога не спирайте внезапно да приемате лекарствата си, защото бъбреците Ви могат да бъдат отхвърлени. Говорете с вашия лекар или екип по трансплантация за съвет.

Диабет

Диабетът е често усложнение при бъбречна трансплантация.

Диабетът е състояние за цял живот, което кара нивото на кръвната захар на човек да стане твърде високо. Някои хора го развиват след трансплантация на бъбрек, тъй като тъй като вече не се чувстват зле, ядат повече и наддават твърде много. Някои видове имуносупресори също могат да ви направят по-склонни да развиете диабет.

Симптомите на диабета включват:

Диабетът често може да се контролира, като се използва комбинация от промени в начина на живот, като промени в диетата и лекарства.

Прочетете повече за лечението на диабет .

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане също е често срещано дългосрочно усложнение на бъбречната трансплантация.

Много хора, които се нуждаят от бъбречна трансплантация, вече имат повишен риск от развитие на високо кръвно налягане и приемът на имуносупресори може да влоши състоянието.

Високото кръвно налягане обикновено не причинява забележими симптоми, но може да увеличи риска от развитие на други сериозни състояния, като сърдечни заболявания , инфаркти и инсулти .

Поради риска от високо кръвно налягане ще проверите кръвното си налягане при следващите си срещи. Можете също така да проверите собственото си кръвно налягане у дома с просто устройство, достъпно в повечето аптеки. Прочетете повече за тестването на кръвното Ви налягане .

Рак

Дългосрочната употреба на имуносупресори също увеличава риска от развитие на някои видове рак, особено типове, за които е известно, че са причинени от вируси (тъй като ще бъдете по-уязвими към ефектите на инфекцията).

Те включват:

Можете да намалите риска от рак на кожата, като избягвате излагането на слънце през най-горещата част от деня и като нанасяте слънчев крем върху устните си и всички открити участъци от кожата си всеки ден.

Вашият екип за грижи може да даде съвет относно вашите индивидуални рискове, дали се нуждаете от редовни прегледи и какви ранни признаци трябва да обърнете внимание.