Атаксия – лечение

Лечението на атаксия може да варира в зависимост точно какъв тип атаксия имате.

Понякога е възможно да се лекува основната причина за състоянието, така че да се подобри или да спре да се влошава, но в повечето случаи това не е възможно и ще имате лечение за облекчаване на симптомите.

Вашият план за лечение

Обикновено за вас ще се грижи група здравни специалисти, наречена мултидисциплинарен екип (MDT), който ще работи с вас, за да изготви план за грижа. Вашият MDT вероятно ще включва невролог, физиотерапевт и медицинска сестра, наред с други.

Планът ви за грижи ще играе важна роля в управлението на вашето състояние. Ще бъдат оценени вашите физически, социални и психологически нужди и планът ще очертае как тези нужди могат да бъдат най-добре задоволени. Планът също така ще отговори на всички бъдещи нужди, които може да имате.

Обикновено ще имате редовни срещи с Вашия лекар или личен лекар, за да прегледате напредъка си. В някои случаи може да бъдете посетени в специализиран център за атаксия.


Лечение на симптомите

Лечението на различните симптоми на атаксия е обсъдено в следващите раздели, въпреки че може да не изпитате всички описани проблеми.

Логопедична и езикова терапия

Логопедът ще може да помогне с два от най-често срещаните симптоми на атаксия – неясна реч (дизартрия) и проблеми с преглъщането (дисфагия) .

Терапевтът ще може да ви посъветва как да направите гласа си по-ясен. Например те могат да предложат:

  • промяна на стойката, за да подобрите качеството на гласа си
  • извършване на упражнения за укрепване на мускулите, използвани при говорене
  • говорейки по-бавно, за да подчертаете всяка дума
  • използване на дихателни техники за подобряване на вашата реч

Ако речта ви се влоши, може да помислите за използване на речеви средства, като например преносим компютър, свързан към гласов синтезатор. Вашият терапевт ще може да Ви посъветва относно наличното оборудване.

За лечение на дисфагия вашият терапевт ще може да ви научи на упражнения за стимулиране на нервите, използвани за задействане на вашия гълтателен рефлекс и укрепване на мускулите, използвани при преглъщане.

Можете също така да бъдете насочени към диетолог за диетични съвети. Например, може да се наложи вашата диета да включва храна, която е по-лесна за преглъщане. Прочетете повече за лечението на дисфагия .

Ерготерапия

Целта на трудотерапията е да ви научи как да се адаптирате към вашата постепенна загуба на подвижност и да развиете нови умения, които можете да използвате, за да извършвате ежедневни дейности.

Ерготерапевтът може да ви научи как да използвате инвалидна количка и други устройства за мобилност. Те могат също така да ви посъветват за модификации, които можете да направите във вашия дом, като например инсталиране на водещи релси или стълбищен асансьор, за да ви улеснят в живота.

Физиотерапия

Ако имате атаксия, физиотерапията може да ви помогне да поддържате използването на ръцете и краката си и да предотвратите отслабването или засядането на мускулите в една позиция (контрактури).

Физиотерапевтът ще може да ви научи на редица физически упражнения, които можете да правите всеки ден, за да укрепите и разтегнете мускулите си. Те също така могат да препоръчат помощни средства за ходене, за да ви помогнат да се придвижвате.

Мускулни проблеми

Ако изпитвате мускулни спазми, спазми и скованост, може да се използват лекарства за мускулен релаксант като баклофен или тизанидин за контрол на тези симптоми.

Ако те не са ефективни, може да се направи инжекция с ботулинов токсин (Botox). Това работи, като блокира сигналите от мозъка ви към засегнатите мускули. Ефектите от инжекцията обикновено продължават до 3 месеца.

Проблеми с пикочния мехур

Проблеми с пикочния мехур, като спешност на урината или по-рядко инконтиненция на урината , понякога засягат хора с атаксия.

В някои случаи проблемите с пикочния мехур могат да бъдат контролирани с помощта на редица техники за самообслужване, като ограничаване на приема на течности през деня, планиране на редовни пътувания до тоалетна и избягване на напитки, за които е известно, че стимулират производството на урина, като кофеин и алкохол.

Някои хора може да се нуждаят и от вид лекарство, известно като антимускариново. Това ще помогне за отпускане на пикочния мехур, намалявайки честите позиви за уриниране. Случайните инжекции на ботулинов токсин в пикочния мехур също могат да помогнат.

