Болест на Алцхаймер – Профилактика

Тъй като точната причина за болестта на Алцхаймер все още е неизвестна, няма сигурен начин да се предотврати състоянието. Но здравословният начин на живот може да помогне за намаляване на риска.

Намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са свързани с повишен риск от болест на Алцхаймер и съдова деменция .

Може да успеете да намалите риска от развитие на тези състояния – както и други сериозни проблеми, като инсулти и инфаркти – като предприемете стъпки за подобряване на вашето сърдечно-съдово здраве.

Те включват:

Други рискови фактори за деменция

Последните изследвания показват, че други фактори също са важни, въпреки че това не означава, че тези фактори са пряко отговорни за причиняването на деменция.

Те включват:

Изследването заключава, че чрез модифициране на всички рискови фактори, които можем да променим, рискът от деменция може да бъде значително намален.

Да останеш психически и социално активен

Има някои доказателства, които предполагат, че степента на деменция е по-ниска при хората, които остават психически и социално активни през целия си живот.

Може да е възможно да намалите риска от болестта на Алцхаймер и други видове деменция чрез:

Доказано е, че интервенции като компютърни игри за „мозъчно обучение“ подобряват познанието за кратък период, но изследванията все още не са доказали дали това може да помогне за предотвратяване на деменция.

Прочетете повече за предотвратяване на деменция .