Трансплантация на бъбрек – Какво се случва

Когато се намери подходящ донорен бъбрек, центърът за трансплантация ще се свърже с вас. Персоналът в центъра ще провери дали нямате нови медицински проблеми и след това ще ви помоли да отидете в центъра.

Когато чуете от центъра за трансплантация:

  • не яжте и не пийте нищо
  • вземете всички настоящи лекарства със себе си
  • вземете чанта дрехи и основни предмети за престоя си в болницата

Когато пристигнете в центъра за трансплантация, ще бъдете бързо оценени. Някои от тестовете, които сте направили при първоначалната си оценка, може да се повторят, за да се гарантира, че не са се развили нови медицински състояния. Ще бъдат направени и тестове, за да се гарантира, че донорният бъбрек е подходящ за вас.

Процедурата по трансплантация трябва да се извърши възможно най-бързо, за да има най-голям шанс за успех. След като медицинският екип потвърди, че бъбрекът е в добро състояние и е подходящ, ще получите общата упойка и ще бъдете отведени в операционната.

Операцията

Процедурата за бъбречна трансплантация включва 3 основни етапа:

  • Първо се прави разрез (изрязване) в долната част на корема (корема), чрез който дареният бъбрек се поставя на място. Вашите собствени бъбреци обикновено остават там, където са, освен ако не причиняват проблеми като болка или инфекция.
  • Второ, близките кръвоносни съдове са прикрепени към кръвоносните съдове на дарения бъбрек. Това е, за да осигури на дарения бъбрек кръвоснабдяването, от което се нуждае, за да функционира правилно.
  • И накрая, уретера (тръбата, която пренася урина от бъбрека към пикочния мехур) на дарения бъбрек е свързан с пикочния мехур.

В уретера може да се вкара малка пластмасова тръба, наречена стент, за да се осигури първоначално добър поток на урината. Това обикновено се отстранява около 6 до 12 седмици по-късно по време на малка процедура, наречена цистоскопия .

Когато бъбрекът е правилно на мястото си, разрезът на корема ви ще бъде затворен с хирургически скоби, шевове или хирургично лепило.

Въпреки че процедурата може да звучи относително просто, това е много взискателна и сложна операция, която обикновено отнема около 3 часа.

След операцията

След като се възстановите от ефектите на упойката, вероятно ще почувствате известна болка на мястото на разреза. При необходимост ще бъдат осигурени обезболяващи.

След операцията веднага ще започнете лечение с лекарства, предназначени да предотвратят отхвърлянето на имунната ви система от новия ви бъбрек. Вижте живота с бъбречна трансплантация за повече информация относно това.

Повечето трансплантирани бъбреци ще започнат да работят веднага, особено ако идват от жив донор, въпреки че понякога може да отнеме няколко дни или седмици, за да работят правилно. Ако случаят е такъв, през това време ще трябва да се подложите на диализа .

Повечето хора могат да напуснат болница след около седмица, но ще трябва да посещавате чести срещи в центъра за трансплантация, така че да може да се оцени бъбречната Ви функция и да се проведат тестове, за да се провери доколко добре действат Вашите лекарства.

През първия месец след операцията може да се наложи да имате 2 до 3 срещи седмично. С течение на времето обаче вашите срещи ще стават по-редки. След една година, стига да нямате сериозни проблеми, трябва да посещавате центъра само веднъж на 3 до 6 месеца.

След операция на бъбреците трябва да можете да се върнете на работа и нормални дейности в рамките на няколко месеца, при условие че постигнете добър напредък.