На други може да им е трудно да изпразнят пикочния си мехур напълно, когато отидат до тоалетната. Това може да доведе до изтичане на малки количества урина по-късно. В такива случаи може да се наложи поставяне на малка тръба, известна като пикочен катетър, в пикочния мехур, за да се подпомогне изтичането на урината.

Проблеми с очите

Проблемите с очите са чести в някои случаи на атаксия. Осцилопсията е проблем с очите, причинен от неволно движение на очите от едната страна на другата или нагоре и надолу. Това може да причини зрителни смущения, което затруднява задачи като четене. Това понякога може да се лекува с помощта на лекарства като габапентин за контрол на мускулите, които движат очите.

Някои хора с атаксия изпитват двойно виждане , където виждате 2 изображения на един обект. Може да е възможно това да се лекува, като прикрепите клиновидно парче стъкло или пластмаса, наречено призма към вашите очила.

Еректилна дисфункция

В резултат на основното увреждане на нервите някои мъже с атаксия ще изпитват затруднения при получаване или поддържане на ерекция (еректилна дисфункция) .

Това често може да бъде лекувано с помощта на група лекарства, известни като инхибитори на фосфодиестераза-5 (PDE-5), като силденафил (продаван като Viagra). Те спомагат за увеличаване на притока на кръв към пениса.

Прочетете повече за лечение на еректилна дисфункция .

Умора

Много хора с неврологични заболявания като атаксия съобщават, че се чувстват изключително уморени и летаргични (липсват енергия). Смята се, че това отчасти е причинено от нарушен сън и физическите усилия да се наложи да се справите със загубата на координация.

Физиотерапевтът може да ви помогне да повишите нивата на издръжливост, а трудотерапевтът може да ви посъветва как да адаптирате ежедневните си дейности, за да ви помогне да се справите по-добре с умората.

Прочетете повече за справяне с умората .

Нервна болка

Увреждането на нервните окончания може да доведе до нервна болка. Медицинският термин за нервна болка е невропатична болка, която често се преживява като пареща, болезнена или стреляща болка или понякога мравучкане в определени части на тялото.

Традиционните болкоуспокояващи като парацетамол или ибупрофен обикновено не са ефективни при лечението на невропатична болка, така че може да ви бъдат предписани редица лекарства, като амитриптилин, габапентин или прегабалин.

Прочетете повече за лечението на невропатична болка .

Кардиомиопатия

Кардиомиопатията (увреждане на сърдечния мускул) е често срещан проблем при някои видове атаксия. Това може да бъде сериозно, тъй като може да натовари сърцето, да повлияе на нормалния кръвен поток през сърцето и да причини нарушения на сърдечния ритъм (аритмии).

Ако развиете кардиомиопатия, ще получавате редовни прегледи от кардиолог (сърдечен специалист). Може да се наложи да приемате лекарства за лечение на проблеми при тяхното развитие.

Депресия

Животът с дългосрочно състояние като атаксия може да бъде стресиращ и често може да предизвика интензивно чувство на безпокойство. В някои случаи това може да предизвика появата на депресия .

Признаците, че може да сте депресирани, са да се чувствате потиснати или безнадеждни през последния месец и вече да не изпитвате удоволствие от нещата, които ви харесват.

Трябва да се свържете с вашия личен лекар или лекар за лекар, ако смятате, че може да сте депресирани. Има няколко лечения за депресия, като антидепресанти и терапии за говорене като когнитивна поведенческа терапия (CBT) .

Може също да ви бъде полезно да се свържете с Ataxia UK , водеща благотворителна организация за хора, засегнати от атаксия. Техният номер на телефон за помощ е 0845 644 0606, отворен от понеделник до четвъртък, от 10:30 до 14:30 часа.

Лечение на основната причина

В няколко случая на атаксия може да е възможно да се подобри състоянието или да се спре неговото влошаване чрез лечение на основната причина.

Например:

Ако придобитата атаксия е причинена от сериозно увреждане на мозъка, като увреждане от инсулт или тежко нараняване на главата , може да не е възможно да се подобри състоянието. Ако случаят е такъв, лечението, споменато по-горе, може да се използва за контролиране на вашите симптоми.

Ataxia UK

Ataxia UK е благотворителна организация за хора, живеещи с атаксия.

Той предоставя информация за редица услуги за атаксия, които са на разположение, и е полезен ресурс за тези, които наскоро са диагностицирани със състоянието.

Номерът на телефонната линия за помощ е 0845 644 0606 (от понеделник до четвъртък, от 10:30 до 14:30 ч.). Можете също да се свържете с тях по имейл: helpline@ataxia.org.uk