Болест на Алцхаймер – Причини

Смята се, че болестта на Алцхаймер е причинена от ненормалното натрупване на протеини в и около мозъчните клетки.

Един от участващите протеини се нарича амилоид, чиито отлагания образуват плаки около мозъчните клетки.

Другият протеин се нарича тау, отлаганията от който образуват заплитания в мозъчните клетки.

Въпреки че не е известно какво точно причинява започването на този процес, сега учените знаят, че той започва много години преди появата на симптомите.

Тъй като мозъчните клетки се засягат, има и намаляване на химическите пратеници (наречени невротрансмитери), участващи в изпращането на съобщения или сигнали между мозъчните клетки.

Нивата на един невротрансмитер, ацетилхолин, са особено ниски в мозъка на хората с болестта на Алцхаймер.

С течение на времето различните области на мозъка се свиват. Първите засегнати области обикновено са отговорни за спомените.

При по-необичайни форми на болестта на Алцхаймер са засегнати различни области на мозъка.

Първите симптоми може да са проблеми със зрението или езика, а не с паметта.

Повишен риск

Въпреки че все още не е известно какво причинява болестта на Алцхаймер, известни са няколко фактора, които увеличават риска от развитие на заболяването.

Възраст

Възрастта е най-важният фактор. Вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер се удвоява на всеки 5 години, след като достигнете 65 години.

Но не само възрастните хора са изложени на риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Около 1 на 20 души със заболяване са под 65 години.

Това се нарича ранна или млада болест на Алцхаймер и може да засегне хора на възраст около 40 години.

Семейна история

Гените, които наследявате от родителите си, могат да допринесат за риска от развитие на болестта на Алцхаймер, въпреки че действителното увеличение на риска е малко.

Но в няколко семейства болестта на Алцхаймер се причинява от наследяването на един-единствен ген и рисковете от предаване на състоянието са много по-големи.

Ако няколко от членовете на вашето семейство са развили деменция през поколенията, и особено в млада възраст, може да потърсите генетична консултация за информация и съвет относно вашите шансове за развитие на болестта на Алцхаймер, когато сте по-възрастни.

Уебсайтът на обществото на Алцхаймер съдържа повече информация за генетиката на деменцията .

Синдром на Даун

Хората със синдром на Даун са изложени на по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Това е така, защото генетичната грешка, която причинява синдрома на Даун, също може да доведе до натрупване на амилоидни плаки в мозъка с течение на времето, което може да доведе до болестта на Алцхаймер при някои хора.

Травми на главата

Хората, които са имали тежка травма на главата, може да са изложени на по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер, но все още са необходими много изследвания в тази област.

Сърдечно-съдови заболявания

Изследванията показват, че няколко фактора на начина на живот и състояния, свързани със сърдечно-съдови заболявания, могат да увеличат риска от болестта на Алцхаймер.

Те включват:

Можете да помогнете за намаляване на риска, като:

Други рискови фактори

В допълнение, последните изследвания показват, че други фактори също са важни, въпреки че това не означава, че тези фактори са пряко отговорни за причиняването на деменция.

Те включват:

Прочетете повече за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер .