Биопсия – как се извършва

Има много начини за получаване на тъканна проба, в зависимост от вида на тъканта, която се събира и от къде в тялото е взета.

Образни техники, като рентгенова снимка , ултразвук , CT сканиране или MRI сканиране , често се използват за насочване на много видове биопсия.

Пунч биопсия

Ударна биопсия може да се използва за изследване на различни кожни заболявания.

По време на ударна биопсия се използва специален хирургичен инструмент, за да се направи малка дупка в кожата и да се отстранят проби от горните слоеве тъкан.

Ако имате биопсия с удар, обикновено ще ви бъде дадена местна упойка, за да изтръпнете областта.

Като алтернатива може да се използва скалпел (остър медицински нож) за отстраняване на малко количество повърхностна кожа. Раната ще бъде затворена с помощта на шевове.

Иглена биопсия

Биопсията за аспирация с тънка игла (FNA) често се използва за вземане на клетъчни проби от органи или от бучки, които са под повърхността на кожата.

Ако е необходима по-голяма проба, вместо нея ще се използва биопсия с ядрена игла (CNB).

За ядрени биопсии, след като се даде местна упойка, се вкарва куха игла през кожата и в изследваната област.

Често се използват рентгеново, ултразвуково, CT или MRI сканиране, за да се помогне на иглата да се насочи точно на точното място.

Когато иглата е на място, тя ще изреже малка проба тъкан. За основни биопсии обикновено се използва местна упойка за изтръпване на областта, така че няма да изпитвате болка или дискомфорт.

Бучки в гърдите

В много случаи може да се използва иглена биопсия, за да се получи повече информация за бучка на гърдата .

Иглата се вкарва в бучката и ще се вземе проба от тъкан за тестване.

Ядрена иглена биопсия (CNB) често се използва за получаване на по-голяма тъканна проба. В някои случаи, когато се подозира киста (доброкачествен оток, изпълнен с течност), ще се използва фина игла за източване на течността и клетките се изпращат за изследване (цитология).

Органи

По-дебела, куха игла се използва за вземане на биопсии на органи, например на черния дроб или бъбреците.

Те често се извършват с образни насоки (ултразвук или КТ) и може да бъдете помолени да задържите дъха си за няколко секунди, докато иглата е поставена в корема (корема).

Костен мозък

С дебела игла се вземат проби от костен мозък (меката желеобразна тъкан, намираща се в кухия център на големи кости).

Биопсиите на костен мозък могат да се извършват по редица различни причини, включително за да се установи защо имате нисък или голям брой:

  • червени кръвни телца
  • бели кръвни телца
  • тромбоцити (кръвосъсирващи клетки)

Голям брой различни здравословни състояния може да са отговорни за тези видове кръвни аномалии.

Когато вече е поставена диагноза, могат да се вземат проби от костен мозък, за да се провери доколко добре действа лечението – например при левкемия.

Понякога се вземат и проби от костен мозък, за да се провери колко добре работи лечението на левкемия или да се определи до каква степен са напреднали някои видове рак (на какъв етап е).

Биопсиите на костен мозък обикновено се вземат от горната част на тазовата кост, точно под кръста.

Обикновено ще имате местна упойка, за да изтръпнете областта, а може да ви бъде дадено и успокоително, което да ви помогне да се отпуснете и да се справите с дискомфорт или тревожност.

Ендоскопска биопсия

Ендоскопът е медицински инструмент, който се използва за оглед на тялото ви. Това е тънка, гъвкава тръба със светлина и камера в единия край.

Малки режещи инструменти също могат да бъдат прикрепени към края на ендоскоп, за да позволят на ендоскописта (хирург, лекар или специалист медицинска сестра) да вземе тъканна проба.

Ендоскоп може да се постави в гърлото (горната част на стомашно-чревния тракт) или отдолу през ануса (долната част на стомашно-чревния тракт), в зависимост от изследваната област.

Видът на използваната упойка също ще зависи от областта на изследваното тяло и точката на влизане в ендоскопа.


Ексцизионна биопсия

Ексцизионна биопсия се използва за отстраняване на по-голяма площ от тъкан, като бучка, за по-внимателно изследване.

Видът на използваната упойка ще зависи от това къде се намира тъканта.


Периоперативна биопсия

Понякога се извършва биопсия по време на операция по свързана или несвързана причина.

По време на операцията се взема тъканна проба и тя може да бъде проверена незабавно (известна като замразен участък), за да може хирургът да получи резултатите, докато операцията е в ход. Това може да им помогне да решат как да управляват лечението.

Бучка, открита по време на операцията, може да бъде премахната напълно, ако лицето все още е под упойка, при условие, че е дадено предварително съгласие .

Тестване на тъканната проба

След като се вземе тъканна проба, тя ще бъде изпратена в лаборатория, за да бъде изследвана под микроскоп.

Изследването отблизо на клетките в тъканната проба дава възможност на хистолозите (лекари, които се специализират в изучаването на структурата на тъканите) да определят дали те са нормални или ненормални.

Например раковите клетки изглеждат и се държат по различен начин от нормалните клетки.

Освен разглеждане на тъканната проба, могат да се извършват и химични или генетични тестове, ако е необходимо.

Например при муковисцидоза може да се използва химичен тест, който да помогне за диагностициране на състоянието.