Болест на Бехчет – Симптоми

Болестта на Behçet може да причини широк спектър от симптоми, но рядко се случва някой с това състояние да има всички тях наведнъж.

Повечето хора изпитват моменти, когато симптомите се подобряват (ремисия), и случаи, когато се влошават (обостряния или рецидиви).

Язви в устата

Почти всеки с болестта на Бехчет развива язви в устата. Язвите изглеждат по същия начин като нормалните язви в устата , но могат да бъдат по-многобройни и болезнени. Най-често се развиват на езика, устните, венците и вътрешността на бузите.

Язвите обикновено зарастват в рамките на няколко седмици, без да оставят белези, въпреки че често се връщат.

Генитални язви

Подобно на язви в устата, повтарящите се генитални язви също са често срещан симптом на болестта на Бехчет.

При мъжете язви обикновено се появяват на скротума. При жените те обикновено се появяват на шийката на матката (шийката на утробата), вулвата или влагалището. Гениталните язви обаче могат да се появят навсякъде в областта на слабините, включително на пениса.

Гениталните язви обикновено са болезнени и оставят белези в около половината от всички случаи. Мъжете също могат да получат възпаление (подуване) на тестисите, а жените могат да открият, че язвите правят секса болезнен.

Гениталните язви, причинени от болестта на Behçet, не са заразни и не могат да се разпространяват чрез полов акт.


Кожни лезии

Много хора с болестта на Бехчет също развиват кожни лезии. Лезията е всеки вид необичаен растеж или аномалия, който се развива върху кожата ви, като подутина или обезцветена област на кожата.

Кожни лезии, които могат да възникнат в болест на Бехчет включват червени, нежни подутини по краката, наречени еритема нодозум и по-широко акне -подобни петна, наречени псевдофоликулит.

Кожните лезии често зарастват в рамките на 14 дни, въпреки че може да се появят често. Лезиите с възлов еритем могат да оставят трайно обезцветени участъци от кожата.

Възпаление на ставите

Болестта на Бехчет засяга ставите при около 1 на 2 души със заболяване, причинявайки подобни на артрит симптоми като болка, скованост, подуване, топлина и чувствителност.

Най-често засегнатите стави включват коленете, глезените, китките и малките стави на ръцете.

За разлика от някои състояния, засягащи ставите, трайното увреждане на ставите е рядкост при болестта на Бехчет и обикновено симптомите могат да бъдат контролирани успешно.

Възпаление на очите

Възпалението на очите е друг често срещан симптом на болестта на Бехчет, срещащ се в около 7 от 10 случая. Често се развива много внезапно.

Възпалението често засяга увеалния тракт, който е група от свързани структури в окото. Понякога и двете очи могат да бъдат засегнати едновременно.

Възпалението на увеалния тракт е известно като увеит и може да причини симптоми, които включват:

В най-тежките случаи на болестта на Бехчет възпалението на очите може да доведе до трайна загуба на зрение . Това обаче е далеч по-малко вероятно при ранно и подходящо лечение.

Чувствителна кожа

При някои хора с болестта на Бехчет кожата е особено чувствителна към нараняване или дразнене. Това е известно като патерия.

Например, ако иглата се използва за убождане на кожата на някой, който има патергия, в рамките на 1 до 2 дни ще се развие голяма червена подутина, която се появява непропорционално на първоначалното убождане на иглата.


Стомашно-чревни симптоми

Болестта на Бехчет може да причини възпаление на стомаха и червата, което може да доведе до симптоми като:

Понякога възпалението може да доведе до увреждане и кървене на червата. Наличието на кръв в пука е възможен симптом на възпаление на вътрешната лигавица на червата.

Кръвни съсиреци

Възпалението на лигавицата на кръвоносните съдове, свързано с болестта на Бехчет, понякога може да доведе до образуване на кръвни съсиреци .

Един от най-често срещаните видове кръвен съсирек, който засяга хората с болестта на Behçet, е дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) , при която кръвен съсирек се развива в 1 от дълбоките вени на тялото, обикновено в краката.

Симптомите на DVT включват:

 • болка, подуване и болезненост в единия крак (обикновено в прасеца)
 • силна болка в засегнатата област
 • топла кожа в областта на съсирека
 • зачервяване на кожата, особено в задната част на крака под коляното

ДВТ изисква незабавно медицинско лечение. Ако подозирате DVT, незабавно отидете до най-близкия отдел за злополуки и спешни случаи (A&E) .

При хора с болест на Бехчет е необходима внимателна оценка, за да се определи дали е безопасно да се използва лечение за разреждане на кръвта за това усложнение. Лечението за овладяване на възпалението обикновено е по-ефективно.

Церебрална венозна тромбоза

По-рядък тип кръвен съсирек, свързан с болестта на Behçet, е церебрална венозна тромбоза (CVT). Това се случва, когато в кръвоносните съдове се развие кръвен съсирек, който преминава през канали, разположени между външния и вътрешния слой на мозъка ви.

Кръвният съсирек може да увеличи налягането в черепа ви и също така да доведе до прекъсване на кръвоснабдяването на мозъка (инсулт) .

Симптомите на ППО включват:

 • силно главоболие – това е описано като пулсиращо, пронизващо, лента на болка или като много силна болка, която внезапно се появява от нищото
 • неясна реч
 • припадъци (припадъци)
 • загуба на слуха
 • двойно виждане
 • инсултоподобни симптоми, като мускулна слабост или парализа , но за разлика от повечето инсулти могат да бъдат засегнати и двете страни на тялото

ППО е като спешна медицинска помощ. Ако подозирате инсулт, незабавно наберете 112, за да поискате линейка.

Аневризми

Възпалението на кръвоносните съдове може да доведе до отслабване на стените на кръвоносните съдове. Това кара стените да се издуват навън в резултат на кръвното налягане. Издутината е известна като аневризма.

Обикновено аневризмите не причиняват никакви забележими симптоми, освен ако стената на кръвоносния съд не стане толкова слаба, че се увеличава или разкъсва. Това може да окаже натиск върху близките области и понякога може да доведе до вътрешно кървене или нарушение на функционирането на органите.

Симптомите на руптура на аневризма могат да варират в зависимост от това къде в тялото се е развила аневризмата. Възможните симптоми включват:

Възпаление на нервната система

Възпалението на централната нервна система (ЦНС) причинява най-сериозните симптоми, свързани с болестта на Бехчет.

Симптомите на възпаление на ЦНС обикновено се развиват бързо в рамките на няколко дни и могат да включват:

 • главоболие
 • двойно виждане
 • загуба на равновесие
 • припадъци (припадъци)
 • частична парализа от 1 страна на тялото
 • промени в поведението или личността


Общи симптоми

Също така е обичайно хората с болестта на Бехчет да изпитват по-общи симптоми в резултат на състоянието, включително периоди на екстремна физическа или психическа умора (умора). Това може да повлияе на способността на човек да извършва каквато и да е дейност.