Бронхиектазии – причини

Бронхиектазията се причинява от увреждане и разширяване на дихателните пътища на белите дробове. Това може да е резултат от инфекция или друго състояние, но понякога причината не е известна.

Белите ви дробове са постоянно изложени на микроби, така че тялото ви има усъвършенствани защитни механизми, предназначени да предпазват белите дробове от инфекция.

Ако чуждо вещество (като бактерии или вирус) преодолее тези защитни сили, вашата имунна система ще се опита да спре разпространението на каквато и да е инфекция, като изпрати бели кръвни клетки до мястото на инфекцията.

Тези клетки отделят химикали за борба с инфекцията, което може да доведе до възпаление на околната тъкан.

За повечето хора това възпаление ще премине, без да причинява допълнителни проблеми.

Но бронхиектазии могат да възникнат, ако възпалението трайно разрушава еластичната тъкан и мускулите, обграждащи бронхите (дихателните пътища), причинявайки разширяването им.

След това анормалните бронхи се пълнят с излишна слуз, което може да предизвика постоянна кашлица и да направи белите дробове по-уязвими към инфекция.

Ако белите дробове се заразят отново, това може да доведе до допълнително възпаление и допълнително разширяване на бронхите.

Тъй като този цикъл се повтаря, увреждането на белите дробове постепенно се влошава.

Колко бързо прогресират бронхиектазиите, може да варира значително. При някои хора състоянието бързо ще се влоши, но при много прогресията е бавна.

Чести причини

При около половината от всички случаи на бронхиектазии не може да се открие очевидна причина.

Някои от най-често срещаните задействания, които са идентифицирани, са описани по-долу.

Детски инфекции

Около една трета от случаите на бронхиектазии при възрастни са свързани с тежка белодробна инфекция в детска възраст, като:

Но тъй като сега има налични ваксинации за тези инфекции, очаква се детските инфекции да станат по-рядка причина за бронхиектазии в бъдеще.

Имунодефицит

Някои случаи на бронхиектазии се случват, защото човек има отслабена имунна система, което прави белите му дробове по-уязвими към увреждане на тъканите.

Медицинският термин за отслабена имунна система е имунодефицит.

Някои хора се раждат с имунодефицит поради проблеми с гените, които наследяват от родителите си.

Също така е възможно да се придобие имунодефицит след инфекция като ХИВ .

Алергична бронхопулмонална аспергилоза (ABPA)

Някои хора с бронхиектазии развиват състоянието като усложнение на алергично състояние, известно като алергична бронхопулмонална аспергилоза (ABPA) .

Хората с ABPA имат алергия към вид гъбички, известни като аспергилус, който се среща в широк спектър от различни среди по целия свят.

Ако човек с ABPA диша в гъбични спори, това може да предизвика алергична реакция и трайно възпаление, което от своя страна може да прогресира до бронхиектазии.

Аспирация

Аспирацията е медицински термин за стомашно съдържимо, случайно преминало в белите ви дробове, а не надолу в стомашно-чревния тракт.

Белите дробове са много чувствителни към присъствието на чужди предмети, като малки проби храна или дори стомашни киселини, така че това може да предизвика възпаление, водещо до бронхиектазии.

Кистозна фиброза

Муковисцидозата е относително често срещано генетично заболяване, при което белите дробове се запушват със слуз.

След това слузта осигурява идеална среда за протичане на бактериална инфекция, което води до симптомите на бронхиектазии.

Аномалии на ресничките

Cilia са малките подобни на косми структури, които подреждат дихателните пътища в белите дробове. Те са предназначени да предпазват дихателните пътища и да помагат за отстраняването на излишната слуз.

Бронхиектазията може да се развие, ако има проблем с ресничките, което означава, че те не могат ефективно да изчистят слузта от дихателните пътища.

Условия, които могат да причинят проблеми с ресничките, включват:

  • Болест на Йънг – рядко състояние, засягащо само мъже, за които се смята, че са причинени от излагане на живак в детска възраст
  • първична цилиарна дискинезия – рядко състояние, причинено от наследяване на дефектни гени

Но тъй като разпоредбите относно употребата на живак сега са много по-строги, отколкото в миналото, се очаква синдромът на Йънг да стане много по-рядка причина за бронхиектазии в бъдеще.

Заболявания на съединителната тъкан

Определени състояния, които причиняват възпаление в други области на тялото, понякога са свързани с бронхиектазии.

Те включват:

Обикновено се смята, че тези състояния са причинени от проблем с имунната система, където погрешно атакува здрава тъкан.