Бъбречна инфекция – лечение

Повечето хора с бъбречна инфекция могат да бъдат лекувани у дома с курс на антибиотици и парацетамол, ако е необходимо.

Посетете личния си лекар, ако се чувствате треска и имате болки в корема, кръста или гениталиите, които няма да изчезнат.

Трябва също да посетите личен лекар, ако имате симптоми на ИМП , които не са се подобрили след няколко дни или ако имате кръв в пикнята си .

Ако смятате, че детето ви има UTI, дори ако това е просто цистит, не забравяйте да видите личен лекар или да отидете на извънредна спешна служба.

Лекарства

Антибиотици

Ако се лекувате у дома, обикновено ще ви бъде предписан курс на антибиотични таблетки или капсули, който продължава между 7 и 14 дни.

Обикновено започвате да се чувствате по-добре доста скоро след започване на лечението и трябва да се чувствате напълно по-добре след около 2 седмици.

Ако симптомите Ви не показват признаци на подобрение 24 часа след началото на лечението, свържете се с Вашия лекар за съвет.

Болкоуспокояващи

Приемът на болкоуспокояващо като парацетамол трябва да помогне за облекчаване на симптомите на болка и висока температура.

Въпреки това, противовъзпалителните болкоуспокояващи (НСПВС) като ибупрофен обикновено не се препоръчват при бъбречна инфекция – те могат да увеличат риска от допълнителни бъбречни проблеми, така че не трябва да се приемат, освен ако не са посъветвани от лекар. Лекарят може да ги предпише само при определени обстоятелства.

Неща, които можете да опитате сами

Ако имате бъбречна инфекция, опитайте се да не „минете“ над тоалетната седалка, когато отидете до тоалетната, тъй като това може да доведе до изпразване на пикочния мехур напълно.

Също така е важно за повечето хора с бъбречна инфекция да пият много течности (водата е най-добра), защото това ще помогне за изхвърлянето на бактериите от бъбреците. Стремете се да пиете достатъчно, така че често да отделяте бледо оцветена урина.

Ако имате бъбречна недостатъчност, потърсете съвет от Вашия лекар колко да пиете.

Уверете се, че си почивате много. Бъбречната инфекция може да се отцеди физически, дори ако сте нормално здрави и силни. Може да отнеме до 2 седмици, преди да сте достатъчно в състояние да се върнете на работа.


Лечение в болница

Вашият лекар може да ви насочи към болница, ако имате основен проблем, който ви прави уязвими към бъбречни инфекции.

Стандартна практика е да се изследват допълнително всички мъже с бъбречна инфекция, просто защото състоянието е много по-рядко при мъжете. Жените не са склонни да бъдат насочвани, освен ако не са имали 2 или повече бъбречни инфекции.

Повечето деца с бъбречна инфекция ще бъдат лекувани в болница.

Може да се наложи и болнично лечение, ако:

Ако сте постъпили в болница с бъбречна инфекция, вероятно ще бъдете прикачени към капкомер, за да можете да получавате течности, които да ви помогнат да се хидратирате. Антибиотиците също могат да се дават чрез капково.

Ще провеждате редовни изследвания на кръвта и урината, за да наблюдавате здравето си и доколко ефективно антибиотиците се борят с инфекцията.

Повечето хора реагират добре на лечението. Докато няма усложнения, обикновено трябва да сте достатъчно добре, за да напуснете болницата за 3 до 7 дни.

Лечението обикновено преминава към таблетки или капсули, след като спрете да приемате антибиотици чрез капково.

Може да се нуждаете от допълнителни изследвания, ако получите повече от една бъбречна инфекция. Вашият личен лекар или болничен специалист ще организира тези тестове вместо вас.